Wij vinden het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. En te zorgen dat zij direct mee kunnen doen in onze stad. ‘Samenleven vanaf dag één’ noemen we dat.
Wat is er nodig om samen te leven vanaf dag één? En wat zou de gemeente hiervoor moeten regelen? Op de opvanglocaties maar ook eromheen? Deze vragen kunnen wij niet alleen beantwoorden. Daarom organiseerden we in september en oktober 2023 een raadpleging. Dat is een groot onderzoek waar alle eindhovenaren en vluchtelingen aan mee konden doen.
Wat doen we met de resultaten?
De raadpleging werd uitgevoerd door OnMigration en Populytics in opdracht van de gemeente Eindhoven. De resultaten zijn eind november 2023 bekend en delen we daarna met de stad. Ook op deze webpagina vind je dan de uitkomsten. We gebruiken deze resultaten om beleid te maken over ‘Samenleven vanaf dag één’. En om het beleid uit te voeren, samen met organisaties in Eindhoven.
Over de raadpleging
Waarom kiest de gemeente voor een raadpleging samen met inwoners?
Het thema vluchtelingen is erg actueel in onze stad. De gemeente heeft eind mei besloten dat wij in onze stad 900 asielzoekers gaan opvangen. Daarnaast zijn er in Eindhoven ruim 1000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente zoekt in de hele stad naar nieuwe locaties om vluchtelingen op te vangen en te huisvesten.
Hoe leven we samen vanaf dag één in onze stad? En wat vind jij daarbij belangrijk? Daarover zijn er verschillende wensen en meningen. Die willen we horen en in kaart brengen. We vinden het belangrijk dat inwoners daarbij betrokken zijn. Daarom hebben we deze raadpleging gehouden.
Hoe verzamelt de gemeente de verschillende meningen in de stad?
De meningen in de stad verzamelden we op verschillende manieren:
- Via ons Digipanel: hierin zitten inwoners die zich hebben aangemeld om mee te denken over verschillende onderwerpen in Eindhoven. Deze inwoners kregen half september per mail een uitnodiging om aan de raadpleging mee te doen.
- Via een loting: deze inwoners kregen half september een brief met een uitnodiging om met de raadpleging mee te doen. Er zijn hiervoor zo’n 10.000 huishoudens geloot.
- In de hele stad: vanaf 16 september kon iedereen in de stad online meedoen met de raadpleging
- Daarnaast hebben we groepen betrokken die in hun dagelijkse leven niet zo snel deelnemen aan een onderzoek van de gemeente. Zoals vluchtelingen, jongeren en mensen die geen Nederlands spreken. Maar ook mensen die de vorm van een enquête niet aanspreekt.
De resultaten zijn eind november 2023 bekend en delen we daarna met de stad.
Hoe ziet zo’n raadpleging eruit?
De raadpleging is een groot onderzoek dat bestaat uit verschillende vragen. De raadpleging wordt ook een PWE-raadpleging genoemd: een Participatieve Waarde Evaluatie. Deze methode is ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft. In een PWE-raadpleging kunnen inwoners op een laagdrempelige manier een advies geven over een keuzevraagstuk van een overheid. In ons geval het vraagstuk ‘Samenleven vanaf dag één’.
De raadpleging werd in opdracht van de gemeente Eindhoven uitgevoerd door de partijen OnMigration en Populytics.
Wat doen jullie met de resultaten?
De resultaten van de raadpleging zijn eind november 2023 bekend en delen we daarna met de stad. De gemeente gebruikt ze om beleid te maken over ‘Samenleven vanaf dag één’. En om het beleid uit te voeren, samen met organisaties in de stad.
Waar kan ik terecht met vragen over de raadpleging?
Heb je vragen over de raadpleging dan kun je bellen met de gemeenten via telefoonnummer 14040. Je kunt ook een mail sturen naar samenleven@eindhoven.nl.