
Visie en ambitie
Eindhoven is een levendige, zorgzame, inclusieve en veilige stad. Het welzijn van inwoners staat hoog in het vaandel. Ons doel is dat iedereen kan meedoen en met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien. We bieden mensen perspectief en geven ondersteuning waar nodig.
We bieden dak- en thuislozen uit de regio Eindhoven 24-uursopvang en een maatwerk-traject om hun leven weer op de rails te krijgen. Daarvoor hebben we een overeenkomst gesloten met de stichting Springplank. Zij voert dit onder andere uit met Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils.
Video over maatschappelijke opvang Eindhoven 2021-2025
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is maatschappelijke opvang?
De maatschappelijke opvang is de verzamelnaam voor hulp en opvang van daklozen. Over wie hebben we het dan? Daklozen zijn mensen zonder vaste verblijfplaats. Zij slapen:
- in de (overdekte) openbare ruimte, op straat of bijvoorbeeld in een auto;
- in voorzieningen van de maatschappelijke opvang;
- op niet-structurele basis bij vrienden, kennissen of familie.
De gemeente Eindhoven zorgt mede namens 14 regiogemeentes voor onderdak en begeleiding van daklozen die binding hebben met deze regio. Zij kunnen terecht in de maatschappelijke opvang. Deze opvang is tijdelijk. Het streven is dat zij met hulp en begeleiding weer zelfstandig gaan wonen of naar een passende woonvorm gaan. Zij zijn dan niet dakloos meer en vallen niet meer onder de regeling maatschappelijke opvang.
De 15 gemeentes die samenwerken op dit vlak zijn: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
Hoeveel daklozen zijn er in Eindhoven?
In Eindhoven zijn tussen 300 en 400 daklozen. Landelijk zien we dat het aantal daklozen groeit. Ook zien we dat de groep steeds breder wordt. Naast mensen met complexe problemen belanden ook steeds meer jongeren op straat en melden mensen met economische problemen (werk en inkomen) zich voor hulp en opvang. Vroegtijdig hulp en ondersteuning bieden, helpt erger voorkomen.
Heeft iedereen recht op een plek in de opvang?
Nee, om voor opvang in Eindhoven aanmerking te komen moet je afkomstig zijn uit, of een duidelijke binding hebben met deze regio. Het Regieteam van de gemeente beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor opvang in Eindhoven. Met daklozen die geen recht hebben op opvang in Eindhoven wordt gekeken naar waar zij wel terecht kunnen en wat voor hen de best passende vervolgstap is. Bij vrieskou en/of strenge coronamaatregelen vanuit het Rijk is er wel noodopvang voor hen.
Wat doen we voor daklozen?
Eindhoven heeft een integrale aanpak voor daklozen. Dat betekent 24-uurs opvang en meedoen via dagbesteding, betaald- of vrijwilligerswerk. Na de eerste basisopvang gaan cliënten zo snel mogelijk naar een huis, kamer of woonvoorziening en krijgen een individueel traject. Het traject is gericht op wonen, werken (betaald of vrijwillig), financiën op orde en bouwen aan een ondersteunend netwerk. Het uiteindelijke doel is zelfstandig wonen en regie over het eigen leven.
Voor de uitvoering heeft de gemeente een contract gesloten met de organisatie Springplank die er samen met Ervaring die Staat, Neos en het Leger des Heils. Door de gezamenlijke en integrale aanpak verwachten we dat daklozen sneller in beeld zijn en geholpen kunnen worden. Daardoor escaleren situaties minder en houden mensen meer vertrouwen in het vinden van een oplossing. In de visie op de Maatschappelijke opvang lees je er meer over.
De aanpak dak- en thuisloosheid rust op 4 pijlers:

- Preventie (aanpak schuldenproblematiek en voorkomen huisuitzetting).
- Basiszorg (veilige beschutte verblijfplaats en medische zorg).
- Maatwerk (ondersteuning per cliënt op o.a. huisvesting, werk en financiën gericht op participatie en regie op eigen leven).
- Nazorg (terugval voorkomen).
-
Visie maatschappelijke opvang (497.72 KB)
Waar zijn de opvangplekken?
Centrale Inloop Visserstraat
Aan de Visserstraat 11 in Eindhoven is de Centrale Inloop. Daar zijn professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen aanwezig. Er is rust, koffie, een maaltijd, douches, wasmachines en medische zorg. Ter plekke wordt bekeken of de persoon recht heeft op opvang in Eindhoven. Zo ja, dan mag iemand door naar een voorziening voor Basiszorg. Dat zijn: Neos Barrierweg en Opstart040 Bellefroidlaan.
Basiszorg
Neos Barrierweg 178; 24-uursopvang voor 25 personen + 1 adempauzeplek.
Opstart040 Springplank Bellefroidlaan 3; 24-uursopvang voor 30 personen + 2 adempauzeplekken.
Basiszorg betekent 24-uursopvang en starten met werken aan herstel. Na enkele weken gaan deelnemers door naar kleinschaliger woonprojecten of woningen verspreid over de stad en verder met hun begeleidingstraject.
Het streven is om de voorzieningen voor Basiszorg op een centrale plek in de stad samen te brengen. Als die locatie nog geen bestemming ‘maatschappelijke opvang’ heeft, staan de gebruikelijke procedures voor bezwaar- en beroep open.
Noodopvang
Daklozen die geen gebruik willen of mogen maken van de maatschappelijk opvang zoals bijvoorbeeld mensen uit Oost-Europa, kunnen bij winterkou en/of strenge coronamaatregelen vanuit het Rijk, gebruikmaken van de noodopvang.
Zodra het minimaal twee dagen achter elkaar gaat vriezen, opent de gemeente een winternoodopvang voor dak- en thuislozen. Deze noodopvang was dit jaar (2021/2022) gevestigd op het terrein van de voormalige milieustraat aan de Kanaaldijk-Zuid. De winternoodopvang was tot 1 april dagelijks van 16:00 uur ‘s middags tot de volgende ochtend 8:00 uur open. Uiteraard verzorgt Springplank040 de opvang binnen de RIVM-richtlijnen.
Maatwerk
Na opvang in de Basiszorg gaan mensen naar verschillende kleinschaliger woonprojecten of woningen verspreid over de stad met een persoonlijk begeleidingstraject. Daar gaan zij onder begeleiding aan de slag met werk (betaald of vrijwillig), dagbesteding, financiën op orde brengen en hun leven opnieuw op poten zetten. Voor een maatwerk-traject wordt door het Regieteam van de gemeente een indicatie afgegeven.
Mathildelaan
Mathildelaan 2a: extra 24-uursopvang o.a. vanwege de coronamaatregelen.
Wat kan ik doen om te helpen?
Je kunt je aanmelden als vrijwilliger bij Springplank via vacature@springplank.org.
Wat is de rol van de gemeente?
Het Regieteam van de gemeente bepaalt of iemand hier recht heeft op opvang. Voor de uitvoering van de Basiszorg en het Maatwerk hebben we een contract met Springplank als hoofdaannemer. Springplank werkt nauw samen met onder andere Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils. Deze partijen zijn het aanspreekpunt voor omwonenden van de verschillende opvanglocaties. Zij hebben de expertise, staan in zeer nauw contact met alle betrokkenen en kunnen snel schakelen. Per locatie maken zij in samenspraak met omwonenden een Buurt Beheerplan. Daarin staan de afspraken en wie wat in welke situaties doet. De gemeente participeert in dit proces en houdt een vinger aan de pols door te volgen of de contractafspraken nageleefd worden.
Eindhoven centrumgemeente
Eindhoven is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang voor 15 gemeenten. Dat betekent dat de Basiszorg en het Maatwerk voor cliënten uit deze gemeenten plaatsvinden in Eindhoven. Voor Preventie en Nazorg werken we nauw samen met de 14 regiogemeenten: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
Wat doen jullie om overlast te voorkomen?
De organisatie die het pand beheert (Springplank, Neos, Ervaring die Staat of het Leger des Heils) stelt samen met omwonenden een beheerplan op. Daarin staat duidelijk welke partij waarvoor verantwoordelijk en benaderbaar is. Ook de politie en de gemeente (gebiedscoördinator) zijn daarbij betrokken. De gemeente ziet erop toe dat de gemaakte afspraken nageleefd worden. Bij overlast is de organisatie die het pand beheert het eerste aanspreekpunt. Zij kennen de doelgroep en kunnen snel handelen. Springplank is als hoofdaannemer maatschappelijke opvang eindverantwoordelijk.
Waar kan ik met klachten terecht?
Het eerste aanspreekpunt is de organisatie die het pand beheert (Springplank, Neos, Ervaring die Staat, Neos) Zij verzorgen ook het contact en de communicatie met de omwonenden. Als dat geen bevredigende oplossing biedt, neem dan contact op met de gemeentelijke gebiedscoördinator van de betreffende wijk via 14 040.
Bel bij acute nood- of overlast situaties de politie 0900 88 44.
Ik wil geen daklozen in mijn buurt. Wat kan ik doen?
Eindhoven is een levendige, zorgzame en inclusieve en veilige stad waarin iedereen kan/mag meedoen en met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien. We bieden mensen perspectief en geven ondersteuning waar nodig, dus ook daklozen. Alhoewel er in de stad een breed draagvlak bestaat voor voorzieningen voor mensen die ondersteuning nodig hebben, bestaat er tegelijkertijd weerstand tegen de vestiging van dergelijke voorzieningen. We beschouwen die weerstand als een reëel gegeven en gaan daar zorgvuldig mee om.
Voor de bestaande locaties kunnen omwonenden inbreng hebben in het beheerplan van de locatie.
Bij het aanwijzen van nieuwe locaties in de stad zullen we een zorgvuldige procedure volgen om te bepalen waar en wat noodzakelijk is. Vestiging van opvangvoorziening is mogelijk is mogelijk als de locatie de bestemming ‘maatschappelijke opvang’ heeft. Als dat niet het geval is, wordt een zorgvuldige procedure gevolgd en vanzelfsprekend staan bij bestemmingsplanwijzigingen en vergunningsaanvragen de bijbehorende procedures voor bezwaar- en beroep open.
Wat doen jullie aan preventie om te voorkomen dat mensen op straat komen staan?
De nieuwe aanpak dak- en thuisloosheid rust op 4 pijlers:
- Preventie (aanpak schuldenproblematiek en voorkomen huisuitzetting).
- Basiszorg (veilige beschutte verblijfplaats en medische zorg).
- Maatwerk (ondersteuning per cliënt op o.a. huisvesting, werk en financiën gericht op participatie en regie op eigen leven).
- Nazorg (terugval voorkomen).
Om te voorkomen dat mensen op straat komen staan, gaan we onder andere samenwerken met wooncorporaties en energiebedrijven om zo snel in actie te kunnen komen als er betalingsachterstanden/schulden bij mensen ontstaan. Zo voorkomen we bijvoorbeeld huisuitzettingen.
Hoe is de keuze voor Springplank tot stand gekomen?
We hebben de opdracht maatschappelijke opvang openbaar aanbesteed. Vanwege de complexe problematiek hebben we ervoor gekozen om wonen, werken, inkomen/ financiën en een ondersteunend netwerk samen te brengen in één integrale opdracht. Omdat we een duidelijke verbetering in de opvang en begeleiding van daklozen willen realiseren, zijn we veel met aanbieders in gesprek gegaan. Ook wilden we meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties die zich bezig houden met daklozen en daarnaast sociale innovatie stimuleren. Springplank, Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils hebben die handschoen opgepakt. Springplank is de hoofdaannemer maar voert de opdracht uit samen met Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils. Ieders ervaringen en expertise wordt met en voor elkaar ingezet om tot een sterke gezamenlijke uitvoering te komen.