Wethouder Mieke Verhees: "Als gemeente hebben we de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en natuurlijk hebben we ook een voorbeeldfunctie. Daarom pakken we deze verduurzamingsprojecten goed aan. Het grote voordeel voor de gebruikers is dat de energiekosten een stuk lager zijn."
Het wijkcentrum is stevig onder handen genomen. Naast isolatie van de vloer, de gevel en het dak, is in de bestaande kozijnen dubbel glas geplaatst - ook bij de bestaande glas-in-loodramen.
Verder is de cv-installatie vervangen door een warmtepomp, zijn de lampen vervangen door ledlampen, zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en is een warmte-terugwinsysteem geplaatst waardoor minder verwarming nodig is.
Door de aanpak heeft het wijkgebouw forse stappen gezet van energielabel F naar A++++. Maar het verduurzamen ging verder dan energie alleen. Andere aanpassingen die bijdragen aan het klimaat:
- het bijgebouw heeft een groen dak gekregen en er zijn vleermuiskasten opgehangen
- opvang van regenwater op het binnenterrein, zodat regenwater geleidelijk op het rioolsysteem wordt geloosd
- het toegepaste dubbel glas is circulair (hergebruikt) glas
- sowieso is circulariteit, waar mogelijk, toegepast
- een groot deel van de gebruikte isolatiematerialen is biobased
Voor deze pilot is DUMAVA-subsidie toegekend, de subsidieregeling van RVO en de Europese Unie voor DUurzaam MAatschappelijk Vastgoed.