Rijk geeft veel geld voor groei Brainportregio

Voor publieke voorzieningen in Eindhoven en omliggende gemeenten én een landelijk talentplan wordt tot het jaar 2030 in totaal 2,51 miljard uitgegeven. De ministerraad nam hierover donderdag 28 maart een besluit. Het geld komt grotendeels van het Rijk. Het wordt onder meer ingezet om de verwachte groei van de Brainportregio in goede banen te leiden, het vestigingsklimaat in Brabant op peil te houden en de leefbaarheid te versterken.

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem, ook voorzitter van Brainport Eindhoven, zegt hierover het volgende. “Onze regio blijft een stevige ontwikkeling doormaken. De innovatieve maakindustrie groeit stevig en is in toenemende mate onderdeel van geopolitieke ontwikkelingen. En dus bepalend voor de toekomstige economie van Nederland. Wat hier gebeurt, bij bijna 6000 techbedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen, is uniek én van groot nationaal belang. We zien dat doorontwikkelen alleen kan als we blijven investeren in de leefbaarheid en toegankelijkheid van deze regio. Het gaat om een groei in balans, met oog voor welvaart én welzijn van mensen.”

Het Rijk en de Brainportregio maakten afspraken over woningbouw, mobiliteit, talentontwikkeling en het aanpakken van de druk op het stroomnet. Dit om de doorontwikkeling op een verantwoorde manier mogelijk te maken.

Wethouder Stijn Steenbakkers: “Onze regio is onmisbaar voor de economische ontwikkeling en de strategische autonomie van Nederland en Europa. Maar het gaat niet alleen om dat grote economische verhaal. Groeien als stad en regio kan alleen als je oog hebt voor de uitdagingen in de samenleving die daarbij komen kijken en ook de publieke voorzieningen meegroeien. Mensen moeten fijn kunnen blijven reizen, wonen, werken en leven. Met deze 2,51 miljard euro gaan we samen opnieuw fors investeren in onze wegen, het OV, scholen en betaalbare woningen.”

Lees meer in het persbericht: Rijk en regio steken 2,5 miljard euro in publieke voorzieningen in Brainport Eindhoven en landelijk talentplan voor groei nationale chipindustrie.

Stel je vraag