Waarom de omgeving betrekken?
Door het betrekken van de omgeving zorg je ervoor dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit direct op tafel komen. Door bezwaren, maar ook juist goede ideeën met elkaar te bespreken, kun je het initiatief beter maken en is er meer kans op draagvlak voor je plan.
Hoeveel participatie is nodig?
Het betrekken van de omgeving noemen we participatie. De hoeveelheid participatie moet in verhouding staan tot de gevolgen van jouw initiatief voor de omgeving. Over het algemeen geldt: hoe groter en veelomvattender het initiatief, hoe belangrijker het is om de omgeving te betrekken. Een handig hulpmiddel om een beeld te krijgen van de impact van jouw initiatief op de omgeving is de Quickscan Participatie. Na het invullen van deze scan, vertelt het participatielevel hoeveel participatie gewenst is.
Hoe kan ik participatie organiseren?
De uitkomst van de Quickscan Participatie geeft richting aan de omvang van de te organiseren participatie. Hoe de participatie georganiseerd wordt, is aan de initiatiefnemer. De Leidraad Participatie & Omgevingsvergunning geeft je daar tips en adviezen over. Bijvoorbeeld:
- Hoe je bepaalt wie je moet betrekken.
- Welke rol deelnemers aan de participatie hebben.
- Hoe je de communicatie met alle participanten organiseert.
Je vindt de Leidraad Participatie & Omgevingsvergunning onderaan deze pagina als pdf-bestand.
Welke ondersteuning biedt de gemeente?
Grote bouwinitiatieven worden vroegtijdig besproken met het intaketeam van de gemeente. Tijdens deze gesprekken komt participatie aan bod. Ook wordt besproken welke rol de gemeente hierin heeft. De gebiedscoördinatoren en communicatieadviseurs van de gemeente hebben veel kennis en ervaring in de Eindhovense buurten, participatie en (creatieve) werkvormen. De gebiedscoördinator van jouw buurt is het eerste aanspreekpunt. Contactgegevens vind je op de pagina Stadsdelen.
Ook voor kleine initiatieven kan participatie helpen om het initiatief beter te maken. De Leidraad Participatie en Omgevingswet geeft hier ook tips over. Het is voor alle initiatieven daarom zinvol om de quickscan uit te voeren en met de leidraad aan de slag te gaan.
Wat heeft dit te maken met de Omgevingswet?
Het betrekken van belanghebbenden bij het maken van plannen is natuurlijk niet nieuw, maar de Omgevingswet die vanaf 2022 geldt, onderstreept nog eens het belang van participatie. Wanneer je na 1 januari 2022 een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente, weegt de gemeente ook participatie mee. De gemeente kijkt naar: wie je hebt betrokken, hoe je hen hebt betrokken en wat je met de resultaten hebt gedaan.