Van beleid naar uitvoering

Fatima Perjan schreef, samen met collega’s, het plan ‘Thuis in Eindhoven’.

“Met de aanpak ‘Versnelling arbeidsparticipatie’ hebben we de afgelopen 3 jaar eigenlijk al een voorschot genomen op de nieuwe wet”, vertelt Fatima. “Daar hebben we mooie resultaten mee behaald en goede ervaringen mee opgedaan. We zijn dan ook blij dat het principe van onze versnelling arbeidsparticipatie ‘meedoen door betaald werk’ ook in de nieuwe inburgeringswet centraal staat. Tot nu toe lag de focus voor nieuwkomers voornamelijk op het leren van de taal en het behalen van de inburgering. Hoe en waar je dat moest doen, moesten mensen grotendeels zelf uitzoeken. Dat was geen succes. Daarnaast zag je dat ook niet door alle gemeenten intensief ingezet werd op participatie. Met de nieuwe wet inburgering gaan leren en participeren hand in hand en krijgen we als gemeente de regie op het totale inburgeringstraject. Dat is een positieve ontwikkeling.”

Fatima 

Snel en volwaardig meedoen

“In de nieuwe wet staat snel en volwaardig meedoen, het liefst door betaald werk, centraal. Om dat te bereiken zetten we in op vier belangrijke doelstellingen: een passende woning, het leren van de taal, participeren (liefst door betaald werk) en integreren oftewel meedoen in de wijk.

Werken is een verbindende factor en biedt naast meedoen en het praktisch leren van de taal, structuur en brengt je in contact met andere mensen. Je voelt je nuttig, hoort erbij en burgert letterlijk sneller in. Dat is niet alleen goed voor de persoon zelf, maar ook voor het hele gezin en natuurlijk ook voor de samenleving.”

Persoonlijk verhaal

Fatima weet waar ze het over heeft. Toen ze 2 jaar was vluchtten haar ouders met haar uit Bosnië. Ze heeft van dichtbij gezien wat het betekent om een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland. “Je gaat niet zo maar weg uit je land. Dat is moeilijk. Mensen die vertrekken, hebben vaak het nodige meegemaakt. Daarentegen hebben zij ook de wilskracht om er iets van te maken. Die kracht moet je niet onderschatten. Natuurlijk hebben zij in het begin hulp en ondersteuning nodig, maar pamperen is voor niemand goed. Ik heb gezien hoe mijn moeder hier haar leven weer oppakte en hoe belangrijk het hebben van werk daarin was. Leuk hè, dat haar dochter nu hier het plan schrijft voor de nieuwe inburgeringswet? Een goede start en meedoen, dat gun ik iedereen. Die intentie zie ik ook terug in de nieuwe inburgeringswet. Daar ben ik blij om.”

Regie over je eigen leven

“Als gemeente voeren we weliswaar regie op de uitvoering van de inburgering, maar inburgeringsplichtigen blijven zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de inburgeringsplicht. Wij begeleiden en ondersteunen hen – samen met andere partijen in de stad - maar hebben ook als doel dat zij zo snel mogelijk zelfredzaam zijn en zelf de regie over hun eigen leven weer oppakken. Want je blijft natuurlijk niet je hele leven een nieuwkomer. Je wordt zo snel mogelijk een reguliere inwoner van Eindhoven.”

Verbinding

“Om inburgering te laten slagen is brede samenwerking en een integrale benadering van groot belang. Het is een wederkerig proces dat inspanning vraagt van alle betrokken: inburgeraars, de gemeente, taalaanbieders, onderwijspartijen, sociaal maatschappelijke instellingen, woningverhuurders, het bedrijfsleven en inwoners. De regierol die ons toebedeeld is, stelt ons in staat de gewenste verbindingen te leggen. Ik ben er trots op daar een bijdrage aan te mogen leveren.”

Stel je vraag