Zorgen hebben over geld kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld wanneer je door de coronacrisis je baan bent verloren of als ondernemer minder inkomen hebt. Veel inwoners raken door alle rekeningen, toeslagen en abonnementen het overzicht over hun financiën kwijt en komen zo steeds verder in de problemen.
Hulp bij geldzorgen
Heb je zorgen over geld?
Stap 1 is om je geldzaken op orde te krijgen en te houden. De gemeente werkt samen met Geldfit om je daarbij te helpen. Op www.geldfit.nl kun je een test doen en advies krijgen over jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties in Eindhoven je kunnen helpen bij jouw geldzaken. Ben je bijvoorbeeld het zicht kwijt op je financiële administratie? Dan kan in Eindhoven de Werkplaats Financiën je daarbij helpen.
Er zijn zeven wijkposten in de stad waar je naartoe kunt voor praktische hulp en goede gesprekken. Kijk op werkplaatsfinancienxl.nl voor de locaties.
Wil je weten hoe je er financieel voorstaat en welke hulp je kunt krijgen?
Doe de test op Geldfit.nl (2 minuten) en krijg direct tips over wat jij kunt doen en waar je terecht kunt voor hulp.
Wil je weten welke regelingen of toeslagen je kunt aanvragen?
Doe de Potjes-check op Geldfit.nl en krijg binnen een kwartier duidelijkheid over welke regelingen en/of toeslagen jij kunt aanvragen.
Heb je een laag inkomen en moeite om alle rekeningen te betalen?
Misschien kom je in aanmerking voor ondersteuning door de gemeente. Je kunt berekenen waar je recht op hebt via www.berekenuwrecht.nl. Een overzicht van alle regelingen vind je op de pagina Inkomensondersteuning.
Heb je schulden?
Groeien de geldzorgen je boven het hoofd en kom je er niet alleen uit? Wij kunnen hulp bieden via een schuldregeling of budgetbeheer. Meer informatie kun je vinden op de pagina Hulp bij schulden.
Heb je betalingsachterstanden of is het team Op tijd erbij! langs geweest?
Het team ‘Op tijd erbij!’ helpt je graag als je meerdere betaalachterstanden hebt. Heb jij 2 of meer rekeningen niet op tijd betaald? Bijvoorbeeld je huur en elektra?
Samen met jou werkt het team aan een oplossing zodat de geldzorgen en eventuele problemen niet groter worden. 'Op tijd erbij!' neemt contact op via een brief, telefoontje of komt langs zodra het weer kan. Lees hier meer over op de pagina 'Op tijd erbij!' bij geldproblemen.
Kaart in de bus ontvangen?
Lag er een kaart in de brievenbus van het team Op tijd erbij!, dan zijn ze aan de deur geweest en was er niemand thuis.
Ze zijn langs geweest omdat ze meerdere signalen hebben gekregen dat er een betalingsachterstand is. Ook hebben ze nog geen reactie ontvangen op het eerdere aanbod voor hulp. Uiteraard kan het een keer gebeuren dat rekeningen niet (op tijd) betaald kunnen worden. Vooral in deze tijden met veel onzekerheden. Samen met jou werken zij aan een oplossing voor de betalingsachterstand(en). Het team helpt graag zodat de geldzorgen en eventuele problemen niet groter worden. De hulp is gratis. Neem je contact op? Op de kaart staan de contactgegevens, je kunt ook een e-mail sturen naar optijderbij@eindhoven.nl.
Geldspecials
Informatie en tips over geldzaken.
- Je staat er niet alleen voor Digitale editie Groot Eindhoven 24 november 2021
- Geldzorgen? Blijf er niet mee zitten Digitale editie Groot Eindhoven 23 februari 2022
- Rondkomen, hoe dan? Digitale editie Groot Eindhoven 1 juni 2022
- 18 worden: wat verandert er allemaal Digitale editie Groot Eindhoven 19 juli 2023
Het Bouwdepot: een steun voor kwetsbare jongeren
Samen met de stichting Het Bouwdepot zet de gemeente Eindhoven zich in voor kwetsbare jongeren. Het Bouwdepot in Eindhoven begeleidt de kwetsbare jongeren bij het voorkomen van schulden en dakloosheid. Het gaat om een groep van ongeveer 30 jongeren, tussen de 18 en 21 jaar waarvan de ouders niet in staat zijn hulp en/of steun te bieden.
De jongeren krijgen financiële steun en hulp bij het opstellen van persoonlijke doelen en afspraken. Je kunt je niet zelf aanmelden voor het Bouwdepot. De deelnemende jongeren worden aangemeld via hulpverleningsinstanties Kijk voor meer informatie op de website van de stichting Het Bouwdepot.
Beelddepot
Onderdeel van het Bouwdepot is het Beelddepot. Dit doet onderzoek naar stigma’s in de media. De negatieve beeldvorming rond dak- en thuisloosheid in Nederland heeft negatieve gevolgen. Het beïnvloedt de publieke opinie en het beleid rondom een groeiende groep mensen. Mensen die kampen met een woonprobleem of gebrek aan een fijne thuissituatie. Ook hebben deze beelden kwalijke gevolgen voor het zelfbeeld van jonge mensen. Daarom heeft Beelddepot een beeldbank opgericht met realistische beelden van hedendaagse dakloze jongeren.
De gemeente heeft het Beelddepot ingestuurd voor GemeenteDelers. Dit is een landelijke ‘competitie’ van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) om inspirerende lokale initiatieven landelijk onder de aandacht te brengen.