Hoe weet ik of mijn plan past in het bestemmingsplan?
In een bestemmingsplan staat wat mag op een bepaalde plek in de stad. Waar woningen, kantoren of winkels mogen staan. Ook staat er in hoe hoog, breed en diep een gebouw mag zijn en waarvoor het mag worden gebruikt. Een bestemmingsplan is juridisch bindend. Iedereen moet zich eraan houden, ook de overheid.
Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus.
Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een bouwwerk wijzigen maar past dit niet in het bestemmingsplan? Soms kan je plan toch doorgaan. Je kunt je vraag hiervoor neerleggen bij bouwbalie@eindhoven.nl. Heb je een vraag over een ontwikkeling van 8 of meer woningen of het wijzigen van bijvoorbeeld de functie bedrijf/horeca naar wonen? Laat dan je plan toetsen bij Intake. Je kunt in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning krijgen voor handelen in strijd met het bestemmingsplan.
Wil je iets bouwen of verbouwen en wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket Online . Heb je een omgevingsvergunning nodig, vraag deze dan aan via hetzelfde Omgevingsloket.
Hoe laat ik een plan toetsen door Intake?
Er zijn meerdere manieren om je plan te laten toetsen door de Intake. Je kunt direct een (concept) omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket Online . Als het plan niet past binnen het bestemmingsplan legt de afdeling Vergunningen je plan ter toetsing voor aan Intake.
Je kunt jouw plan ook rechtstreeks, voorafgaand aan de formele procedure, aan de Intake aanbieden. Je doet dit door je plan te mailen aan intake@eindhoven.nl.
Het moet dan gaan om een ontwikkeling van 8 of meer woningen of het wijzigen van bijvoorbeeld de functie bedrijf/horeca naar wonen. Voor vragen over kleinere initiatieven of wijzigingen kun je terecht bij bouwbalie@eindhoven.nl
Je plan wordt dan voorgelegd aan het Team Integraal Ruimtelijk Advies (TIRA). Dit team vergadert iedere donderdagmiddag. Na ongeveer 4 weken wordt een vergadering belegd om het TIRA-advies te bespreken. Dit doen wij via een:
- Inspiratie-gesprek: hierin geven wij de uitgangspunten mee voor de ontwikkeling en kijken wij naar andere ontwikkelingen in de omgeving om eventueel verbinding te zoeken.
- Toets-gesprekken: hierin bespreken wij de uitgewerkte plannen aan wettelijke normen, gemeentelijk beleid en stedenbouwkundige kwaliteit
- Procesgesprek : hierin wordt de verdere begeleiding van het project besproken en worden de resultaten van de gesprekken vastgelegd in een plankostenbrief.
Daarna kan een vergunning worden aangevraagd of wordt een projectleider aangewezen als het een complex initiatief is.
Waar moet ik rekening mee houden bij het indienen van mijn plan?
Op de pagina Visies, plannen en verordeningen vind je de geldende beleidsplannen en verordeningen.
Wij praten alleen met de eigenaar van een perceel, of met de gemachtigde van de eigenaar. Wanneer je nog niet zo goed weet wat de mogelijkheden zijn op de plek die je wil ontwikkelen of als je slechts een eerste summier idee hebt, kan je intake een inspiratiegesprek voeren. In dit gesprek verkennen we samen de mogelijkheden op een locatie en geven ideeën, aanbevelingen en randvoorwaarden mee ter verdere ontwikkeling van je plan.
Als je al wel een wat verder uitgewerkt plan hebt, houd dan rekening met de indieningsvereisten en gebruik dan het indieningsformulier intake dat je hieronder vindt. Vul dit formulier in en verwijs in de bijlagen naar het onderwerp, dus bijlage 2= algemeen, bijlage 3= participatie, bijlage 4 = cultuurhistorie etc.
-
Indieningsformulier intake (591.6 KB)
Wanneer krijg ik antwoord op mijn plantoets?
Het resultaat krijg je te horen in het gesprek of zo snel mogelijk daarna telefonisch of per e-mail. In het geval van een aanvraag omgevingsvergunning of een concept omgevingsvergunning stuurt de case-manager Vergunningen jou het antwoord.
Je krijgt geen schriftelijk verslag van de Intake. Je kunt natuurlijk wel zelf aantekeningen van het gesprek maken.
Wat betaal ik voor een inspiratie- of toetsgesprek?
Een inspiratie- of toetsgesprek is gratis. Hierbij gaan we uit van maximaal 2 gesprekken. Als de begeleiding intensiever wordt, moeten we die wellicht in rekening brengen.
Kan de procedure ook worden versneld?
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Eindhoven. Komen deze woningen voor in jouw bouwplan? Dan werkt de gemeente Eindhoven graag met je mee om snel te gaan bouwen. Door de standaardaanpak van het Bouwoffensief kan de hele procedure, van de aanmelding bij intake tot start van de bouw, in 66 weken worden afgehandeld. In 92 weken als er een uitspraak van de Raad van State nodig is.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Jazeker, dat kan. Mail naar intake@eindhoven.nl