1. Veiliger gedrag
Wij streven naar NUL verkeersslachtoffers en sluiten daarmee aan op de ambities van de provincie Noord-Brabant en het Rijk. Aandacht voor gedrag is essentieel. In 90% van de onveilige verkeerssituaties speelt gedrag (bewust of onbewust) een rol. Wij hebben aandacht voor doelgroepen die vaker slachtoffer zijn in het verkeer. Ook hebben we oog voor de veroorzakers met een aanpak gericht tegen normvervaging en asociaal gedrag.

2. Lagere snelheden en geen onveilige plekken meer in het verkeer
Snelheid is een belangrijke factor bij het ontstaan van ongelukken. Ook is de ernst van ongelukken groter (met letsel of dodelijke afloop). We zetten daarom in op snelheidsverlaging op zoveel mogelijk wegen.
Wij pakken de verkeersonveilige locaties aan. Deze bepalen we via beschikbare data zoals de registratie van ongevallen en meldingen over het ervaren van onveiligheid. We zorgen onder andere voor veilige schoolzones.

3. Risico gestuurd en data gedreven werken
We zetten in op het voorkomen van ongevallen door in te grijpen via vastgestelde risico’s. Afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met de risico gestuurde aanpak. De komende periode zetten we in op de doorontwikkeling hiervan. Door verbetering van registratie en verrijking van de ongevalsdata krijgen we meer inzicht geven in de risico’s.
Meer informatie over het Masterplan Mobiliteit vind je op de pagina Masterplan Mobiliteit | Gemeente Eindhoven.
Registratie ernstige ongevallen
Protocol ernstige ongevallen
Als er een ongeluk gebeurt waarbij iemand ernstig gewond raakt, kijkt de gemeente binnen een week ter plekke naar de wegsituatie. Bijvoorbeeld of de voorrangssituatie duidelijk is en/of er geen beschadigingen in het wegdek zitten. Een eventueel gebrek wordt zo snel mogelijk hersteld. We beoordelen of (aanvullende) maatregelen nodig zijn. Daarbij houden we rekening met de ongevallencijfers en eventuele meldingen die zijn gedaan over de plek.

Monitoring en ongevallenanalyses
Ieder jaar maken we een overzicht van de geregistreerde ongevallen. Daarbij lichten we uit hoeveel, waar en met wie de meeste ongevallen gebeuren.
Hieronder vind je de overzichten van verkeersongevallen van de afgelopen jaren:
Open Data portaal
De gemeente heeft een Open Data portaal. Op deze site staat veel nuttige informatie over bijvoorbeeld de maximale snelheden van een weg Snelhedenkaart — Eindhoven Open Data. Ook vind je hier een overzicht van alle meldingen over verkeersonveilige situaties van het afgelopen jaar. Dit gaat dus ook om meldingen die inmiddels zijn afgehandeld en situaties die zijn aangepast. Naast verkeersveiligheidsaspecten is in dit portaal ook informatie over huisvesting, milieuaspecten of andere gemeentelijke aspecten te vinden.
Verkeershandhaving
Van de onveilige verkeerssituaties komt 90% door het gedrag van de weggebruikers. We overleggen met de politie over de inzet van handhaving. De politie mag namelijk handhaven op verkeersovertredingen zoals door rood licht rijden, te hard rijden en rijden onder invloed. De gemeentelijke handhavers (BOA’s) mogen dit niet. Handhaving is alleen niet altijd mogelijk en helpt in veel gevallen maar voor een kortere tijd. De focus op gedrag blijft daarom belangrijk.
Samen met het Openbaar Ministerie en de politie evalueren we de huidige digitale handhavingslocaties. We kijken op welke aanvullende locaties deze kunnen worden ingezet. Ook zetten we in op verruiming van de bevoegdheden van BOA’s voor verkeershandhaving.
Acties en campagnes
Aandacht voor verkeersgedrag is belangrijk. Verkeersveiligheid gaat immers over mensen. In onze aanpak leggen we de prioriteit bij de kwetsbare verkeersdeelnemers die meer risico lopen om slachtoffer te worden. In Eindhoven zijn dit ouderen en jongeren. We richten ons vooral op fietsers en bestuurders van een brom/snorfiets. Daarnaast is gedrag als hardrijden, afleiding en/of alcohol- en drugsgebruik in het verkeer een grote risicofactor.
Positief beïnvloeden van verkeersgedrag
We richten ons vooral op het (positief beïnvloeden van het) verkeersgedrag. In Eindhoven gaan we verder dan standaardmaatregelen. We kunnen als gemeente namelijk niet alléén het aantal verkeersongelukken terugdringen. Daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. Met de campagne 'Samen maken we Eindhoven veilig' willen we laten zien wat Eindhovenaren zelf kunnen doen. Ook geven we tips en inspiratie. Met onze verkeersveiligheidscampagnes, trainingen en verkeerseducatie richten we ons op deze thema’s en doelgroepen. Daarnaast werken we aan een gerichte aanpak op tegengaan van normvervaging en asociaal rijgedrag.