Het Masterplan bestaat uit een visie voor mobiliteit in 2050 en een concrete actieagenda voor binnenstedelijke mobiliteit. Het Masterplan wordt in gesprekken met de stad en de reizigers, ondernemers en andere belanghebbenden vormgegeven.
Denk met ons mee tijdens het Dromenlab Mobiliteit 2050 op donderdag 26 januari!
Als start van het traject organiseert de gemeente Eindhoven een Dromenlab over mobiliteit in 2050 op donderdag 26 januari. Deze bijeenkomst vindt plaats van 19.15 tot 22.00 uur in The Social Hub, Stationsplein 1 in Eindhoven. Tijdens het Dromenlab willen we met de stad dromen en ontdekken hoe mobiliteit er in de toekomst uitziet. Reizen we in 2050 nog steeds op dezelfde manier? Of ziet het er totaal anders uit? Zo vormen we gezamenlijk een beeld van de toekomst en krijgen we een beter beeld van wat er nu al nodig is.
Denk jij met ons mee? Schrijf je in:
Programma
19.15: Inloop
19.30: Aftrap door wethouder Monique Esselbrugge
19.40: Inspirerende pitches door wetenschappers en futuristen over 2050
20.15: Intermezzo (inclusief tijd voor koffie) 'Hoe denkt de inwoner van Eindhoven eigenlijk over mobiliteit in de toekomst?
20.30: Rondetafelgesprek en input vanuit de zaal
21.15: Conclusies, vervolg en afsluiting
21.30: Borrel
22.00: Einde
Sprekers
- Peter Joosten - Futurist: Peter neemt je mee in de juiste mindset om na te denken over de toekomst van mobiliteit in 2050. Dit doet hij met inspirerende voorbeelden en inzichten.
- Kris Peeters - Mobiliteitsexpert: Kris is expert op het gebied van mobiliteit in de toekomst en schrijver van onder andere het boek ‘Weg van het systeem’, waarin hij zijn visie verwoordt op nieuwe mobiliteit en economie voor de toekomst. Wat betekent zijn visie voor Eindhoven?
Het belooft een inspirerende avond te worden met interessante sprekers met elk een eigen visie op de mobiliteit van de toekomst.
Waarom een Masterplan Mobiliteit?
Het Masterplan is nodig om een gezamenlijke visie op mobiliteit vorm te geven. Het is belangrijk om in de komende jaren een aantal grote infrastructurele projecten in te passen, de mobiliteitstransitie in de stad vorm te geven en de verkeerscirculatie in goede banen te leiden.
Waar gaat het Masterplan op in?
Het Masterplan gaat in op de gewenste mobiliteitstransitie, het stimuleren van duurzame vormen van vervoer (lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit), hoe de verschillende vormen van mobiliteit met elkaar samenhangen en op welke manier we dit organiseren in de beschikbare ruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met de andere ambities van de stad, zoals klimaat, verstedelijking, groen, vestigingsklimaat en leefbaarheid. Het Masterplan brengt in kaart welke impact dit heeft op thema’s als parkeren, verkeerscirculatie en een autoluwe binnenstad.
Wat is de planning?
Het Masterplan wordt in 2023 opgesteld. In de eerste helft van het jaar ligt de focus op de toekomst. Een visie op hoe de stad er uitziet in 2050. Tegelijkertijd worden op onderdelen stappen gezet om in de tweede helft van 2023 tot een actieagenda te komen. Eind maart 2023 ontvangt de gemeenteraad een startnotitie over de aanpak van het Masterplan Mobiliteit.
Wat is jouw betrokkenheid?
Jouw betrokkenheid is heel belangrijk. Hoe wil jij dat de stad er in de toekomst uitziet? Wat is goed voor en passend bij Eindhoven? Daarom geven we het Masterplan vorm samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Wij nodigen je van harte uit om mee te denken op de eerste bijeenkomst tijdens het Dromenlab op 26 januari. Wat is jouw droom voor Eindhoven? Hoe zouden wij dan moeten reizen?
Het Dromenlab Mobiliteit 2050 vormt de basis voor het vervolg van meerdere bijeenkomsten in de eerste helft van dit jaar.
Waar vind ik meer informatie?
De eerste stappen voor het Masterplan worden gezet tijdens het Dromenlab op 26 januari 2023. Wij houden je op de hoogte van de uitkomsten van het Dromenlab en de daarna volgende ontmoetingen en bijeenkomsten.
Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar mobiliteit2050@eindhoven.nl.