
Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus.
Bronbestanden
De bronbestanden van alle plannen zijn te vinden op digitaleplannen.nl
Hoe komt een bestemmingsplan tot stand?
Als er een nieuw bestemmingsplan wordt ontwikkeld, gaat dit in een aantal stappen:
- Voorontwerp: Burgemeester en wethouders bieden de gelegenheid tot samenspraak en overleggen met andere (overheids-) instanties. Niet alle plannen doorlopen een voorontwerpfase.
- Ontwerp: Het college van B en W heeft ingestemd met het ontwerp voor een nieuw bestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage op het Inwonersplein. Digitaal inzien kan ook, via www.ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens deze termijn kan iedereen een reactie indienen bij de gemeenteraad. Dit heet een zienswijze. Bijvoorbeeld als je een opmerking op het plan wilt geven, als je een fout in het plan opmerkt of als je het niet eens bent met het plan.
- Vaststelling: Als de gemeenteraad akkoord heeft gegeven, wordt het bestemmingsplan vastgesteld. Ook het vastgestelde plan wordt 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens deze termijn kun je als belanghebbende in beroep gaan bij de Raad van State. Ook het aanvragen van een voorlopige voorziening moet bij de Raad van State.
- Beroep: Als er beroep is ingesteld, moet de Raad van State een beslissing nemen. Zolang er geen uitspraak is, is het bestemmingsplan niet definitief.
- Onherroepelijk: het bestemmingsplan is definitief en geldend.

Welke plannen zijn er op dit moment in procedure?
Tegen welke besluiten is beroep aangetekend?
- 1e uitwerking Grasrijk (Hooglanden)
- Tongelre buiten de Ring (IJzeren Man)
- II Tongelresche Akkers (woonwagenlocatie Fernhoutstraat)
- I Bedrijventerrein De Hurk-Croy 2017 (Hastelweg 159)
- Lichthoven fase 2 (EDGE)
- II Bedrijventerrein De Hurk-Croy (reparatie)
- Strijp-, Gestel-, Stratum binnen de Ring en Bloemenbuurt-Zuid 2020
- II Emmasingelkwadrant-Fellenoord 2013 (Victoriatoren)
- V Limbeek-Woenselse Watermolen (Zoutstraat 2-4)
- II Strijp buiten de Ring 2019 (Hastelweg 287)
- III Binnenstad (VDMA-terrein)
- Kapelbeemd - GDC-Zuid 2021
- Lichthoven fase 1 (kavels C en D)
- IX Stratum binnen de Ring 2007 (Hofdijkstraat 1)
- II Tongelre buiten de Ring (Lorentz Casimir Lyceum)
- Buitengebied (museumpark VONK)
- III Emmasingelkwadrant-Fellenoord 2013 (TAC-gebouw)
- Tongelre binnen de Ring (Tongelresestraat 146-150)
- Deelgebieden Woensel-Zuid 2021
- Stationsplein Zuid (ondergrondse fietsenstalling)
- III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel)
- Exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel)
- IV Stratum binnen de Ring II (Stuiverstraat 82-88)
Kan ik een bestemmingsplan ook op papier inzien?
Als een bestemmingsplan tijdens de procedure ter inzage ligt, dan kun je dat plan inzien op het Inwonersplein. Dit kan zonder afspraak.
Alle geldende (dat wil zeggen definitieve) bestemmingsplannen zijn, behalve via de landelijk website ruimelijkeplannen.nl, ook op afspraak in te zien bij de bestemmingsplanbalie. Bel voor een afspraak naar telefoonnummer 14 040 of stuur een e-mail naar vergunningen@eindhoven.nl. Geef in de mail aan van welk adres je het bestemmingsplan wilt inzien en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent. Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken.
Zijn er kosten verbonden aan het opvragen van een papieren bestemmingsplan?
Ja, de kosten voor het opvragen van een papieren bestemmingsplan bedragen €20,00.
Ik kan niet vinden welk bestemmingsplan geldt op een bepaalde plek. Kan ik dat ergens navragen?
Stuur in dat geval een e-mail naar vergunningen@eindhoven.nl waarin je aangeeft om welke adres het gaat.
Kan ik een melding krijgen als er in mijn buurt iets verandert?
Ja, dat kan via Overheid.nl. Naast de gemeente nemen ook provincies en waterschappen besluiten die invloed hebben op jouw leefomgeving. Op Overheid.nl is een deel van die besluiten online terug te vinden. Bij het onderdeel 'Berichten over uw buurt' kun je die besluiten doorzoeken. Je kunt daar ook een e-mail attendering instellen. Je krijgt dan een e-mail als er in jouw buurt iets verandert.
Wat als ik een verbouwing wil doen die niet in het bestemmingsplan past?
In bepaalde gevallen kan een uitzondering gemaakt worden en kun je een omgevingsvergunning krijgen voor het zogenaamde 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Je kunt hiervoor een plan indienen via Intake nieuwe bouwinitiatieven.
Gebiedsgerichte besluiten
Soms past een aangevraagde vergunning niet binnen het geldende bestemmingsplan. In dat geval wegen we als gemeente af of we medewerking verlenen aan het plan in afwijking van het bestemmingsplan.
Als medewerking mogelijk is kan dit vaak met toepassing van de (korte) reguliere procedure. In sommige gevallen is het wettelijk alleen mogelijk om medewerking te verlenen op basis van de uitgebreide procedure. In zo'n uitgebreide procedure worden alle (ruimtelijke) aspecten en belangen bekeken en afgewogen. Hiervoor wordt een zogenaamde 'ruimtelijke onderbouwing' gemaakt.