
Onze verkeersveiligheidsaanpak richt zich daarom vooral op het (positief beïnvloeden van het) verkeersgedrag. In Eindhoven gaan we verder dan standaardmaatregelen. We kunnen als gemeente namelijk niet alléén het aantal verkeersongelukken terugdringen. Daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. Met de campagne Samen maken we Eindhoven veilig willen we laten zien wat Eindhovenaren zelf kunnen doen. Ook willen we zorgen voor tips en inspiratie.
Benieuwd naar de acties en campagnes? Kijk voor meer informatie op de pagina Samen maken we Eindhoven veilig.
Wat doet de gemeente om de verkeersveiligheid in mijn buurt te verbeteren?
Protocol ernstige gevallen
Wanneer ergens een ongeluk gebeurt waarbij iemand ernstig gewond raakt, kijkt (een medewerker van) de gemeente binnen een week ter plekke naar de wegsituatie. Bijvoorbeeld of de voorrangssituatie duidelijk is en/of er geen beschadigingen in het wegdek zitten. Een eventueel gebrek wordt zo snel mogelijk hersteld. We beoordelen of (aanvullende) maatregelen nodig zijn. Daarbij houden we rekening met de ongevallencijfers en eventuele meldingen die zijn gedaan over de plek.
Aanpak verkeersonveilige situaties
De gemeente heeft ieder jaar een bepaald budget om kleinschalige verkeersonveilige situaties aan te passen. Op welke plek we aan de slag gaan, bepalen we op basis van ongevallencijfers, meldingen van bewoners en de in kaart gebrachte risico’s. We onderzoeken de oorzaak van de onveilige situatie. Ligt het aan de inrichting van de weg of bijvoorbeeld de verkeerslichten? Niet elke verkeersmaatregel is overal toepasbaar. Bij de keuze van maatregelen moet rekening gehouden worden met de functie van de weg en de routes voor de bus, de hulpdiensten en de gladheidsbestrijding.
In de mobiliteitsvisie Eindhoven op Weg staan de primaire verkeersfunctie(s) voor het Eindhovense wegennet (in de bijlagen op pagina 76). Op het kaartje hieronder kun je die ook bekijken. In maart 2022 is een actualisatie van het beleidsdocument gemaakt (Actualisatie Eindhoven op Weg). Met daarin een actueel overzicht van de laatste stand van zaken van de beleids- en planontwikkeling binnen het thema mobiliteit en bereikbaarheid. De mobiliteitsvisie Eindhoven op Weg en de Actualisatie Eindhoven op weg vind je onderaan deze paragaaf als pdf-bestand.
Momenteel is dat de gemeente bezig met een verdere uitwerking van de landelijke “Motie 30, tenzij ...”. Deze landelijke “Motie 30, tenzij …” houdt in dat bij voorkeur alle wegen binnen de bebouwde kom de maximum snelheid van 30 km per uur krijgen (en als dusdanig moeten worden ingericht), tenzij er gegronde redenen zijn om af te wijken. Hiervoor worden alle wegen in Eindhoven opnieuw beoordeeld qua wegencategorisering en vormgeving. We verwachten medio 2023 hiervan de eerste resultaten ter beschikking te hebben.
De mobiliteitsvisie biedt het kader voor de uitwerking van maatregelen voor verkeer en verkeersveiligheid in projecten. Kleine aanpassingen kunnen we vaak op korte termijn aanpakken. Grootschalige maatregelen komen op de lijst van Meerjarenplan Stedelijk (MJPS). Daarop staan ook andere verkeersveiligheidsprojecten. Jaarlijks wordt er gekozen welke plekken prioriteit krijgen om aan te pakken.

Gedrag
Met onze aanpak zetten we vooral in op het verkeersgedrag en het voorkomen van ongevallen. Door middel van educatie, voorlichting en diverse verkeersveiligheidsacties en -campagnes proberen we het verkeersgedrag van de Eindhovense verkeersdeelnemers positief te beïnvloeden. Dit kunnen en doen we niet alleen. Onder de titel Samen Maken we Eindhoven Veilig vragen we alle Eindhovenaren om hun steentje bij te dragen.
Verkeershandhaving
In veel gevallen kunnen we de weg niet beter inrichten dan dat die is. Het gedrag van de weggebruikers is dan vaak de oorzaak van de verkeersonveiligheid. We overleggen dan met de politie naar inzet van handhaving. De politie mag namelijk handhaven op verkeersovertredingen zoals door rood licht rijden, te hard rijden en rijden onder invloed. Gemeentelijke handhavers (BOA’s) mogen dit niet. Handhaving is niet altijd mogelijk en helpt in veel gevallen maar een korte tijd. Daarom willen we meer aandacht besteden aan het gedrag van de weggebruikers en zijn we actief aan de slag met campagnes.
Lees meer over de verkeersveiligheidsaanpak in de documenten hieronder.
-
-
Mobiliteitsvisie 'Eindhoven op weg' (18.64 MB)
-
Wat kan ik doen om veilig verkeersgedrag in mijn buurt te bevorderen?
De gemeente krijgt veel klachten over het gedrag van weggebruikers in woonbuurten. Vaak gaat het dan om te hard rijden in een 30-km straat. Wil je zelf in je buurt actie ondernemen? Dan kunnen wij je met een aantal mogelijkheden ondersteunen:
- Een verkeersonveilige situatie kun je aan ons doorgeven via de BuitenBeter app of via een melding openbare ruimte. Kies dan bij het doen van de melding voor het onderwerp Verhardingen en daarna voor Verkeersonveilige situatie. Een overzicht van meldingen over verkeersonveilige situaties van het afgelopen jaar vind je in het Open Data portaal 2022. Dit gaat om alle meldingen dus ook die inmiddels zijn afgehandeld en situaties die zijn aangepast. Ook het overzicht voor dit jaar staat online. Deze vind je in het Open Data portaal 2023.
- Vraag een snelheidsmeter (SID = snelheid indicator meter) aan via https://eindhoven.sidaanvragen.nl. Deze SID geeft een indicatie van de gereden snelheid aan de voorbijkomende automobilisten. De snelheidsmeter blijft 3 weken hangen. Daarna laten we de gemeten snelheden uitlezen en delen we de resultaten met de buurt/ aanvrager. Daarna kijken we of maatregelen nodig en mogelijk zijn. De gemeente heeft in totaal 20 SIDs die rouleren door de stad. Per meting heb je 2 SIDs nodig. Per stadsdeel is dus minimaal 1 set beschikbaar. Hierdoor kan het zijn dat de SIDs niet per direct kunnen worden opgehangen.
- Heb je zelf een idee om een verkeersonveilige situatie aan te pakken? Werk dit dan samen met je buurtgenoten uit, zodat we weten dat er ook draagvlak voor is. Meld dit via verkeersveilig@eindhoven.nl.
- Maak bij Veilig Verkeer Nederland een melding van een onveilige verkeerssituatie in jouw buurt en kom samen met buurtgenoten in actie om de veiligheid te verbeteren. VVN heeft diverse buurtacties ontwikkeld. Daarmee kun je zelf iets doen aan de verkeersveiligheid in jouw buurt. Denk bijvoorbeeld aan een remwegdemonstratie of een actie met 30 km/uur kliko-stickers. De acties zijn ontwikkeld om het (eigen) gedrag inzichtelijk te maken en de bewustwording te vergroten. Op de website van het VVN participatiepunt kun je melding maken van een onveilige verkeerssituatie. Ook vind je daar meer informatie over de acties waarmee VVN jou en jouw buurt kan ondersteunen.
- Test je verkeerskennis. Weet je ook af en toe niet meer wat de betekenis is van elk verkeersbord? Vraag je je ook wel eens af wie voorrang moet verlenen? Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft online een opfriscursus gemaakt voor alle verkeersdeelnemers. Test jouw kennis met de online VVN Opfriscursus. In deze uitgebreide film wordt uitleg gegeven over de negen meest besproken onderwerpen uit de opfriscursus.
Wil je in actie komen, een snelheidsmeter aanvragen of heb je zelf een idee om de verkeersveiligheid in jouw buurt te verbeteren? Neem dan contact met ons op via verkeersveilig@eindhoven.nl.
Wat kunnen scholen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren?
(Jonge) scholieren zijn kwetsbaar in het verkeer. We vinden het daarom belangrijk om te blijven zorgen voor veilig ingerichte schoolomgevingen en kinderen een goede basis te bieden om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Wil je als school actie ondernemen op het gebied van verkeersveiligheid? De gemeente kan je op een aantal manieren helpen:
- Doe mee met het Brabant Veilig Label (basisscholen) of Totally Traffic (middelbare scholen) en vraag subsidie aan voor verkeerseducatielessen op school.
- Doe mee met het jaarlijkse VVN verkeersexamen en bereid de kinderen voor om zelfstandig op pad te gaan in het verkeer. In elk stadsdeel is een route voor het praktisch verkeersexamen aangegeven. Doe je al mee? Laat het ons dan weten als er bordjes ontbreken of omleidingen zijn op de examenroute. Dit kan via de de BuitenBeter app of via een melding openbare ruimte.
- Doe mee met Reflection Day of meld je school aan voor de fietsverlichtingsactie in het najaar. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Reflection Day of AAN in het donker.
- Zorg samen met de gemeente voor een veilig ingerichte schoolomgeving. Heb je ideeën om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren of wil je - net als de meeste scholen in Eindhoven - een schoolzone op de wegen rondom de school aangeven? Meld dit dan via verkeersveilig@eindhoven.nl. Aanpassingen rondom een school doen we alleen op verzoek en in samenwerking met de desbetreffende school. In overleg met de school, ouders van leerlingen en omwonenden zoeken we vervolgens naar mogelijke oplossingen. Dit kunnen fysieke maatregelen zijn in de directe schoolomgeving of op belangrijke school-thuisroutes. Maar dat kan ook met een gezamenlijke gedragsactie met school en handhaving om het verkeersgedrag van de ouders aan te passen.
Bij welke actie kan ik me aansluiten?
De gemeente voert ieder jaar een aantal verkeersveiligheidsacties uit. Heb je daar ideeën over? Of wil je aansluiten, bijvoorbeeld met een actie in jouw buurt? Neem dan contact op via verkeersveilig@eindhoven.nl.
Kijk voor een overzicht op van alle acties en campagnes op de pagina Samen maken we Eindhoven veilig.
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie vind je op de pagina Veelgestelde vragen over verkeersveiligheid.
Heb jij vragen of een goed idee over hoe we Eindhoven nog verkeersveiliger kunnen maken? Mail dan naar verkeersveilig@eindhoven.nl.