Wanneer komt mijn schade in aanmerking voor vergoeding?
Of jouw schade in aanmerking komt voor vergoeding, hangt af van het antwoord op de volgende vragen:
- Komt de schade uit boven het normaal maatschappelijk risico?
- Zo ja, word je zo zwaar getroffen door de werkzaamheden dat de schade redelijkerwijs niet (helemaal) voor jouw eigen rekening moet blijven?
Als dat zo is, kom je mogelijk in aanmerking voor de nadeelcompensatie. Meer informatie vind je in de regeling nadeelcompensatie voor werkzaamheden aan de weg.
Wat is een normaal maatschappelijk risico?
Werkzaamheden aan de weg zijn een normaal maatschappelijk risico, waarmee iedereen geconfronteerd kan worden. Om dit criterium hanteerbaar te maken, gebruiken we een eigen risico van 8% van de omzet in de referentieperiode. Deze referentieperiode hangt samen met de periode van de werkzaamheden en wordt bepaald door een onafhankelijk en deskundig adviseur.
Dit betekent concreet dat je niet voor een vergoeding in aanmerking komt wanneer de schade minder is dan 8% van de referentieomzet.
Wie bepaalt de nadeelcompensatie, en hoe?
Een onafhankelijk en deskundig adviseur stelt vast of er sprake is van een situatie waaruit schade is ontstaan. Dat doet hij door een vergelijking te maken tussen de feitelijke situaties met en zonder de gestelde schadeoorzaak (bijvoorbeeld het tijdelijk afsluiten van een weg). Uit de gemaakte vergelijking komt naar voren of sprake is van schade. Vervolgens bepaalt de adviseur de hoogte van de schade.
Wanneer en hoe vraag ik nadeelcompensatie aan?
Dit doe je via het online formulier, binnen 5 jaar nadat je bekend had kunnen zijn met de schade en de veroorzaker daarvan. Gemiddeld duurt een nadeelcompensatieprocedure 9 maanden.
Ik krijg geen vergoeding. Wat nu?
Kom je niet aanmerking voor nadeelcompensatie en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Bij vragen kun je contact opnemen met Chantal Julicher via het mailadres c.julicher-zegers@eindhoven.nl of telefonisch via 040-2382909.