Wanneer kom ik in aanmerking voor de Kinderopvangbijdrage?
Kinderopvangbijdrage kun je aanvragen als je ouder bent van een of meer kinderen en gebruikmaakt van kinderopvang. Zowel dagopvang (0-4 jaar), tussenschoolse opvang (overblijven op school, 4-12 jaar), buitenschoolse opvang (4-12 jaar) en gastouderopvang vallen hieronder. Verder gelden de volgende voorwaarden:
- Je ontvangt een bijstandsuitkering en volgt een traject naar werk;
- Je ontvangt een bijstandsuitkering als aanvulling op inkomsten uit werk;
- Je bent nog geen 18 jaar, gaat naar school gaan en hebt (recht op) een bijstandsuitkering;
- Je bent 18 jaar of ouder en volgt een studie waarvoor je aanspraak kunt maken op de Wet studiefinanciering (WSF) of de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).
Je ontvangt de gemeentelijke Kinderopvangbijdrage maandelijks, net als de Kinderopvangtoeslag.
Let op: Kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl/toeslagen.
Hoe vraag ik de Kinderopvangbijdrage aan?
De Kinderopvangbijdrage kun je het hele jaar aanvragen via het digitale formulier Kinderopvangbijdrage Aanvragen, op het moment dat je kinderopvangkosten gaat maken.
Ben je alleenstaand ouder dan kun je de kinderopvangbijdrage volledig digitaal aanvragen.
Let op! Heb je een partner? Vul dan je aanvraag in, print het uit, onderteken het (ook je partner moet ondertekenen) en stuur het samen met een kopie van de gevraagde documenten naar Gemeente Eindhoven, Inkomensondersteuning, Antwoordnummer 10123, 5600 VB Eindhoven. Of geef het af aan het gastteam in het Inwonersplein in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Eindhoven
Wat heb ik nodig bij mijn aanvraag?
Stuur bij je aanvraag kopieën mee van:
- een geldig identiteitsbewijs van jezelf en je (eventuele) partner (geen rijbewijs);
- een recente salaris- of uitkeringsspecificatie van jezelf en je (eventuele) partner;
- een recent rekeningafschrift van de door SVB ontvangen kinderbijslag;
- het door beide partijen ondertekende kinderopvangcontract en het bewijsstuk waarop staat vermeld: het aantal uren opvang per maand, de kostprijs per uur en de begin- en einddatum van de kinderopvang;
- het bewijsstuk met betrekking tot de doelgroep waartoe je behoort, bijvoorbeeld een inschrijfbewijs van de opleiding of een arbeidscontract);
- bewijsstuk met betrekking tot tussenschoolse opvang als dat van toepassing is.
Heb je (een van) deze bewijsstukken in het laatste halfjaar al aan ons verstrekt en zijn deze intussen niet gewijzigd, dan stuur je alleen de inkomensgegevens.
Wanneer weet ik of ik de Kinderopvangbijdrage krijg?
Nadat wij je – volledige – aanvraag hebben ontvangen, krijg je binnen 8 weken een brief. Hierin staat of je de Kinderopvangbijdrage wel of niet krijgt.
Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens aanlevert, dan kunnen wij je aanvraag het snelst afhandelen.
Hoe geef ik wijzigingen door?
Wijzigingen geef je per post door. Vul het Wijzigingsformulier Kinderopvangbijdrage in, print het ingevulde formulier, onderteken het en stuur het samen met de bewijsstukken naar het adres dat op het formulier staat vermeld.
Kan ik hulp krijgen bij mijn aanvraag?
Als je moeite hebt met het invullen van het aanvraagformulier, vraag dan aan iemand in je omgeving om te helpen. Kan dat niet, dan kun je kosteloos hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Kun je het formulier niet printen, dan kunnen wij het je ook per post toesturen. Bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 040.
Financiële tegemoetkoming voor kinderopvang op Sociaal Medische Indicatie (SMI)
Heb je om sociaal-medische redenen kinderopvang nodig? En krijg je geen kinderopvangtoeslag van de belastingdienst omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? Dan kun je misschien een vergoeding van de gemeente krijgen voor de kosten van kinderopvang. Dit is kinderopvang op sociaal medische indicatie (SMI).
Voorbeeld: Je werkt niet en je volgt ook geen traject naar werk, een opleiding of inburgeringscursus. Dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Door ziekte of een handicap ben je tijdelijk niet in staat om volledig voor je kinderen te zorgen. Je wordt ontlast als je kind enkele dagen per week naar de kinderopvang gaat en je kind krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen.
Als deze situatie op jou van toepassing is neem dan contact op met WIJeindhoven. Zij gaan met jou op zoek naar de beste oplossing.