Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt. Voornamelijk vrouwen, meisjes en ook de LHBTIQA+ gemeenschap worden regelmatig geïntimideerd op straat. Straatintimidatie beperkt zich niet alleen tot de straten en het uitgaansleven. Ook in winkelcentra, supermarkten en andere openbare plekken komen ongewenste uitlatingen of gedragingen voor.
Alleen als we samenwerken kunnen we zorgen dat straatintimidatie niet meer als normaal wordt beschouwd. Onze aanpak richt zich op iedereen die zich in de openbare ruimte bevindt. De verantwoordelijkheid ligt niet bij het slachtoffer. Als de ander er niet op zit te wachten is het geen flirten of grapje, maar is het over de grens. Een onderdeel van onze aanpak is ook het laagdrempelig melden van straatintimidatie. Dit kan gemakkelijk via de Stop intimidatie-app. Je kunt de Stop intimidatie-app downloaden via een van bovenstaande buttons. Let op, een melding maken bij de gemeente is geen aangifte. Wil je aangifte doen, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.
Wat is straatintimidatie?
Straatintimidatie omvat alle ongewenste opmerkingen, gebaren en handelingen die zonder toestemming aan een vreemde worden opgedrongen op een openbare plek. Denk aan fluiten, sissen, roepen, achtervolgen, seksuele gebaren maken, om seks vragen, hinderlijk volgen, aanraken of in het nauw brengen.
Het gaat om uitspraken of (andere) handelingen die beledigend, kwetsend, bedreigend of belemmerend zijn. Dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid en gebrek aan vrijheid. Het kan er ook voor zorgen dat slachtoffers hun gedrag gaan aanpassen en bepaalde plekken en situaties gaan vermijden.
Non-verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: fluiten, sissen, spugen, achtervolgd worden, opgewacht worden iemand die ongevraagd met je meeloopt en heel duidelijk naar je kijkt (zoals bodyscans).
Verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: uitgescholden of beledigd worden (nadat je nee hebt gezegd) of vernederd worden door woorden.
Voorbeelden van fysieke straatintimidatie zijn: ongewenst aangeraakt worden, tegen een muur gedrukt worden of een steegje in worden getrokken. Pas op, deze voorbeelden kunnen vaak in de buurt van aanranding komen. Meld dit soort incidenten altijd bij de politie.
Is seksuele straatintimidatie strafbaar?
Ja, seksuele straatintimidatie is sinds 1 juli 2024 strafbaar. Met de Wet Seksuele Misdrijven wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar. In de wet staat dit beschreven als: ‘Een ander in het openbaar indringend seksueel benaderen door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten’. Denk bijvoorbeeld aan iemand die op straat een vrouw achtervolgt en seksueel getinte opmerkingen maakt. Ook seksuele intimidatie online, bijvoorbeeld op sociale media, is sinds 1 juli 2024 strafbaar. De straf kan zijn maximaal drie maanden gevangenis of een hoge geldboete. De nieuwe wet zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn in het openbaar, zowel offline als online. Kijk voor meer informatie op de pagina Nieuwe wet aanpak seksuele misdrijven gaat in per 1 juli 2024 op rijksoverheid.nl.
Ik wil straatintimidatie melden. Hoe doe ik dit?
Ben jij het slachtoffer van straatintimidatie? Of heb je gezien dat het iemand anders overkomt? Laat het ons weten. Hiermee help je ook anderen. Als we bij gemeente Eindhoven weten waar en wanneer straatintimidatie plaatsvindt, kunnen we gerichter actie ondernemen. Bijvoorbeeld door meer controles of aanpassingen van de openbare ruimte. Straatintimidatie meld je tijdens of na het feit. Straatintimidatie meld je als het jou overkomt of als je het ziet gebeuren. Je kunt een melding doen via de Stop intimidatie-app, maar er zijn meer mogelijkheden.
- Geen spoed, wel een onveilig gevoel gehad? Bel dan naar de politie via 0900-8844.
- Bel bij spoed of acute dreiging altijd meteen naar 112.
Ik heb straatintimidatie gemeld en wil meer actie ondernemen. Hoe doe ik dit?
Wil je jouw verhaal delen over straatintimidatie? Dat kan bij Stichting Stop Straatintimidatie. Bezoek voor meer info de website van de Stichting Stop Straatintimidatie.
Gaat wat jij meemaakt verder dan straatintimidatie en is het seksueel geweld? Of wil je om advies vragen voor jezelf of een ander? Dan kun je anoniem contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld: bellen kan 24 uur per dag (0800-0188) en daarnaast kun je chatten op de website. Bezoek de website van Centrum Seksueel Geweld.
Wat gebeurt er met mijn melding?
Via de Stop intimidatie-app kun je eenvoudig een melding maken als je slachtoffer bent van straatintimidatie of hiervan getuige bent. Door middel van jouw melding kan de gemeente Eindhoven bijhouden waar en hoe vaak straatintimidatie in de stad plaatsvindt. Ook krijgen we zo zicht op de verschillende vormen van straatintimidatie. Door deze meldingen kunnen we gerichte acties ondernemen.
Een melding maken kan volledig anoniem. In de Stop intimidatie-app kun je zelf aangeven of je wel of niet je gegevens wilt achterlaten, bijvoorbeeld als je een hulpvraag hebt. De gemeente neemt dan (binnen vijf werkdagen) contact met je op. Als je ervoor kiest om geen gegevens achter te laten, is de informatie die je geeft over jouw melding op geen enkele manier aan jou te koppelen. Ongeacht of je ervoor kiest je gegevens wel of niet achter te laten, gaan we altijd vertrouwelijk om met jouw gegevens.
Een melding maken bij de gemeente is geen aangifte! Wil je aangifte doen, bel dan de politie via 0900-8844. Een melding via de Stop intimidatie-app is bedoeld als instrument om inzicht te krijgen in de uitingen, locaties en frequenties van straatintimidatie.
Waarom een melding doen?
Een melding doen leidt niet tot vervolging van de dader, maar het helpt wel bij het inzichtelijk maken van het probleem. Jouw melding van straatintimidatie zorgt ervoor dat de stad beter grip kan krijgen op wanneer en waar straatintimidatie (en in welke vorm) het meeste voorkomt. Door te melden help jij ons met het verzamelen van hele waardevolle informatie waarmee de gemeente Eindhoven veranderingen teweeg kan brengen.
Wat kan ik als omstander doen tegen straatintimidatie?
Als omstander speel je een belangrijke rol als het gaat om het stoppen van straatintimidatie. Jij kunt de situatie doorbreken. Een luisterend oor, bescherming of mentale support bieden. Zonder jou staan slachtoffers er helemaal alleen voor.
- Zie je dat iemand lastig gevallen wordt op straat? Een simpele check in de vorm van ‘ben je oké?’ kan een enorm verschil maken.
- Probeer de situatie te doorbreken. Verbreek het contact tussen pleger en slachtoffer, bijvoorbeeld door in het blikveld van de pleger te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met het slachtoffer. Het hoeft niet eens over de situatie te gaan, het weer is ook een goed onderwerp. Je kunt de pleger zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.
- Vallen je vrienden iemand lastig? Spreek ze aan op hun gedrag.
- Voelt één van je vrienden zich onveilig op straat? Bied aan om diegene naar huis te brengen.
Wil jij meepraten?
Ben je inwoner, ondernemer, professional of vertegenwoordig jij een (maatschappelijke) organisatie in onze gemeente en heb je ideeën of vragen over dit onderwerp? Stuur een e-mail naar: straatintimidatie@eindhoven.nl.
Let op: als je een incident wilt melden, vragen wij je gebruik te maken van het daarvoor bestemde meldpunt.
Wat doet Slachtofferhulp Nederland?
Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele en juridische ondersteuning aan slachtoffers, afhankelijk van wat ze nodig hebben. Als het slachtoffer juridische stappen wil zetten, kunnen ze advies en begeleiding krijgen.
Als de vorm van straatintimidatie niet duidelijk onder de genoemde strafbare feiten valt, kan Slachtofferhulp Nederland toch helpen door oordeelloos te luisteren en informatie te geven over stressreacties.
Na seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag kun je je schuldig voelen of schaamte ervaren. Dat zijn normale gevoelens. Je kunt met je verhaal terecht bij speciaal getrainde medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch of via de chat. Als je dat wilt, blijf je anoniem. Samen kijken zij wat je nodig hebt.
Bekijk voor meer informatie de website van Slachtofferhulp Nederland.