Paspoort en identiteitskaart

Let op

Extra functie nieuwe identiteitskaart

De Nederlandse identiteitskaart is vernieuwd. Je kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of jouw pensioenfonds. Na het ophalen van jouw nieuwe identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvang je daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kun je die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Brief van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Het kan zijn dat je een brief ontvangen hebt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, in dat geval kun je een afspraak maken voor vervanging van de Nederlandse Identiteitskaart.

Thuisbezorgen

In verband met het coronavirus laten we aangevraagde reisdocumenten (id-kaart of paspoort) tijdelijk gratis thuisbezorgen. Je hoeft daardoor één keer minder langs te komen. Je krijgt hier informatie over tijdens de aanvraagprocedure. We nemen de extra kosten voor onze rekening. 

Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Iedereen ouder dan 14 jaar is verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen. Woon je in Eindhoven, heb je de Nederlandse nationaliteit én ben je in het in bezit van DigiD én ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je de aanvraag van een paspoort of ID-kaart sneller regelen door deze alvast online voor te bereiden. Als je daarvoor kiest, dan hoef je geen afspraak meer te maken om de hele aanvraag aan de balie te doen. De aanvrager van een reisdocument moet altijd persoonlijk aan de balie verschijnen om de aanvraag af te ronden.

Vraag je een identiteitskaart aan voor iemand die jonger is dan 12 jaar? Of een paspoort voor iemand die jonger is dan 18 jaar? Dan moet de minderjarige voor wie je het reisdocument aanvraagt altijd met je meekomen naar jouw balieafspraak. Dit geldt ook voor baby’s en jonge kinderen.

Wil je toch liever geen gebruik maken van de online voorbereiding? Maak dan online een afspraak 
Afspraak maken voor paspoort
Afspraak maken voor identiteitskaart
of telefonisch via 14 040.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een paspoort en een identiteitskaart? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

Stap voor stap

  1. Bereid je aanvraag online voor of maak een afspraak.
  2. Kom met de benodigde documenten naar het Inwonersplein.
  3. Kies bij de aanvraag eventueel voor bezorging of spoed en betaal alle kosten.
  4. Haal je paspoort/ID-kaart na 5 werkdagen op of wacht op de bezorging.