Hoe weet ik of mijn plan past in het bestemmingsplan?
In een bestemmingsplan staat wat mag op een bepaalde plek in de stad. Waar woningen, kantoren of winkels mogen staan. Ook staat er in hoe hoog, breed en diep een gebouw mag zijn en waarvoor het mag worden gebruikt. Een bestemmingsplan is juridisch bindend. Iedereen moet zich eraan houden, ook de overheid.
Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus.
Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een bouwwerk wijzigen maar past dit niet in het bestemmingsplan? Soms kan je plan toch doorgaan. Je kunt in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning krijgen voor handelen in strijd met het bestemmingsplan.
Wil je iets bouwen of verbouwen en wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket Online . Heb je een omgevingsvergunning nodig, vraag deze dan aan via hetzelfde Omgevingsloket.
Hoe laat ik een plan toetsen door Intake?
Er zijn meerdere manieren om je plan te laten toetsen door de Intake. Je kunt direct een (concept) omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket Online . Als het plan niet past binnen het bestemmingsplan legt de afdeling Vergunningen je plan ter toetsing voor aan Intake.
Je kunt jouw plan ook rechtstreeks, voorafgaand aan de formele procedure, aan de Intake aanbieden. Je doet dit door je plan te mailen aan intake@eindhoven.nl. Je kunt vragen om een inspiratiegesprek of een toetsgesprek.
Inspiratiegesprek
Je voert het inspiratiegesprek met de betrokken gebiedsmanager, de betrokken stedenbouwkundige en, afhankelijk van de inhoud van je plan, met een inhoudelijk deskundige op dat vlak. De voorzitter van de Intake leidt dit gesprek.
Toetsgesprek
Bij een toetsgesprek leggen we jouw plan eerst voor aan een aantal inhoudelijk adviseurs (bijvoorbeeld wonen, economische zaken, stedenbouw, verkeer, groen, cultuur historie en water). Zij adviseren de mensen waarmee je vervolgens in gesprek gaat: de betrokken gebiedsmanager en de betrokken stedenbouwkundige. Ook dit gesprek staat onder leiding van de voorzitter van de Intake. Na afloop van dit gesprek velt de Intake een oordeel over het plan.
Waar moet ik rekening mee houden bij het indienen van mijn plan?
Denk bij de indiening aan de plaatselijke vereisten zoals:
Parkeernormen
Een nieuwe bouwontwikkeling mag niet voor (fiets)parkeeroverlast zorgen in de nabije omgeving. Bereken daarom vooraf wat de parkeerbehoefte is met de online rekentool. (Let op: werkt niet in verouderde versie van Internet Explorer)
Klimaat
Met ingang van 2019 ben je gehouden aan nieuwe normen voor waterberging. Je kunt nagaan of je ontwerp en de normen voldoet via de online rekentool voor klimaatoplossingen.
Groenplan
Werk een groenplan uit. Denk met name aan de kwantitatieve eis van 4 tot 8 m2 groen per woning (mag ook op dak of aan de gevel). Kijk voor meer informatie over het groenbeleid op de pagina Groen in Eindhoven.
Deze informatie vind je ook in onderstaande flyer
- Indieningsvereisten Intake A4.pdf (95.38 KB)
Wanneer krijg ik antwoord op mijn plantoets?
Het resultaat krijg je te horen in het gesprek of zo snel mogelijk daarna telefonisch of per e-mail. In het geval van een aanvraag omgevingsvergunning of een concept omgevingsvergunning stuurt de case-manager Vergunningen jou het antwoord.
Je krijgt geen schriftelijk verslag van de Intake. Je kunt natuurlijk wel zelf aantekeningen van het gesprek maken.
Wat betaal ik voor een inspiratie- of toetsgesprek?
Een inspiratie- of toetsgesprek is gratis. Hierbij gaan we uit van maximaal 2 gesprekken. Als de begeleiding intensiever wordt, moeten we die wellicht in rekening brengen.
Bij een aanvraag (concept)omgevingsvergunning brengen we ook géén extra leges in rekening.
Kan de procedure ook worden versneld?
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Eindhoven. Komen deze woningen voor in jouw bouwplan? Dan werkt de gemeente Eindhoven graag met je mee om snel te gaan bouwen. Door de standaardaanpak van het Bouwoffensief kan de hele procedure, van de aanmelding bij intake tot start van de bouw, in 66 weken worden afgehandeld. In 92 weken als er een uitspraak van de Raad van State nodig is.
Meer informatie vind je op de pagina Bouwoffensief.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Jazeker, dat kan. Mail naar intake@eindhoven.nl