De straten liggen in een fraaie en groene buurt. Daarom gaan we zuinig om met de kwaliteiten van de huidige situatie. Met name het groen zorgt voor veel kwaliteit; daar zal niets of zo min mogelijk aan veranderen. Zo laten we de gezonde, toekomstbestendige bomen staan en gaan we het nodige groen toevoegen.
Waarom krijgen de straten een onderhoudsbeurt?
Uit inspecties is gebleken dat de straten toe zijn aan onderhoud en vervanging. We pakken in de genoemde straten de openbare ruimte aan op het gebied van nieuwe bestrating, groen en bomen, vernieuwing of verplaatsing van de verlichting, plaatselijk een nieuw gescheiden rioolstelsel, verkeersveiligheid.
Hoe gaan de straten eruit zien?
Het definitief ontwerp is klaar. Waar mogelijk zijn reacties van bewoners verwerkt. Ook is het ontwerp besproken met diverse stakeholders zoals Centraal Verkeersoverleg, Trefpunt Groen Eindhoven, de partijen met kabels en leidingen en de afdeling Beheer van gemeente Eindhoven. Bekijk hieronder de tekeningen van het definitief ontwerp en de reacties op vragen/opmerkingen.
Wijzigingen ten opzichte van het voorlopig ontwerp
De presentatie van het voorlopig ontwerp vind je in video hieronder. De wijzigingen ten opzichte van het voorlopig ontwerp zijn beperkt en staan in de tabel met reacties op vragen en opmerkingen.
Schriftelijke toelichting op ontwerp
Hieronder vind je een pdf met de tekening van het definitief ontwerp en de inrichting van openbare ruimte van de Odysseuslaan, Argonautenlaan, Faunuslaan, Xanthippehof en een deel van de Icaruslaan.
In alle straten wordt de rijbaan versmald en komen er parkeervakken. Alle rijbanen worden van klinkerverharding. De trottoirs krijgen nieuwe tegels. In het ontwerp zijn invalideopritjes opgenomen en plateaus waar gelijkvloers overgestoken kan worden. De bestaande bomen en het nieuwe groen staan ook op de tekening. In de legenda staat welk materiaal of welke plantsoort op welke plek komt.
Linksboven op de ontwerptekening is voor alle straten een dwarsprofiel weergegeven. Hier is zichtbaar gemaakt hoe elke straat is ingedeeld is met een breedte van de rijbaan, parkeerstroken, trottoirs en groenvakken.
Heb je vragen over de ontwerptekening of heb je moeite met het lezen van de tekening? Dan helpen we je graag verder. Zie het kopje ‘Waar vind ik meer informatie?’ voor contactgegevens.
-
Definitief ontwerp Oude Gracht Oost (2.08 MB)
-
Rioolontwerp Oude Gracht (2.77 MB)
Voorlopig ontwerp (presentatie)
Voorlopig ontwerp Oude Gracht Oost
Afkoppelen regenwater
In sommige straten wordt een hemelwaterriool aangelegd. Hiermee kunnen we het regenwater gescheiden afvoeren van het vuilwater. Dit is beter voor het milieu en het ontlasten van de rioolwaterzuivering. Naast het water dat op de straat en op de stoep valt, willen we ook het water dat op de daken valt (deels) opvangen in het nieuwe hemelwaterriool. Dit noemen we ‘afkoppelen’. Hiervoor moeten we de regenpijpen aan de voorkant van de woningen aansluiten op het nieuwe hemelwaterriool onder de rijbaan. We snappen dat dit vragen oproept. Voorafgaand aan de werkzaamheden in straten waar een hemelwaterriool komt, ontvangen bewoners meer informatie. Vooruitlopend daarop beantwoorden we hieronder een aantal mogelijke vragen.
Er wordt een nieuw hemelwaterriool aangelegd (en afgekoppeld) in de volgende straten:
- Icaruslaan
- Faunuslaan
- Xanthippehof
- Argonautenlaan (ten zuiden van de Faunuslaan)
- Achilleslaan
Wat gaat er precies gebeuren?
Er wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de regenpijp en het nieuwe hemelwaterriool onder de rijbaan. Hierdoor wordt het regenwater dat op het dak valt, via de regenpijp en de nieuwe ondergrondse leiding, afgevoerd via het hemelwaterriool onder de rijbaan. Voor afkoppelen moet dus worden gegraven op particulier terrein. Om praktische redenen wordt alleen de regenpijp aan de voorkant van de woningen meegenomen (mits hier alleen schoonwater op aangesloten zit). Als door een bepaalde inrichting van de tuin de werkzaamheden té ingrijpend zijn (met het oog op bijvoorbeeld afstanden en kosten, kan de gemeente er ook voor kiezen om bepaalde adressen niet af te koppelen. Dit bekijken we tijdens de uitvoering.
Is meedoen met afkoppelen verplicht?
Nee, meedoen met afkoppelen gebeurt op vrijwillige basis. De gemeente kan hiertoe niet verplichten. Bewoners moeten formeel goedkeuring geven door middel van een overeenkomst die de gemeente aanbiedt. We vragen je wel uitdrukkelijk om jouw medewerking. Zo kunnen we het schone regenwater gescheiden verwerken. En dat is beter voor het milieu.
Zijn hier voor mij kosten aan verbonden?
Nee, de gemeente voert de werkzaamheden op eigen kosten uit. Mocht er na de werkzaamheden schade zijn, dan is dit ook voor rekening van de gemeente.
Waarom is het afkoppelen belangrijk?
Hierdoor komt regenwater dat op straten, daken of sommige parkeerterreinen valt, niet terecht in de rest van de vuilwaterriolering. Het regenwater is schoon genoeg en hoeft niet te worden gezuiverd. Door de gescheiden afvoer komt er minder schoon water in het riool. Hierdoor hoeft de rioolwaterzuivering minder hard te werken. Dit is beter voor het milieu én zorgt ervoor dat er minder snel wateroverlast op straat ontstaat.
Wat is de planning?
- Ontwerp: 2022 – 2024
- Werkvoorbereiding en aanbesteding: 2024 – juni 2025
- Uitvoering: september 2025 – augustus 2027
Hier wordt voor de start van de uitvoering meer informatie geplaatst over de fasering (volgorde van aanpak straten).
Waar vind ik meer informatie?
Heb je vragen over de werkzaamheden, bereikbaarheid en afsluitingen, stuur een email naar projectleider uitvoering P. Brandts via p.brandts@eindhoven.nl
Heb je vragen over het ontwerp, stuur een email naar communicatieadviseur J. Steijvers, via jelle.steijvers@eindhoven.nl.
Meer informatie is ook te vinden in onderstaande documenten:
-
wijkinfo III (116.03 KB)
-
Wijkinfo II (80.21 KB)
-
Wijkinfo I (213.6 KB)
-
Afbeelding projectgebied (569.55 KB)