Waarom komt er een nieuwe Fuutlaan?
Al jaren klagen de bewoners aan de Fuutlaan over de overlast die de weg veroorzaakt. De weg zoals die er nu bij ligt is niet geschikt voor al het verkeer wat er overheen rijdt. Vooral vrachtwagens veroorzaken flinke trillingen in de huizen aan de Fuutlaan. Dit komt door de gebakken klinkers waaruit de Fuutlaan bestaat. En omdat de meeste huizen aan de Fuutlaan van voor de tweede wereldoorlog zijn. Een nieuwe weg moet deze hinder zo goed mogelijk oplossen.
Daarnaast krijgt de weg een nieuwe functie. Het wordt een gebiedsontsluitingsweg tussen het centrum van de stad en de Ring. Dit noemen we ook wel een radiaal. Deze radialen zijn nodig om het centrum bereikbaar te houden en te voorkomen dat er sluipverkeer door woonstraten in de buurt gaat rijden. Dit wordt steeds belangrijker omdat er veel woningen en andere functies bij komen in het centrum en rondom het station Eindhoven Centraal. Hiervoor zijn goede ontsluitingswegen nodig.
Welke stappen zijn nodig voor een nieuwe Fuutlaan?
Voordat er een nieuwe Fuutlaan ligt zijn we heel wat stappen verder. De eerste stap is om samen met de buurtbewoners en andere belanghebbenden op zoek te gaan naar haalbare varianten. Deze varianten moeten op zo’n manier uitgewerkt worden dat het Eindhovense stadsbestuur een voorkeur kan kiezen. Dit heet ook wel de verkenningsfase. Dat is de opdracht van dit deel van het project Nieuwe Fuutlaan.
Pas als het stadsbestuur een keus heeft gemaakt kan de volgende stap in het proces worden gezet. Dan maken we van de variant een gedetailleerder ontwerp met een kostenberekening. En als hiervoor voldoende geld is, kan de voorbereiding voor de bouw van de Nieuwe Fuutlaan starten. De kans is groot dat hiervoor het bestemmingsplan veranderd moet worden.
Hoe kunnen buurtbewoners meedenken?
Bewoners van de Fuutlaan en het Villapark en andere belanghebbenden kunnen meedenken over de varianten. En over de manier waarop de beoordeling van de varianten gebeurt. Dit hebben we op dinsdag 9 november 2021 besproken met de directe bewoners aan de Fuutlaan. Waarbij we afspraken hebben gemaakt over de rol die zij in dit project hebben. Het verslag van dit overleg kun je onderaan de pagina downloaden bij ‘Waar vind ik meer informatie?’. Hier staat ook de presentatie die tijdens het overleg is gebruikt. Met daarin een uitleg over de gemeentebrede verkeersopgaven en functie van de Nieuwe Fuutlaan.
Tweede bijeenkomst op 10 maart
Ruim 40 bewoners van de Fuutlaan en aangrenzende straten waren aanwezig om de mogelijke varianten voor een nieuwe Fuutlaan te zien en daarop te reageren. Hieronder vind je de presentatie van de avond en de drie mogelijke varianten voor een nieuwe Fuutlaan. En alle reacties die de deelnemers op de varianten hebben gegeven. Met de opbrengst van deze avond gaat het projectteam de varianten verder uitwerken.
Als je niet bij de avond was of wel aanwezig maar je wilt nog wat kwijt mail dan naar projectmanager Johan Brands via johan.brands@eindhoven.nl.
Derde bijeenkomst op 18 mei
Woensdag 18 mei was de derde bijeenkomst over de Nieuwe Fuutlaan. Hierbij kregen de ruim 40 bewoners van de Fuutlaan en omgeving te horen wat er met hun reacties is gedaan. Daarnaast is begin mei gesproken met NS en ProRail over de mogelijkheid om de Nieuwe Fuutlaan op hun grond aan te leggen. Dit is ook tijdens de bijeenkomst gesproken.
Voorstel voor het vervolg
Alle reacties en gespreken leiden tot vier punten waar het college van Burgemeester en wethouders in deze fase van het proces een besluit over moet nemen:
- College kiest nu nog niet één van de gepresenteerde varianten als voorkeurvariant
- College kiest nu wél voor scheiding doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer (varianten 2)
- Opdracht formulering in samenwerking met NS/ProRail voor inpassingsstudie (kiezen voorkeursvariant)
- Uitvoering vervolgstudie met spoorpartijen gebeurt in samenspraak met belanghebbenden
Hier hebben de deelnemers aan de bijeenkomst mee ingestemd. De hele presentatie van de bijeenkomst van 18 mei vind je hieronder. Daarnaast ook het tijdens de avond besproken bomenonderzoek. Zie hieronder.
-
-
Bomenonderzoek Fuutlaan (18.89 MB)
-
Verslag bewonersavond 18 mei 2022 (51.09 KB)
-
Verslag bewonersavond 10 maart 2022 (136.98 KB)
-
-
-
Variant 1B (1.46 MB)
-
Variant 2A (1.45 MB)
-
Variant 2B (1.4 MB)
Wat is de planning?
Het nieuwe stadsbestuur (in maart 2022 zijn gemeenteraadsverkiezingen) van Eindhoven neemt voor de zomer van 2022 een besluit over de variant die de voorkeur heeft. Daarom proberen we om in april 2022 de definitieve varianten te presenteren aan de bewoners en belanghebbenden.
Hieronder zie je de actuele samenspraakkalender:
Datum | Wat? | Doel |
---|---|---|
9 november 2021 | Bewonersavond met presentaties | Kennismaken, toelichten proces en toelichting op Fuutlaan |
10 maart 2022 | Bewonersavond (interactief maar vorm nog te bepalen) | Eerste schetsen en toetsingscriteria bespreken en reacties ophalen |
18 mei 2022 | Bewonersavond (presentatie van aangepaste varianten --> interactief) | Terugkoppelen wat er met de reacties is gebeurd |
Juli 2022 | Terugkoppelen collegebesluit | Informeren |
Waar vind ik meer informatie?
Voor vragen over de Nieuwe Fuutlaan neem je contact op met Johan Brands, projectmanager Nieuwe Fuutlaan, e-mail johan.brands@eindhoven.nl.
Meer informatie vind je ook in de documenten hieronder.