Opkoopbescherming

Wil je een recent aangekochte woning verhuren? Dan heb je sinds 1 april 2022 mogelijk een vergunning voor verhuur onder opkoopbescherming nodig.

Aan de hand van de checklist hieronder kun je nagaan of je een vergunning nodig hebt.

Heb je inderdaad een vergunning nodig? Dan kun je deze aanvragen via het digitaal formulier Verhuurvergunning aanvragen. Heb je geen DigiD of eHerkenning of woon je in het buitenland? Gebruik dan het digitaal formulier Verhuurvergunning aanvragen zonder DigiD of eHerkenning

Hieronder vind je een overzicht van antwoorden op veelgestelde vragen over opkoopbescherming. Zo willen we je inzicht geven in wat opkoopbescherming voor jou betekent. Aan deze antwoorden kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Juridisch gezien is de Huisvestingsverordening gemeente Eindhoven 2020 leidend. Een overzicht van de aangewezen buurten vind je in het Open Data Portaal.

Hoofdstuk 7 van de gewijzigde huisvestingsverordening is de lokale uitwerking van de landelijke regeling voor opkoopbescherming. Deze vind je in hoofdstuk 7 van de Huisvestingswet 2014. De landelijke regeling is gebaseerd op een amendement, dat tevens de officiële toelichting bij de landelijke regeling vormt. Bij bezwaar en beroep zijn dit de documenten waar besluiten van het gemeentebestuur aan worden getoetst.

Veelgestelde vragen en antwoorden