Mag ik een eigen laadpaal op openbare grond plaatsen?
Nee, een eigen laadpaal mag alleen op eigen grond worden geplaatst. Bijvoorbeeld op een inrit op in of aan een garage.
Mag ik vanaf een eigen laadpaal mijn auto laden die op openbare grond staat?
Nee, dit mag niet. Om te kunnen laden zou je dan een kabel moeten leggen over openbare grond of stoep. Dit kan overlast of gevaar opleveren voor anderen, zelfs als je een kabelmat zou gebruiken. Daarom is dit verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Hoe kan ik betalen voor het opladen van mijn auto?
De openbare laadpalen werken met een laadpas. Je krijgt deze pas als elektrische rijders bij het afsluiten van een laadabonnement. Er zijn verschillende bedrijven die laadabonnementen en -passen leveren. Tarieven voor abonnement en stroomkosten verschillen per provider. De prijs die je betaalt, is afhankelijk van de aanbieder, de locatie en het type laadpaal.
Let op! Staat de laadpaal in een betaaldparkeren-gebied? Dan betaal je ook het gewone parkeertarief.
Waarom plaatst de gemeente niet overal snelladers in plaats van gewone laadpunten?
Om elektrische rijders te ondersteunen bij het afleggen van grotere afstanden (vergroten actieradius) is een aantal snelladers geplaatst in de stad, op strategische locaties in de buurt van uitvalswegen.
Nog niet alle (gedeeltelijk) elektrische auto’s kunnen snelladen. Ook zijn snelladers voor gebruikers relatief duur in vergelijk met gewone laadpunten (hogere prijs per kWh). Dit komt door de hoge exploitatiekosten.
In woonwijken staan gebruikers over het algemeen langer op de laadplek (wonen of werken in de buurt). Dat maakt een snellader op zo’n locatie minder efficiënt.