Welke vormen van vervoer kunnen vergoed worden?
De volgende soorten van vergoeding van vervoer zijn mogelijk:
- aangepast vervoer (combinatievervoer per 8-persoons taxibus);
- openbaar vervoer, zelfstandig of onder begeleiding van een volwassene (bus of trein);
- eigen vervoer (kilometervergoeding voor de auto, of (brom)fiets, al dan niet onder begeleiding of een vergoeding op basis van openbaar vervoer).
Kilometergrens
Voor SBO-scholen, SO-scholen en Basisscholen op grond van godsdienst of levensbeschouwelijke richting geldt een minimumafstand van 6 kilometer. Als je 6 kilometer of meer van de dichtsbijzijnde toegankelijke school woont kun je aanspraak maken op (een vergoeding van) leerlingenvervoer.
Buitenschoolse opvang
Vervoer naar buitenschoolse opvang na school wordt toegestaan als taxivervoer is toegewezen. Het geldt dan voor 1 extra adres binnen Eindhoven, volgens een vast patroon. Een volwassene moet het kind opvangen.
Aangepast vervoer
Vervoersbedrijf Connexxion Taxi Services voert het aangepaste leerlingenvervoer (vervoer per 8-persoons taxibus) uit voor kinderen uit Eindhoven en Waalre. Het is dus mogelijk dat Eindhovense en Waalrese leerlingen samen in één bus of taxi naar school worden gebracht.
Openbaar vervoer
Als je voor jouw kind een vergoeding voor de bus of trein krijgt, dan vergoedt gemeente Eindhoven deze kosten op declaratiebasis (achteraf).
OV-chipkaart
De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een persoonlijke OV-chipkaart voor je kind en voor de volwassen begeleider, als openbaar vervoer met begeleiding is toegewezen. Zorg dat er altijd voldoende geld op de OV-chipkaart staat wanneer je de bus of trein neemt.
Informatie over het bestellen van de OV-chipkaart vind je op ov-chipkaart.nl, 9292.nl en hermes.nl of in de Hermeswinkel in het stationsgebouw in Eindhoven.
Kortingskaart verplicht
Reis voordelig, plaats een kortingsproduct op de ov-chipkaart. De kosten voor de ov-chipkaart (€ 7,50) en het kortingsproduct (€ 13,15) mag je eenmalig declareren bij de gemeente Eindhoven.
Bewijsstukken
Bij het indienen van een declaratie hebben wij bewijsstukken nodig. Bijvoorbeeld een persoonlijk overzicht uit ‘Mijn OV-chipkaart’ of originele facturen. Het declaratieformulier ontvang je bij de beschikking of kun je hieronder als pdf-bestand downloaden. Het declaratieformulier is ook op te vragen via telefoonnummer 14 040.
Meedoenbijdrage, gratis reizen na 9.00 uur
Heb je de Meedoenbijdrage ontvangen dan kun je binnen Eindhoven na 9.00 uur gratis reizen met de bus, mits je je daarvoor tijdig aangemeld hebt met het nummer van je OV-chipkaart.
Kinderen tot 12 jaar
Per betalende reiziger die reist met een ov-chipkaart, mogen 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee. Kinderen jonger dan 4 jaar reizen altijd gratis mee met de betalende reiziger. Op 9292.nl vind je informatie over wat voor jou de voordeligste manier is om te reizen met het openbaar vervoer.
-
Declaratieformulier leerlingenvervoer (57.72 KB)
Eigen vervoer
Als de leerling recht heeft op een vergoeding voor eigen vervoer dan mag voor de afstand tussen woning en school ook een kilometervergoeding aangevraagd worden. De leerling kan met de fiets of met de auto gaan.
Het is ook mogelijk om een vergoeding voor openbaar vervoer op declaratiebasis aan te vragen. Als er openbaar vervoer (per trein en aansluitend per bus) of eigen vervoer per fiets of auto wordt toegewezen, dan krijg je de declaratieformulieren bij de beschikking.
Hoe kan ik leerlingenvervoer aanvragen?
Je kunt leerlingenvervoer aanvragen via onderstaande aanvraagformulieren.
-
Begeleidende brief bij aanvraag 2023-2024 (365.13 KB)
-
Aanvraag vergoeding vervoerskosten 2023-2024 (341.6 KB)
-
Begeleidende brief bij aanvraag 2022-2023 (361.82 KB)
-
Aanvraag vergoeding vervoerskosten 2022-2023 (437.77 KB)
Let op: de adviescommissie of tekeningbevoegde van de school moet een deel van het aanvraagformulier invullen. Het is ook mogelijk dat je nog aanvullende schriftelijke onderbouwingen moet meesturen.
Waar vind ik meer informatie?
Je kunt telefonisch contact opnemen met 14 040 of mailen naar: leerlingenvervoer@eindhoven.nl.
Het recht op leerlingenvervoer is vastgelegd in 3 wetten:
- Wet op het Primair Onderwijs (WPO)
- Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO)
- Wet op de Expertisecentra (WEC)
De uitvoeringsregels van het leerlingenvervoer zijn vastgelegd in de Aanvulling verordening sociaal domein.
Adviesraad
Sinds 2010 bestaat de Adviesraad leerlingenvervoer geïnstalleerd. Deelnemers zijn ouders, vertegenwoordigers van scholen, vervoersbedrijven, gemeente en toezichthouder. De Adviesraad komt minstens 2 keer per jaar bijeen en adviseert de gemeente op het gebied van leerlingenvervoer, gevraagd en ongevraagd.