

Hoe werkt het?
In Eindhoven werken we aan het realiseren, exploiteren, beheren en onderhouden van openbare laadpalen. Dit doen we door samen te werken met verschillende aanbieders, ook wel Charge Point Operators (CPO) genoemd. Dit betekent dat wij niet zelf oplaadpalen plaatsen. Plaatsing wordt gedaan door CPO’s waarmee we een overeenkomst hebben.
Op www.oplaadpalen.nl vind je alle openbare laadpalen in Eindhoven. Is er geen laadpaal bij jou in de buurt? Kijk dan of je aan de voorwaarden voldoet om een openbare laadpaal aan te vragen.
Wat zijn de voorwaarden voor de aanvraag van een openbare laadpaal?
Heb je een elektrische auto, maar is er geen laadpaal bij jou in de buurt? Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen die iedereen kan gebruiken. Dit is dus geen eigen laadpaal. De gemeente werkt samen met een aantal aanbieders waar je een openbare laadpaal kunt aanvragen. Je kunt een laadpaal aanvragen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je hebt geen mogelijkheid om op eigen terrein (zoals een oprit) een laadpunt te plaatsen.
- Je kunt geen gebruik maken van een laadpaal binnen +/- 300 meter loopafstand.
- Je hebt een aankoopcontract of leasecontract voor een volledig elektrische auto of plug-in hybride auto.
- Je hebt een parkeervergunning, als de locatie waarvoor je de aanvraag indient een vergunninghouderszone is.
- Je woont of werkt in Eindhoven.
Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?
De aanvraag en plaatsing van een laadpaal zijn voor de aanvrager kosteloos. Je betaalt dus niets. Het proces duurt 6 maanden en ziet er als volgt uit:
- Stap 1: Vraag de laadpaal aan bij één van onze aanbieders.
- Stap 2: De aanbieder bepaalt een plek en kijkt hiervoor naar bijvoorbeeld de technische haalbaarheid, of de plek goed zichtbaar is en hoeveel andere laadpalen er al in de buurt staan. Er wordt geen laadpaal voor de deur van de aanvrager gerealiseerd.
- Stap 3: De aanbieder geeft de beste plek aan ons door. Wij nemen een verkeersbesluit en maken dit bekend via onze website op de pagina Bekendmakingen.
- Stap 4: Buurtbewoners krijgen 6 weken de tijd om bezwaar te maken op dit besluit. Als iemand bezwaar maakt tegen het verkeersbesluit, dan duurt de procedure langer. Hoeveel langer hangt af van het verloop van de bezwaarprocedure.
- Stap 5: Als alles akkoord is, gaat de netbeheerder aan de slag. Binnen 18 weken wordt de laadpaal aangesloten.
- Stap 6: De door jou gekozen aanbieder plaatst de laadpaal zodra de aansluiting er is. Meestal wordt binnen een maand (afhankelijk van de weersomstandigheden) het bord en de kuismarkering geplaatst.
LET OP!
De gemeente werkt aan het optimaliseren van het proces rondom de aanvragen voor laadpalen. Hiervoor maken we een kaart met alle mogelijke locaties. Zodra de kaart beschikbaar is, wordt deze op de website geplaatst. Wanneer je een aanvraag indient, kun je hierop meteen zien waar de mogelijke laadlocaties in jouw omgeving zijn. Voor de locaties van deze oplaadpalen is al een verkeersbesluit genomen. Hierdoor kunnen we het proces van aanvragen en plaatsen versnellen.
Wat zijn de kosten van een openbare laadpaal?
- De aanvraag en plaatsing van een laadpunt zijn voor de aanvrager kosteloos.
- Kosten voor het laden van een elektrische auto variëren per aanbieder en ook per laadpasprovider. Denk hierbij aan abonnementskosten voor je laadpas, eventuele starttarieven, kWh tarief van de aanbieder en transactiekosten. Maar ook kosten wanneer jouw elektrische auto vol is maar deze wel aan de laadpaal blijft staan. Onderzoek daarom goed bij welke provider je een laadpas koopt en bij welke aanbieder je een laadpaal aanvraagt.
Waar vind ik meer informatie over elektrisch rijden en laadpalen?
Meer informatie vind je op de pagina Veelgestelde vragen over elektrisch rijden.
Staat jouw vraag daar niet bij? Of heb je interesse als CPO? Dan kun je ons altijd mailen: opladen@eindhoven.nl.