Paspoort en identiteitskaart

Let op

Extra functie nieuwe identiteitskaart

De Nederlandse identiteitskaart is vernieuwd. Je kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of jouw pensioenfonds. Na het ophalen van jouw nieuwe identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvang je daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kun je die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Brief van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Het kan zijn dat je een brief ontvangen hebt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, in dat geval kun je een afspraak maken voor vervanging van de Nederlandse Identiteitskaart.

Thuisbezorgen

In verband met het coronavirus laten we aangevraagde reisdocumenten (id-kaart of paspoort) tijdelijk gratis thuisbezorgen. Je hoeft daardoor één keer minder langs te komen. Je krijgt hier informatie over tijdens de aanvraagprocedure. We nemen de extra kosten voor onze rekening. 

Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Iedereen ouder dan 14 jaar is verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen. Woon je in Eindhoven, heb je de Nederlandse nationaliteit én in bezit van DigiD? Dan kun je de aanvraag van een paspoort of ID-kaart sneller regelen door de aanvraag online voor te bereiden. Als je daarvoor kiest, dan hoef je geen afspraak meer te maken om de aanvraag bij de balie af te ronden maar staan we voor je klaar bij de snelbalie. Bij de aanvraag van een reisdocument dient de aanvrager persoonlijk aan de balie te verschijnen (dit geldt ook voor baby's en kinderen).

Wil je toch liever geen gebruik maken van de online voorbereiding? Maak dan online een afspraak of telefonisch via 14 040. 

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een paspoort en een identiteitskaart? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

Stap voor stap

  1. Bereid je aanvraag online voor of maak een afspraak.
  2. Kom met de benodigde documenten naar het Inwonersplein.
  3. Kies bij de aanvraag eventueel voor bezorging of spoed en betaal alle kosten.
  4. Haal je paspoort/ID-kaart na 5 werkdagen op of wacht op de bezorging.