Ben je student en zoek je een kamer of woning?
Kijk dan op de site van Vestide: vestide.nl. Ook de meeste andere verhuurders hebben woonruimte voor studenten.
Wat is een redelijke prijs voor mijn kamer?
Check het via Rijksoverheid! Is de huurprijs te hoog? Bespreek dit met je verhuurder en schakel zo nodig de huurcommissie in voor hulp.
Wie kan mij advies geven over het huurcontract?
Je hebt de kamer van je dromen gevonden, maar er worden vreemde eisen gesteld aan je huurcontract. Klopt dit wel? Vraag het na bij het Juridisch Loket. Zij kunnen je helpen door (gratis) juridisch advies te geven.
Wat gebeurt er als ik een illegale kamer huur?
De Gemeente Eindhoven controleert regelmatig op illegale kamerverhuur. Als jouw studentenhuis niet beschikt over de nodige vergunningen voor kamerverhuur is sprake van een illegale situatie. Er wordt dan een handhavingstraject tegen de verhuurder gestart. Kan de kamerverhuur uiteindelijk niet worden gelegaliseerd, dan wordt deze beëindigd. De eigenaar van het pand is aansprakelijk. De kamerbewoners verliezen binnen een bepaalde termijn hun woonruimte en moeten dan op zoek naar een andere woonruimte. Wil je zeker weten dat jouw kamer legaal wordt verhuurd? Check het via vergunningen@eindhoven.nl.
Bemiddelingskosten betalen voor mijn kamer: mag dat?
Meestal niet. Een bemiddelaar mag alleen kosten rekenen als je hem vraagt een kamer of woning te zoeken die geen deel uitmaakt van zijn eigen woningaanbod. Werkt een bemiddelaar (ook) voor een verhuurder? Dan mag hij geen kosten aan de huurder berekenen. Dat geldt ook als de verhuurder niet betaalt voor bemiddeling. Tot 1 juli 2016 mochten bemiddelaars bij kamerverhuur nog wel geld vragen als zij voor de verhuurder bemiddelden. Soms worden bemiddelingskosten onder een andere naam in je contract genoemd, bijvoorbeeld: eenmalige kosten, administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten. Meer informatie vind je op de website van Rijksoverheid.
Hoe weet ik of mijn verhuurder betrouwbaar is?
Na een lange zoektocht heb je eindelijk een kamer gevonden. Hoe weet je zeker dat de kamer aan alle voorwaarden voldoet die de gemeente stelt? Voorkom problemen en check het, stuur een mailtje aan vergunningen@eindhoven.nl!
Ik heb onenigheid met mijn huisbaas. Wat nu?
Probeer er eerst samen uit te komen. Lukt dat niet? Dan kun je terecht bij het Huurteam Eindhoven, of bij de Huurcommissie.
Huurteam Eindhoven
Huurteam Eindhoven is het adviescentrum voor alle vragen rondom huren voor alle studenten van Eindhoven. Huur je een kamer, studio, appartement of huis in Eindhoven en ervaar je problemen met je woning, verhuurder of huurprijs? Het Huurteam Eindhoven gaat samen met je kijken naar een passend antwoord op je vraag.
Huurcommissie
De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie voor het voorkomen, helpen oplossen en formeel beslechten van geschillen tussen huurders en verhuurders. Met goede voorlichting richt de Huurcommissie zich op het voorkómen van geschillen. Komen huurder en verhuurder er samen niet uit, dan biedt de Huurcommissie hulp met onpartijdige informatie. Mocht dat geen uitkomst bieden, dan kan de Huurcommissie door toetsing aan wet- en regelgeving een uitspraak doen die bindend is voor partijen. Lees hier meer over op de website van de Huurcommissie.