Handelen in tweedehands en ongeregelde goederen

Als je een handelaar/opkoper bent van tweedehands goederen of wilt beginnen met een handel in gebruikte goederen, dan is melden en registreren verplicht. Handelaren en opkopers zijn wettelijk verplicht zich bij de gemeente aan en af te melden. Ook alle gebruikte en/of ongeregelde goederen, vermeld in de APV (afdeling 11, artikel 2.66), moeten geregistreerd worden. Op deze manier houden gemeente en politie zicht op de gevoerde registers. De politie kan dan direct reageren als een artikel wordt aangeboden dat eerder als gestolen is aangegeven. Zo dringen we, samen met jou als ondernemer, de handel in gestolen goederen terug.

Ben je handelaar/opkoper? Verkoop je tweedehands goederen?

Meld dit dan gratis bij het Digitaal Opkopersloket (DOL). Je kunt je aanmelden via de website ikbenhandelaar.nl.

Controles door Handhaving Interventie Team (H.I.T.)

De registers in het DOR worden regelmatig gecontroleerd door registercontroleurs van het H.I.T. Dit gebeurd op afstand als je bent aangesloten bij het Digitaal Opkopers Register (DOR), maar ook komen ze langs. Kies je voor het gewaarmerkte papieren register, dan kun je vaker controles op locatie krijgen omdat het papieren register niet op afstand gecontroleerd kan worden.

Vragen

Heb je vragen, kijk dan of ze hieronder vermeld zijn. Neem anders contact op met de registercontroleurs door een mail te sturen naar HITeindhoven@eindhoven.nl. Via dit mailadres kun je ook een informatiepakket aanvragen.

Vragen en antwoorden

Stel je vraag