Per 1 januari 2023 hoeft het gezag bij erkenning niet meer afzonderlijk aangevraagd te worden.
Let op! Voor kinderen die vóór 1 januari 2023 zijn erkend en die na 1 januari 2023 worden geboren moeten de ouders nog zelf het gezag aanvragen.
Lees meer over duo-moeders en het ouderschap op rijksoverheid.nl.
Hoe erken ik mijn kind?
Je kind erkennen kan aan de balie van het Inwonersplein. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14040.
Als je een kind erkent, neem je het ouderschap op je. Je kunt een kind erkennen als vader of als moeder uit wie het kind niet geboren is (de ‘erkenner’). We leggen de erkenning vast in een erkenningsakte.
Hoe regel ik het gezag van mijn kind?
Op 1 januari 2023 is de situatie om het verkrijgen van gezamenlijk gezag veranderd. Ook ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen gezamenlijk gezag door een erkenning na 1 januari 2023.
In het schema van het ministerie van Justitie en Veiligheid (pdf) kun je zien welke situatie voor jou van toepassing is. Meer informatie over ouderlijk gezag vind je op rijksoverheid.nl.
Wat neem ik mee naar de afspraak?
Dat hangt ervan af of je het kind vóór of ná de geboorte erkent. Kom je jullie eerste kind erkennen? Dan moeten de erkenner en de moeder persoonlijk aanwezig zijn. Bij eventuele volgende kinderen van dezelfde ouders is schriftelijke toestemming van de moeder genoeg. Vul hiervoor het online formulier in en print het uit. De moeder ondertekent het formulier. Neem dit mee naar de afspraak. Neem ook (een kopie van) het identiteitsbewijs van de moeder mee.
Als de moeder niet wil dat de erkenner het gezag automatisch krijgt, moet ze in persoon aan de balie komen voor de erkenning.
Vóór de geboorte
Kom je een kind erkennen vóór de geboorte? Neem dan mee naar de afspraak:
- Een geldig paspoort of identiteitskaart van de erkenner en de moeder.
- Als de moeder niet meekomt naar de afspraak dien je het bovenstaande online formulier ingevuld mee te nemen.
Als de erkenner en/of moeder in het buitenland woont of heeft gewoond, of een vreemde nationaliteit heeft/hebben, neem dan eerst contact op met het Inwonersplein via 14 040.
Na de geboorte
Kom je een kind erkennen ná de geboorte? Neem dan mee naar de afspraak:
- Geldig paspoort of identiteitskaart van de erkenner en de moeder.
- Als de moeder niet meekomt naar de afspraak dien je het bovenstaande online formulier ingevuld mee te nemen.
- Is het kind 12 jaar of ouder? Dan hebben we toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar hebben we alleen toestemming van het kind nodig. In beide gevallen moet het kind meekomen.
Als de erkenner en/of moeder in het buitenland woont of heeft/hebben gewoond, of een vreemde nationaliteit heeft/hebben, neem dan eerst contact op met het Inwonersplein via 14 040. Dit geldt ook voor als het kind in het buitenland is geboren.
Hoe erken ik mijn kind als een van ons een andere nationaliteit heeft?
Heeft een van de ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hebben we eerst nog een paar vragen voor je. Neem telefonisch contact op met ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14040 voor het beantwoorden van de vragen en het maken van een afspraak.
Wat kost het erkennen van een kind?
Het erkennen van een kind is gratis.
Kan ik de achternaam van mijn kind(eren) kiezen?
Ja, dat kan. Bij de geboorte van je eerste kind kun je kiezen welke achternaam je kind krijgt. De keuze die je voor dit kind maakt, geldt ook voor alle andere kinderen die uit dezelfde relatie worden geboren.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw
De hoofdregel is dat een kind dat wordt geboren in een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw, automatisch de achternaam van de man krijgt. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de moeder krijgt? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor de achternaam van de moeder vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Na de geboorte doen jullie daarvan aangifte. Als jullie digitaal aangifte doen, kunnen jullie tijdens de aangifte aangeven dat eerder een akte van naamskeuze is opgemaakt. Jullie kunnen de achternaam die jullie bij de digitale geboorteaangifte opgeven later niet meer veranderen. Hebben jullie vooraf geen akte van naamskeuze laten opmaken? Dan kunnen jullie de keuze voor de achternaam ook niet digitaal doorgeven. Maak in dat geval telefonisch via 14 040 of online een afspraak op het Inwonersplein om samen persoonlijk aan de balie de geboorteaangifte te doen en meteen een akte van naamskeuze te laten opmaken.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen
De hoofdregel is dat bij twee gehuwde of gepartnerde vrouwen het kind de achternaam krijgt van de echtgenote van de moeder die het kind baart, als de moeders niets regelen en zij bij aangifte van geboorte een verklaring van anonieme zaaddonatie kunnen overleggen. Willen jullie dat jullie kind de naam krijgt van de moeder die het kind heeft gebaard? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor een achternaam vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Hebben jullie geen verklaring van anonieme zaaddonor? Dan krijgt jullie kind in principe de achternaam van de moeder die het kind baart, en dus niet van de echtgenote/partner. Willen jullie ondanks het ontbreken van deze verklaring van anonieme zaaddonor toch dat het kind de achternaam van de echtgenote of geregistreerd partner krijgt? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor een achternaam vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
De echtgenote van de moeder die het kind baart, kan het kind ook erkennen. Bij de erkenning kunnen jullie dan kiezen, welke achternaam jullie kind krijgt. Om je kind te erkennen, maak je een afspraak op het Inwonersplein.
Niet getrouwde of gepartnerde ouders
Zijn jullie niet getrouwd en ook geen geregistreerde partners? In dat geval krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de moeder, tenzij de andere ouder het kind erkent. Bij erkenning kunnen jullie namelijk de achternaam van jullie kind kiezen. Erkenning, en dus naamskeuze, kan al gebeuren voor de geboorte.
Doe je bij de erkenning van jullie eerste kind geen naamskeuze? Dan krijgen dit kind en alle andere volgende kinderen uit jullie relatie de achternaam van de moeder.
Weduwe of weduwnaar
Ben je weduwe of weduwnaar en is jouw echtgenoot of partner overleden voordat jullie een naamskeuze hebben gedaan? Dan kun je voor je kind je eigen achternaam, of die van je echtgenoot of partner kiezen.
Voor het kunnen kiezen van de achternaam van je kind (naamskeuze) gelden deze voorwaarden:
- Het kind heeft, of de kinderen hebben, de Nederlandse nationaliteit.
- Tenminste 1 van de ouders heeft de Nederlandse nationaliteit.
Het kiezen van een achternaam voor je kind(eren) is gratis.