'Thuis in Eindhoven'

Het plan ‘Thuis in Eindhoven’ beschrijft hoe we invulling geven aan de nieuwe Wet Inburgering die 1 januari 2022 in werking is getreden. Het Rijk heeft ervoor gekozen om de uitvoering van de inburgering te decentraliseren en niet het inburgeringsbeleid. Op basis van het rijksbeleid beschrijven we in het plan hoe wij hier invulling aan geven. Je vindt het volledige plan in ons raadsinformatiesysteem. Hieronder in het kort de aanleiding en de hoofdpunten.

Eindhoven is een sociale stad, waarin we streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien. Deze ambitie geldt zeker ook ten aanzien van nieuwe Eindhovenaren en sluit aan op het doel van de nieuwe Wet Inburgering.

Aanleiding

De aanleiding voor de wetswijziging was de evaluatie van de Wet Inburgering 2013. Daaruit bleken diverse tekortkomingen zoals:

  • onrealistische verwachtingen ten aanzien van eigen verantwoordelijkheid van de vergunninghouder;
  • de complexiteit van het stelsel;
  • weinig prikkels bij taalaanbieders voor het leveren van hoge kwaliteit en maatwerk;
  • weinig effectieve scheiding tussen participatie en inburgering.

Regie naar gemeente

In de nieuwe wet is daarom de regiefunctie bij gemeenten gelegd, het leenstelsel voor taallessen afgeschaft en gaan we als gemeente zelf zorgen voor een adequaat inburgeringsaanbod en voor de activering en begeleiding van inburgeringsplichtigen. Daarnaast hebben we in de nieuwe wet ook te maken met een grotere doelgroep zoals nareizigers van vergunninghouders en de gezinsmigranten van Eindhovens inwoners. Onze aanpak is gebaseerd op de uitkomsten van de evaluatie ‘aanpak arbeidsparticipatie vergunninghouders’ én op de Visie Sociaal Domein met de vier vastgestelde ontwikkellijnen.

Integrale aanpak

In 2017 hebben we de aanpak Versnelling arbeidsparticipatie ontwikkeld. Deze aanpak bestaat uit trainingen en voorlichting, intensieve individuele begeleiding en actieve begeleiding richting onderwijs en werk gelijktijdig aan de inburgering. De succesvolle elementen waaronder doelgroepgerichte inzet met strakke regie vanuit de gemeente, een allround rol van een dedicated team met handelingsvrijheid en specialistische kennis, verwachtingsmanagement aan de voorkant en inzet op leren én participeren, sluiten goed aan op de visie van de nieuwe Wet Inburgering. We borgen deze in onze aanpak voor integrale inburgering. De nieuwe wettelijke taken zijn hieraan toegevoegd.

Lees het volledige plan ‘Thuis in Eindhoven’ in ons raadsinformatiesysteem.

Neem voor meer informatie contact op met Corinne van Keulen c.van.keulen@eindhoven.nl.

Off

Stel je vraag