Chat met ons

Wat te doen bij wateroverlast?

Het heeft de afgelopen tijd heel veel geregend. De waterschappen en Rijkswaterstaat doen wat ze kunnen. Helaas is het zo nat dat de gewone maatregelen niet altijd helpen. Dus er is meer kans op wateroverlast.

Wat kun je doen bij overlast of schade door het hoge water en wie kun je benaderen?

Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Neem bij schade contact op met jouw verzekering.

Is er sprake van overlast in de openbare ruimte dan zie je in onderstaande infographic wie je kunt bellen.
Een ondergelopen weg, losliggende putdeksels of een verstopte riolering zijn hier voorbeelden van.

Acuut gevaar?

Bel 112 alleen bij acuut gevaar of een levensbedreigende situatie. Zo voorkomen we overbelasting van 112.

Waterschap de Dommel

Het waterschap heeft een liveblog waarop de actuele situatie te volgen is.

Wanneer komt de gemeente in actie?

Komen de problemen meerdere jaren achter elkaar terug? En heb je als woningeigenaar al maatregelen genomen maar helpt dit niet voldoende? Dan kan het zijn dat de gemeente wel een zorgplicht heeft. Dit doen we als het grondwater leidt tot structureel nadelige gevolgen. Wat we verstaan onder grondwaterzorgplicht staat in het gemeentelijk programma Water- en Klimaatadaptatie Aanpak (WKA). Afhankelijk van wat er precies aan de hand is, stellen we een onderzoek in en/of treffen we maatregelen.

Kortom: bij grondwateroverlast is het afhankelijk van de situatie wie er verantwoordelijk is. Meld grondwateroverlast daarom altijd. Als de overlast meerdere jaren aanhoudt, dan kunnen we sneller actie ondernemen.

Overlopende sloten en verstopte duikers 

Door de vele regen lopen er ook sloten over. Als de sloot grenst aan grond van de gemeente, ook dan vragen we je dit te melden via Melding openbare ruimte | Gemeente Eindhoven. Als er onderhoud aan de sloot nodig is, zodat het water weer goed wegloopt, dan voeren wij dit uit.

Is er een duiker verstopt? Als de duiker onder een inrit ligt van een particulier, dan is de eigenaar van de inrit verantwoordelijk om de duiker schoon te maken. Als de duiker niet onder een inrit ligt of onder gemeentegrond, breng ons dan op de hoogte, zodat wij het onderhoud kunnen uitvoeren.

Een melding bij de gemeente kan via het formulier melding openbare ruimte of via de BuitenBeter app.