Na onderzoek is de locatie in Land Forum als meest geschikt naar voren gekomen. Samen onderzoeken gemeente en politie nu of het mogelijk is om de huisvesting hier te realiseren. Daarbij kijken ze vooral naar de vraag of de verschillende functies van de politie op deze plek gecombineerd kunnen worden.
Wat is de locatie?
Land Forum ligt tussen de Nieuwe Sliffertsestraat, Meerhovendreef, snelweg A2 en het Beatrixkanaal. Het is nog niet bekend waar de bebouwing precies komt. In totaal gaat het om ruim 60.000 vierkante meter voor gebouwen, buitenruimte en parkeren. Net als de invulling van groen, water en de toegang tot watergangen en sloten voor beheer en onderhoud.
Binnen dit gebied wordt de huisvesting van de politie gerealiseerd. Als wordt gekozen voor het verleggen van de Sliffertsestraat en/of voor een buffer tussen de bebouwing en de Nieuwe Sliffertsestraat, komt dat ook binnen dit gebied
Waarom nieuwe huisvesting voor de politie?
De politie heeft behoefte aan andere huisvesting, na de omvorming van de politie tot Nationale Politie in 2013. Er zijn nu één landelijke en tien regionale eenheden. De politie bestaat dus uit grotere teams die werken vanuit centrale locaties, zoals nu ook in Land Forum wordt gepland. Het politiebureau aan de Mathildelaan is daar niet geschikt voor. Daarom is besloten tot nieuwe huisvesting buiten het centrum.
In steden en dorpen opent de politie kleinere politieposten, waar inwoners terecht kunnen, bijvoorbeeld voor het doen van aangiften. Dat gebeurt dus niet op de centrale locatie. Het politiebureau aan de Mathildelaan blijft de plek waar inwoners terecht kunnen met vragen en voor het doen van aangifte. Daarnaast verplaatst de dienstverlening van de politie zich steeds meer naar buiten de bureaus: bijvoorbeeld online. Ook worden steeds meer aangiftes opgenomen op de plek van het voorval.
Wat komt er?
De nadruk ligt op centrale functies van de politie-eenheid Oost Brabant. Dat zijn in ieder geval de volgende onderdelen: Divisie recherche (incl. forensische opsporing en laboratorium), Informatie en organisatie, Operationele ondersteuning, Divisie logistiek en facilitair, een cellencomplex, ME (mobiele eenheid voor geplande inzet in Eindhoven t/m Helmond), Infradienst, de korpsgarage en een trainingscentrum. Hier werken in totaal ongeveer 1700 fte (aantal fulltime functies).
Dit wordt mogelijk nog aangevuld met het Regionaal service Center, de Politieacademie en de afdeling Landelijke dossiers. De politie bekijkt tot eind 2020 welke functies er exact komen, om hoeveel mensen het gaat en wat hun werkrooster is, omdat nooit iedereen tegelijkertijd werkt. Het geheel aan vierkante meters en aantal personen noemen we ‘het programma’. Dit is een onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek.
De dienstverlening aan inwoners (loketten) komt niet op deze locatie. Dat blijft aan de Mathildelaan in het centrum.
Wat onderzoeken de politie en gemeente?
Tijdens het haalbaarheidsonderzoek wordt het programma bepaald, zie de vraag: Wat komt er?
Daarnaast wordt bekeken hoe het programma op het terrein in Land Forum gesitueerd kan worden. Daarin werken de politiebouwmeester en de stedebouwkundige van de gemeente samen. Daarbij houden zij rekening met de eisen en wensen van de toekomstige gebruikers, maar ook met wetgeving en beleidsregels. Denk dan aan milieu, bodem, waterhuishouding, landschap en groen, cultuurhistorie, verkeer en parkeren, externe veiligheid en duurzaamheid. Ook wordt bekeken of alle diensten die in het programma worden benoemd in één gebouw of allemaal in losse gebouwen komen of dat een soort campus-concept ontstaat. Dit noemen we ‘het vastgoedconcept’. Ook wordt onderzocht hoe deze bebouwing op het perceel gesitueerd kan worden.
De verkeersontsluiting en het parkeren zijn ook belangrijke onderdelen van het haalbaarheidsonderzoek. Een extern verkeersadviesbureau bekijkt wat het programma van de Politie betekent voor de verkeersstromen en de afwikkeling via de bestaande wegen rondom het terrein. Het gaat niet alleen om autoverkeer, maar ook om fietsverkeer en openbaar vervoer. Daarnaast brengt het adviesbureau in beeld hoeveel parkeerders we kunnen verwachten.
Is het al zeker dat de politie naar Land Forum komt?
Land Forum is gekozen als locatie omdat hier voldoende ruimte is het ligt dicht bij de snelweg en is goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer. Op dit moment worden er geen andere locaties onderzocht. Tot eind 2020 wordt onderzocht of het haalbaar is om de politie hier te vestigen. Er wordt onder meer gekeken naar het programma, de inpassing in het gebied, verkeer, financiën, communicatie en planning.
Hoe ziet de politiehuisvesting er uit?
Als het haalbaarheidsonderzoek klaar is, wordt bepaald hoe de bebouwing eruit komt te zien en of er één of meerdere gebouwen op het terrein komen. Dat is nu nog niet bekend.
Wat is de planning?
Er is nog geen exacte planning, omdat veel afhangt van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. Dit is een onderzoek op hoofdlijnen. Zowel het college van B&W als de politie zelf betrekken het resultaat daarvan bij hun besluitvorming. Het college van B&W neemt naar verwachting aan het eind van het eerste kwartaal een principebesluit.
Daarna staat op de planning:
- opstellen masterplan;
- bestemmingsplanprocedure;
- ontwerpen van gebouwen en omgeving;
- aanbesteden;
- vergunningen;
- bouwen.
Op zijn vroegst is de nieuwe huisvesting van de politie gereed in 2025.
Hoe krijg ik meer informatie en kan ik mijn mening geven?
Bekijk het laatste nieuws in de Nieuwbrief november 2020.
Voor overleg met en advies van omwonenden is een klankbordgroep met omwonenden samengesteld die begin juni 2020 voor het eerst (digitaal) samen is gekomen. In deze klankbordgroep is onder meer de Bewonersvereniging Meerhoven vertegenwoordigd. Die klankbordgroep denkt mee over de verdere ontwikkeling. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief via: politielocatielandforum@eindhoven.nl
Heb je vragen over dit project? Mail naar: politielocatielandforum@eindhoven.nl
Ook komen er een of meerdere formele momenten waar belanghebbenden een reactie (bezwaar of zienswijze) kunnen indienen. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van aanpassing van het bestemmingsplan (of omgevingsplan, de benaming voor het bestemmingplan vanaf 2022). Wanneer dat speelt, vermelden we dat in de digitale nieuwsbrief en via deze site.
Als je vindt dat de aanpassing van het bestemmingsplan / omgevingsplan leidt tot waardevermindering van je onroerende zaak, kun je een aanvraag voor een tegemoetkoming in planschade indienen. Dat kan als het bestemmingsplan / omgevingsplan onherroepelijk is. Meer informatie over planschade.