Lima staat klaar voor een nieuw begin

Vier jaar geleden kwam Lima met haar drie kinderen naar Nederland. Haar man was anderhalf jaar daarvoor uit Aleppo in Syrië gevlucht omdat hij als universitair docent niet langer in vrijheid kon werken en wachtte hier op hen.  Gelukkig werd het gezin herenigd en na vier maanden samen in een AZC, kregen ze een huis in Eindhoven. Ze kwamen naar Eindhoven omdat Lima’s man hier op de TU/e als docent aan de slag kon.

Lima studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Aleppo. We zouden het interview dus goed in het Engels kunnen doen – haar Engels is ongetwijfeld beter dan het mijne- maar dat wil ze niet. Ze heeft alle examens Nederlands op A1 en 2, en op B1-niveau al gehaald en rondt begin volgend jaar ook de B2-examens af.

Lima Sabouni (midden) met haar man, zoon en dochters 

Droom

Dat Lima goed is in taal wist ze al. In Syrië was ze docent Engels. Helaas kan ze hier niet zo maar als docent aan de slag. Haar diploma is gewaardeerd op 2 jaar HBO. “Om als docent te kunnen gaan werken moet ik dus eerst nog studeren en stage lopen. Dat zou ik natuurlijk kunnen doen maar omdat kinderen hier heel anders opgevoed worden en veel mondiger zijn, denk ik niet dat ik hier als docent goed kan functioneren. Daarom wil ik een andere richting op gaan. Ik heb een passie voor schoonheid en gezondheid en wil de opleiding Voeding en Diëtetiek gaan doen. Dat is mijn droom.”, vertelt Lima.

Ontwikkeling

“Mijn kinderen zijn nu 10, 15 en 18 jaar. Het was, zeker voor mijn zoon, de oudste, in het begin hier niet makkelijk. Maar nu iedereen zijn draai gevonden heeft, krijg ik meer tijd om aan mijn eigen ontwikkeling te werken. Eind deze maand heb ik een gesprek om te kijken of ik aan de opleiding Voeding en Diëtetiek kan beginnen. Daarom werk ik er hard aan om goed Nederlands te kunnen spreken, lezen en schrijven.

Thuis in Eindhoven

“We voelen ons hier nu thuis. Wat kapot was, is nu weer goed. Ik hoop dat, hoe de politieke situatie in Syrië zich ook ontwikkelt, we hier mogen blijven. Onze kinderen wortelen nu in de Nederlandse samenleving. Hier ligt hun toekomst. Ik moet er niet aan denken dat we opnieuw alles achter zouden moeten laten. We hebben niets meer in Syrië. Hier kan ik opnieuw beginnen en mijn droom waar maken. We zijn samen, vrij, veilig en gezond. Dat is het allerbelangrijkste.”

Stel je vraag