In de Gezondheidsnota lees je meer over de gezondheidsthema’s, doelen en aanpak en in de uitvoeringsagenda meer over de uitwerking daarvan.
Geen zin om alles te lezen? Er is ook een samenvatting: Publieksversie Gezondheidsnota.
-
-
Publieksversie Gezondheidsnota 2022-2025 (14.55 MB)
-
Doelen
Nieuws
30/03/2023: Gezond ouder worden met ‘Wijk Actief’
Komende week valt er bij ruim 2500 ouderen woonachtig in de wijken Jagershoef en Vlokhoven een informatiepakket op de mat over het wijkprogramma ‘Wijk Actief Gezond ouder worden’.
Wijk Actief maakt senioren bewust van de verschillende lokale mogelijkheden die helpen bij een gezonde, actieve levensstijl en sociale verbinding. En dit op een gezellige en laagdrempelige manier, met activiteiten als wandelgroepen, kaartclubjes, computercursussen of lokale hulpdiensten. Ook besteed Wijk Actief aandacht aan wat senioren zelf in hun eigen thuisomgeving kunnen doen om fysiek en sociaal actief te blijven.
Het wijkprogramma bevat onder andere:
- Persoonlijke tips en adviezen over bewegen in de wijk
- Informatie over leerzame, actieve en gezellige activiteiten in de buurt (inclusief een handig overzicht van cursussen, organisaties en zorgaanbieders in uw omgeving)
- Een strippenkaart waarmee de verschillende activiteiten in de buurt gratis uit te proberen zijn
Wethouder Samir Toub van diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning zegt over Wijk Actief; “Blij met dit mooie programma, want iedereen in Eindhoven verdient een zo gezond mogelijk leven. Op deze manier kunnen inwoners met vertrouwen en zoveel mogelijk eigen regie langer gezond, samen en veilig thuis in de eigen wijk ouder worden.”

Wetenschappelijk onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek dat aan “Wijk Actief” gekoppeld is, zal uitwijzen of de aanpak succesvol is in het verbeteren van gezondheid en welzijn bij senioren. Ook wordt er na afloop van de wijkaanpak samen met senioren en lokale wijkpartners gekeken naar de haalbaarheid, waardering en het gebruik van het initiatief. Bij een positief resultaat is het in de toekomst wellicht mogelijk om deze wijkaanpak ook in andere buurten toe te passen. Vanwege de wetenschappelijke aard van dit programma kan deelname nu alleen plaatsvinden in de wijken Jagershoef en Vlokhoven.
Meer informatie over “Wijk Actief” en het wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de website van de Open Universiteit.
29/09/2022: Zone rondom Inwonersplein en Stadhuis rookvrij
Gezondheid is een belangrijk thema voor onze stad. We streven naar een stad waarin iedere Eindhovenaar een eerlijke kans op een gezond en gelukkig leven heeft. In het Eindhovens Preventieakkoord – onderdeel van De Stap naar gezonder - staat de ambitie om in 2030 een rookvrije gemeente te zijn.
De eerste stappen zijn gezet: per augustus zijn de gemeentelijke sportaccommodaties al rookvrij en per oktober geldt dit ook binnen de gemarkeerde zonde rondom het Stadhuis en het Inwonersplein.
Rookvrije generatie
Het aandeel rokers is de afgelopen jaren gedaald onder zowel jongeren als volwassenen. De maatschappelijke steun voor een rookvrije generatie groeit en daarmee ook de roep om meer maatregelen om deze generatie mogelijk te maken.

We gaan zorgen dat kinderen kunnen opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving, zodat ze niet langer blootstaan aan meeroken en niet langer verleid worden om zelf te gaan roken. We richten ons zowel op het rookvrij maken van de omgeving (zien roken, doet roken), als op acties die gericht zijn om rokers te helpen stoppen.
Rookvrije gemeentelijke gebouwen
We werken toe naar een volledig rookvrije organisatie. Dit doen we stapsgewijs, beginnend bij het Stadhuis. Dit betekent dat per 1 oktober binnen een gemarkeerde zone rondom het Stadhuis niet meer gerookt mag worden. Als je toch wil roken, dan kun je aan de rand van het Stadhuisplein gaan staan. Om geen overlast te veroorzaken voor mensen die het Inwonersplein of het Stadhuis willen betreden, vragen we je om niet bij de ingang of in de looproute er naar toe te gaan staan.
Na het Stadhuis volgen op den duur ook de locaties Mercado en de Nachtegaallaan.
25/08/2022: De Stap naar verbinding met hondeneigenaren
Op verschillende zaterdagen in september en oktober organiseert Dutch Cell Dogs hondentrainingen in de wijk Vaartbroek. Dat doen ze onder de noemer Community Dog. En dat is niet alleen goed nieuws voor honden. Ook baasjes kunnen hiervan profiteren. De hondentrainingen zijn namelijk een manier om bewoners met elkaar te verbinden en zich onderdeel te laten voelen van de samenleving. Zo ontstaat er een verantwoordelijkheidsgevoel bij de deelnemers en dragen ze actief bij aan de wijk. Iedere wijkbewoner met een hond kan meedoen.
Verbinding met en in de wijk
Community Dog is een netwerk van hondengedragskundigen, ervaringsdeskundigen en hulpverleners die zich richten op duurzame verbinding in de wijk. Dat zorgt voor meer contact met andere bewoners en met hulpverleners.

Door de aanwezigheid van ervaringsdeskundigen en hulpverleners bereikt Community Dog ook de mensen die niet altijd worden gezien. Tijdens de trainingen leer je wat je hond nodig heeft, zodat je veiliger met je hond door de wijk kunt lopen. Fijn voor jezelf en je buren! Ook leer je alles over voeding, verzorging van lijf en vacht en beweging. Dat laatste zorgt ervoor dat je ook zelf meer beweegt, er vaker samen op uit gaat en meer van de wijk ziet. Omdat de training iedere zaterdag plaatsvindt (tussen 27 augustus en 22 oktober) zijn er vaste ontmoetingsmomenten.
Community Dog en Gezondheidsbeleid
Gemeente Eindhoven steunt het initiatief van harte, want je thuis voelen en erbij horen is een van de doelen van het gemeentelijk gezondheidsbeleid. Contact met anderen is belangrijk. Het maakt het leven vaak fijner, completer, gezelliger en gezonder. Het is fijn als buren elkaar kennen en kunnen helpen als er iets aan de hand is. Samen met inwoners, partners en woningbouwcorporaties werkt Vaartbroek aan verbinding en versterkt zo netwerken waar elkaar ontmoeten gemakkelijk is en iedereen zich welkom voelt. Door deze activiteiten en projecten zet Vaartbroek de stap naar een gezondere wijk.
Kijk voor meer informatie op communitydog.nl.
23/06/2022: Netwerk- en inspiratiesessie Eindhovens Preventieakkoord
In Eindhoven werken we samen aan een stad waarin je langer in goede gezondheid leeft. Dat doen we onder andere door gezonde leefstijl en leefomgeving te stimuleren. Op woensdag 22 juni was de aftrap van het Eindhovens Preventieakkoord. Daarin werken we samen met onze partnerorganisaties binnen zorg en welzijn, het onderwijs, bedrijfsleven en anderen die willen bijdragen aan de stap naar een gezonder, fitter en gelukkiger Eindhoven.
Wethouder Samir Toub onthulde de 39 partners in Eindhoven die samen de stap zetten naar een gezonder, fitter en gelukkiger Eindhoven. En na een boeiend verhaal van hoogleraar Gezondheidsbevordering Stef Kremer van de Universiteit van Maastricht kregen de aanwezigen een inkijkje in de eerste goede initiatieven van het preventieakkoord. Er zijn acties om eenzaamheid tegen te gaan, om alcohol- en drugsverslaving te voorkomen, ideeën om een gezond gewicht te stimuleren en om de volgende generatie rookvrij te maken. Wil je weten hoe we dat gaan doen? Lees meer op eindhoven.nl/preventieakkoord.
12/06/2022: De Stap naar rookvrije sport accommodatie
Vanaf 1 augustus 2022 zijn alle sportaccommodaties in Eindhoven rookvrij. In de Sport- en beweegvisie 2021-2025 ‘Heel Eindhoven beweegt!’ hebben we afgesproken dat mensen op steeds meer plekken in Eindhoven kunnen bewegen en sporten in een gezonde omgeving. Daar hoort een rookvrije sportomgeving bij. Want zien roken, doet roken. Samen beschermen we hiermee de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken.
Meer informatie op eindhovensport.nl.
Rookvrij geldt voor het sportpark zelf, maar ook langs de lijn, op de tribune, bij de entree, op het terras, et cetera. We vragen rokers van (e-)sigaretten en aanverwante producten om buiten het zicht van kinderen en buiten het rookvrije terrein te roken. Dit geldt voor de leden van de sportclubs, vrijwilligers en spelers van de tegenpartij en publiek.

20/05/2022: In 2040 rookt geen kind meer
Dat is de doelstelling van de landelijke overheid. In onze regio zijn we goed onderweg. Sportverenigingen, speeltuinen, het ziekenhuis: zij hebben de stap gezet naar een rookvrije omgeving. Maar iedereen kan meehelpen om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Gerben Stege, longarts Anna Ziekenhuis Geldrop: ‘Besef dat er in je organisatie veel meer mensen zijn die bereid zijn om mee te werken’. Kun je extra hulp gebruiken? De GGD Brabant-Zuidoost ondersteunt met adviesgesprekken, tip, webinars en workshops. Laat je inspireren door de lokale initiatieven op de website van de GGD.
12/05/2022: Inwoners meten al fietsend luchtkwaliteit ‘t Ven
Sinds begin april rijdt ‘ie rond in ’t Ven: de meetfiets. Dat is een fiets die door ingebouwde apparatuur de luchtkwaliteit - broeikasgassen en fijnstofgehalten - meet en eventuele geluidsoverlast signaleert. De gegevens zijn real-time te bekijken op een bijbehorend dashboard.
De meetfiets is een initiatief van de wijk. Inwoners willen zelf actief bijdragen aan een prettige, gezonde en groene wijk. En ook andere inwoners betrekken bij hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Iedere inwoner van ’t Ven die dat wil, kan een stukje op de fiets rijden. De gegevens die de meetfiets oplevert vormen samen met de gegevens van de bestaande meetpunten een compleet beeld van de luchtkwaliteit. Als het nodig is, kan de gemeente met die gegevens gericht ingrijpen.

Stap naar gezonder
Gemeente Eindhoven steunt het inwonersinitiatief van harte, want een gezonde leefomgeving is een van de doelen van het gemeentelijk gezondheidsbeleid. De meetfiets is het startschot van een reeks activiteiten en projecten in ’t Ven om de wijk samen groener, schoner en fijner te maken. Door die activiteiten en projecten zet ’t Ven de stap naar een gezondere wijk.
Pilot
De fiets wordt 4 weken ingezet. In die periode wordt de fiets dus gebruikt in ’t Ven, maar ook door leerlingen van het Van Maerlantlyceum. Als de resultaten na 4 werken positief zijn, kan de fiets langer en/of op meerdere locaties worden gebruikt.
22/04/2022: Gewoon gezond op school
JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) stimuleert en helpt scholen aan de slag te gaan met een gezondere kantine. Om zo van de gezonde kantine de normale kantine te maken. Dat is namelijk een van de ambities van het Eindhovens Preventie-akkoord. Samen met het Voedingscentrum benadert JOGG scholen om een stap te zetten naar gezonder voedselaanbod in de kantine.
Het Summa College heeft al gezonde kantines op verschillende locaties en daarmee de waardering ‘Gouden schaal’ van het Voedingscentrum).
Meer weten? Lees meer over de aanpak en hoe andere scholen ook aan de slag kunnen met een gezonde kantine in het interview van de GGD.

11/04/2022: De Stap naar gezonder van Cultuur Eindhoven
Meedoen aan cultuur is een van de dingen die ons gelukkiger en gezonder maakt. En een gezondere levensstijl is een doel van ons gezondheidsbeleid. In dat kader deed Cultuur Eindhoven een oproep naar makers en organisaties om nieuwe plannen te ontwikkelen voor het stimuleren van een gezondere leefstijl.
In de vorm van 2 workshops, onder leiding van We Are, gingen de deelnemers vervolgens aan de slag om te werken aan een concreet projectvoorstel. Daar zijn 4 pilotprojecten uit gekomen met de focus op gezondheid voor iedereen:
- Self Design Ateliers - Grip krijgen op eindeloze keuzes en maakbare werelden - Marleen van Bergeijk, Parktheater en MU
- Healthlab on Tour - Philips Museum en Morgenmakers
- Nudge Jezelf Gezond - Lady Penelope
- Stadsoever Eindhoven / Ruimte voor mentale kracht - Kornelia Dimitrova
Lees meer over deze pilotprojecten op de website van Cultuur Eindhoven.
25/11/2021: Gemeente Eindhoven tekent regioakkoord gezondheidsbevordering en preventie
Gemeente Eindhoven heeft het regioakkoord 'Gezond leven voor iedereen' getekend. Dit gebeurde op 25 november tijdens de Kick-off van 'Vitaal in Brainport'. De initiatiefnemers zetten samen de schouders onder een beweging die ervoor moet zorgen dat in 2030 alle inwoners van de Brainport-regio tenminste 3 extra jaren leven in goede gezondheid. En waarin de gezondheidsverschillen met 20% zijn afgenomen.
Bekijk de aftermovie van de Kick-off
Dat er ingrijpende en duurzame veranderingen nodig zijn binnen het zorgstelsel, de samenleving en de financiering van zorg is inmiddels bij de meeste bekend. Samen staan we voor deze uitdaging. Afgelopen jaar hebben Coöperatie Slimmer Leven, GROZzerdam ‘Vitaal in Brainport’, GGD Brabant-Zuidoost en gemeente Eindhoven daarom het initiatief genomen om een regioakkoord op te stellen met daarin een gezamenlijke visie/missie, veranderaanpak en afspraken rondom gezondheidsbevordering en preventie.
Handtekening 70 organisaties
Tijdens de Kick-off van Vitaal in Brainport is het regioakkoord ‘Gezonder leven voor iedereen’ ondertekend door de vier initiatiefnemers namens hun achterban. Daarnaast hebben 70 individuele organisaties zich gecommitteerd aan deze gezonde beweging en zetten dit kracht bij met een handtekening onder het akkoord. Gezamenlijk streven we naar zoveel mogelijk deelnemers en merkbaar resultaat voor de inwoners.
Samen voor gezonde leefstijl in gezonde omgeving
De kracht in de regio ligt bij het samen werken aan een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Er is veel energie en er zijn talrijke initiatieven op het gebied van gezondheid, vitaliteit en preventie van gemeenten, wijken, scholen, ondernemers, verenigingen, bedrijven en inwoners. Er is behoefte aan richting, verbinding en synergie, zodat we activiteiten samen kunnen oppakken, van elkaar kunnen leren en groter kunnen maken wat goed werkt.
05/07/2021: Eindhovense handbalvereniging maakt zijn sportlocatie stap voor stap gezonder
“Nog snel voor de wedstrijd of training zie ik ze nu wat water met een smaakje tappen uit de grote bokaal in kantine. In plaats van water met ranja in de bidon. Die verandering is mooi om te zien”. Angela Konings, voorzitter van de Eindhovense Handbal Vereniging (EHV) is enthousiast. Samen met Team:Fit coach Irene Walk en sportregisseur Jasper van Hoof van vertelt Angela met gepaste trots hoe EHV het voor elkaar kreeg om binnen 1 jaar haar leden een gezondere sportomgeving te bieden. Stap voor stap. “Naast chips voortaan ook popcorn aanbieden, bijvoorbeeld. Gewoon lekker praktisch en vooral niets verbieden. Het ging eigenlijk best gemakkelijk.”
Toch vond Irene Walk het zeker een beloning waard. Op 2 juli reikte zij aan voorzitter Angela twee Topprestatiebadges uit: één voor Voeding (EHV realiseerde een gezonde kantine) en één voor rookvrij sportterrein. Een feestelijk moment waarbij de Eindhovense wethouders Richters en Steenbakkers aanwezig waren. Zij spraken hun waardering uit en de wens dat nog veel meer clubs het voorbeeld van EHV gaan volgen.

Inspanning beloond
“Via de Topprestatiebadges willen wij clubs belonen voor de acties die zij ondernemen om hun sportomgeving gezonder te maken. Successen mag je vieren. Dat maakt het leuk en het inspireert”, aldus Irene. Nog geen jaar geleden koppelde Jasper, sportregisseur van Eindhoven Sport, EHV aan Team:Fit coach Irene. Zij begeleidt sportclubs in heel Brabant die aan de slag willen met gezondere voeding, verantwoord alcohol schenken of het rookvrij maken van hun sportterrein. Kosteloos stelt zij samen met clubs een actieplan op en ondersteunt hen bij de uitvoering. Jasper: “Iedereen die met Irene praat wordt enthousiast.”
Lekker praktisch
Het is vooral de praktische insteek van Team:Fit. “Irene kwam bij ons langs en samen kozen we het thema waarmee we aan de slag zouden gaan. Wij wilden vooral inzetten op gezondere voeding. Samen met de inkoper van de kantine hebben we vervolgens bekeken wat er anders kon. Tegenwoordig verkopen wij volkoren tosti’s, zetten we op de wedstrijddagen lekker groenten en fruit op de bar en staat een grote bokaal met water klaar om de bidons te vullen. Het mooie is dat we leden en bezoekers nu juist meer kunnen bieden. We hebben het grootste deel van ons aanbod behouden, maar dan aangepast én met meer aandacht voor de gezondere keuzes. Niets moet. Het broodje kroket staat ook nog steeds op de kaart, hoor.”
Goed voorbeeld doet volgen
De gemeente Eindhoven hoopt dat nog meer veel Eindhovense clubs het voorbeeld van EHV volgen. De gemeente wil komende jaren via beleid en samenwerking een gezondere leefomgeving creëren en een bewustere leefstijl onder inwoners stimuleren. De gemeente streeft naar een vitale stad waar inwoners langer in goede gezondheid (mentaal en fysiek) kunnen leven. Daar zet de gemeente komende jaren echt vaart achter. Via uiteenlopende maatregelen, met een positieve insteek en vooral door samen op te trekken met inwoners, bedrijven en (sport)verenigingen. Lokaal en regionaal.
Onlangs sloot de gemeente zich daarom ook aan bij het netwerk van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat zich richt op het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving van kinderen en jongeren. Het creëren van een gezonde sportkantine zoals EHV dit heeft gedaan met ondersteuning vanuit Team:Fit, is hier een concreet en inspirerend voorbeeld van.
“Iedere club kan wel een stap in de goede richting zetten. En een gesprek met Irene is gratis. Doe het voor de leden en vooral ook voor de jeugd. Hoe mooi is het als wij ze een gezonde omgeving en keuze kunnen bieden op een plek waar ze graag komen.”, aldus sportregisseur Jasper.
Geïnteresseerde clubs kunnen altijd contact opnemen met Jasper of een van de andere sportregisseurs van Eindhoven Sport. Zij vertellen graag hoe je als bestuur samen met de leden aan de slag kunt gaan om samen een nóg fijnere, eigentijdse sportomgeving te creëren. Team:Fit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sportomgeving. Meer informatie vind je op teamfit.nl.