Het Masterplan bestaat uit een visie voor mobiliteit in 2050 en een concrete actieagenda voor binnenstedelijke mobiliteit. Het Masterplan wordt in gesprekken met de stad en de reizigers, ondernemers en andere belanghebbenden vormgegeven.
Voor het Masterplan worden diverse kennis- en dromenlabs georganiseerd. Voor deze events zijn ter inspiratie drie vooraanstaande deskundigen gevraagd naar hun visie op mobiliteit. Verderop op deze pagina vind je de essays terug.
Wat houdt het Masterplan Mobiliteit 2050 in?
Het Masterplan is nodig om een gezamenlijke visie op mobiliteit vorm te geven. Het is belangrijk om in de komende jaren een aantal grote infrastructurele projecten in te passen, de mobiliteitstransitie in de stad vorm te geven en de verkeerscirculatie in goede banen te leiden.
Het Masterplan gaat in op de gewenste mobiliteitstransitie, het stimuleren van duurzame vormen van vervoer (lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit), hoe de verschillende vormen van mobiliteit met elkaar samenhangen en op welke manier we dit organiseren in de beschikbare ruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met de andere ambities van de stad, zoals klimaat, verstedelijking, groen, vestigingsklimaat en leefbaarheid. Het Masterplan brengt in kaart welke impact dit heeft op thema’s als parkeren, verkeerscirculatie en een autoluwe binnenstad.
Eerstvolgende event: 25 mei 2023
De gelukkige reis in Eindhoven - 25 mei vanaf 18.45 uur in het PSV-Stadion
Mobiliteit is en blijft belangrijk voor ons als mens
Het verbindt onze ontmoetingen, verlegt onze grenzen en voedt daarom ons welzijn en geluk. Werken aan een Masterplan Mobiliteit kan daarom niet zonder de ‘mens’ kant van mobiliteit. Samen met jou willen we nadenken over de (verbindende) waarde van mobiliteit en hoe mobiliteit nóg meer bij kan dragen aan ons welzijn en geluk en wat voor jou nu een prettige reis is.
Hoe draagt mobiliteit bij aan geluk en welzijn?
We gaan met elkaar in gesprek over wat de gemeente zou moeten doen om ervoor te zorgen dat we prettig en gelukkig reizen! Wat is voor inwoners van Eindhoven nu eigenlijk een prettige, fijne reis in de stad? Maar ook, hoe kunnen we inwoners en bezoekers bewegen om de juiste keuzes daarin te maken, zodat Eindhoven in 2050 een stad is waar iedereen prettig reist en verblijft. Gedragsverandering zal zeker onderdeel moeten zijn van de weg naar 2050, wat kan de inwoner hier zelf aan bijdragen?
Denk met ons mee bij PSV!
Tijdens een gevarieerd programma word je geïnspireerd en horen wij graag hoe jij denkt over mobiliteit, welzijn en geluk. De enige echte geluks-professor, wetenschappers en onze eigen Design Embassy nemen je mee in nieuwe ideeën en sporen je aan met ons mee te denken. En waar kunnen we nu beter het gesprek over verbinding en geluk voeren dan in het PSV-stadion! Denk mee en meld je aan door te mailen naar mobiliteit2050@eindhoven.nl.
PROGRAMMA
- 18.45 uur: Inloop
- 19.00 uur: De inwoner van Eindhoven aan het woord: waar wordt de inwoner gelukkig van?
- 19.10 uur: Inleiding door Monique Esselbrugge
- 19.20 uur: Geluksprofessor Patrick van Hees inspireert ons over het thema geluk, wat maakt ons écht gelukkig, hoe meten we dat en hoe kan mobiliteit daaraan bijdragen?
- 19.50 uur: Gespreksronde 1: In gesprek met wetenschapper Ellen van Bueren over de verbindende waarde van mobiliteit.
- 20.20 uur: Gespreksronde 2: Onder leiding van Joost van der Made (Embassy of Urban Mobility Eindhoven) in gesprek over de noodzaak van gedragsverandering naar een prettige reis voor iedereen
- 20.50 uur: Afsluiting
- 21.00 uur: Borrel
Hoe denken deskundigen over de toekomst van Eindhoven?
Wij hebben drie vooraanstaande deskundigen gevraagd na te denken over de toekomstige mobiliteit van Eindhoven. Dit heeft geresulteerd in drie inspirerende essays.
Wat is de planning?
Het Masterplan wordt in 2023 opgesteld. In de eerste helft van het jaar ligt de focus op de toekomst. Een visie op hoe de stad er uitziet in 2050. Tegelijkertijd worden op onderdelen stappen gezet om in de tweede helft van 2023 tot een actieagenda te komen. In het voorjaar ontvangt de gemeenteraad een startnotitie over de aanpak van het Masterplan Mobiliteit.
Wat is jouw betrokkenheid?
Jouw betrokkenheid is heel belangrijk. Hoe wil jij dat de stad er in de toekomst uitziet? Wat is goed voor en passend bij Eindhoven? Daarom geven we het Masterplan vorm samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Op 25 mei 2023 vindt het derde dromenlab plaats. Via social media en het huis-aan-huisblad Groot Eindhoven laten we weten waar en hoe laat dit dromenlab plaatsvindt.
Hoe krijg ik meer informatie?
Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar mobiliteit2050@eindhoven.nl.
Deelmobiliteit - Wat vindt de Eindhovenaar?
Eerder georganiseerde events
12-04-2023: Dromenlab 2050 - de straat van de toekomst
Na het eerste succesvolle dromenlab droomden we tijdens dit tweede dromenlab over hoe Eindhoven er in 2050 uitziet en welke impact mobiliteit heeft op de stad en de (openbare) ruimte. We zochten naar antwoorden op vragen als; hoe zouden straten in Eindhoven eruit moeten zien, waar worden wij als stad blij van? Van wie is de straat eigenlijk? Hoe houden we de stad leefbaar en prettig om in te wonen en te werken, die bezoeken én om in te reizen? Wat zijn de dominante vervoermiddelen en waarvoor zou meer of juist minder ruimte moeten zijn?
16-03-2023: Kennislab Mobiliteit 2050 - De plek van deelvervoer in onze stad
Deelvervoer is stevig in opkomst en zorgt ervoor dat we op verschillende manieren kunnen reizen. Zo zijn we minder afhankelijk van onze eigen auto, fiets of scooter. Door het bieden van gezonde en schone vormen van mobiliteit blijft de stad leefbaar en beter bereikbaar. Ook in Eindhoven is de afgelopen jaren het aantal deelauto’s flink gegroeid en is de komst van elektrisch deelscooters, deelfietsen en deelbakfietsen op straat mogelijk gemaakt.
Op 16 maart vond er een kennislab over deelvervoer plaats, waarbij het uitwisselen van ervaringen en inzichten rondom deelvervoer centraal stond en waarin de uitdagingen voor de toekomst besproken zijn. Hierbij waren verschillende stakeholders aanwezig zoals bewoners, aanbieders, ondernemers, woningbouwcorporaties, bedrijven, campuslocaties, regiogemeenten, politie en provincie.
Tijdens dit kennislab deelvervoer is teruggekeken naar de afgelopen drie jaren: welke inzichten hebben we opgedaan en voor welke uitdagingen staan we?
Hierbij zijn de resultaten van het in 2022 uitgevoerde evaluatieonderzoek en de digipanel enquête gepresenteerd. Tevens is het gesprek gevoerd over de kansen en uitdagingen voor morgen en hoe we voor de lange termijn deelvoertuigen een goede plek geven in de stad. Naast een panelgesprek tussen een reiziger, aanbieder en gemeente waren er verschillende hubs in de zaal ingericht om een verdiepend gesprek te voeren over dromen, behoeften, nieuwe locaties voor hubs en kennismaking met deelvoertuigen. De onderwerpen die centraal stonden tijdens het kennislab deelvervoer waren: hoe zorgen we ervoor dat deelvervoer beschikbaar is in heel Eindhoven en vervolgens ook in de regio? Hoe behouden we de lusten (makkelijk en binnen handbereik) en beperken we de lasten (verrommeling en hinder)? Wat hebben aanbieders nodig voor een gezonde businesscase in Eindhoven? En hoe kan deelvervoer écht een alternatief worden voor de eigen auto?
De uitkomsten van het kennislab worden gebruikt in de korte termijn aanpak, met onder meer de mogelijkheid voor experimenten en nieuwe vergunningen voor deeltweewielers. Daarnaast krijgt deelvervoer een plek in het Masterplan Mobiliteit 2050.
26-01-2023: Dromenlab Mobiliteit 2050
Als start van het traject organiseerde de gemeente een Dromenlab over mobiliteit in 2050 op 26 januari 2023. Tijdens dit Dromenlab droomden en deelden we gezamenlijk onze ideeën over de mobiliteit van de toekomst.
-
Output dromenlab 26 januari 2023 (3.45 MB)