De winternoodopvang is open
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is een winternoodopvang?
Op het terrein komt vanaf 1 november een eenvoudige, tijdelijke opvang met maximaal 70 slaapplekken. Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, kunnen daklozen tussen 16.00 en 9.00 uur hier terecht voor een bed, douche en eenvoudige maaltijd. De opvang wordt geregeld door een aanbieder van maatschappelijke opvang in Eindhoven.
Waarom een winternoodopvang?
Van de dak- en thuislozen in Eindhoven, mag of wil een klein deel niet naar de maatschappelijke opvang. We vinden het niet menselijk dat zij ook als het koud is, buiten slapen. Zodra het gaat vriezen opent de gemeente daarom een tijdelijke winternoodopvang.
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
|
Waar is de winternoodopvang dit jaar?
De winternoodopvang komt straks op het braakliggend terrein achter de P+R Meerhoven en de Noord-Brabantlaan, onderdeel van bedrijventerrein Trade Forum.
Waarom op deze locatie?
Het terrein achter de P+R Noord-Brabantlaan is gekozen na een uitgebreid onderzoek. In ieder geval voor één jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar. Daarbij is gekeken naar bijvoorbeeld de spreiding van opvanglocaties, bereikbaarheid en mogelijke gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt en in de hele stad. In vergelijking met andere mogelijke locaties bleek het terrein achter de P+R Noord-Brabantlaan de meest geschikte locatie.
Is de locatie alleen voor dit jaar?
Totdat er een vaste plek voor de winternoodopvang is, wil de gemeente het liefst een locatie die voor langere tijd beschikbaar is. Daarom wordt onderzocht of het mogelijk is om de locatie ook in de winter van 2023-2024 en 2024-2025 te gebruiken. Daarnaast wordt gekeken of de locatie ook voor andere doeleinden ingezet kan worden. Mocht de gemeente dit besluiten dan laten we dat op tijd weten aan inwoners en andere belanghebbenden.
Gaan omwonenden hier iets van merken?
De gemeente vindt de veiligheid en leefbaarheid in de buurt belangrijk. We weten uit ervaring dat er soms overlast kan zijn in de buurt van de winternoodopvang. Daarom nemen we van tevoren verschillende maatregelen. Denk aan constante beveiliging op de locatie, meer aanwezigheid van politie en handhaving in de omgeving en de inzet van een surveillancewagen. Daarnaast komt er een beheergroep waarin ook omwonenden mee kunnen denken over aanvullende maatregelen.
Waar vind ik meer informatie?
Hieronder vind je de verschillende middelen die met omwonenden en belanghebbenden zijn gedeeld. Daarnaast versturen we digitale nieuwsbrieven. In deze nieuwsbrief laten we weten hoe de opvang verloopt en geven we meer informatie over de locatie. Je kunt je hiervoor inschrijven via de rode knop rechts.
Andere vragen en antwoorden
De bezoekers van de winternoodopvang
Kan iedereen gebruikmaken van de winternoodopvang?
Nee, de noodopvang is alleen bedoeld voor daklozen uit de regio Eindhoven die geen gebruik willen of mogen maken van de reguliere opvang voor dak- en thuislozen. Een dak- of thuisloze krijgt alleen toegang als deze persoon binding heeft met de regio Eindhoven. Dat zijn vaak arbeidsmigranten die naar Eindhoven zijn gekomen om te werken, huis gekoppeld aan baan verloren zijn en daarom op straat terechtkomen. Daarnaast moet iemand aanspreekbaar zijn. We hanteren criteria om de aanzuigende werking vanuit andere steden in Nederland zoveel mogelijk te verkleinen.
Wat is de achtergrond van de doelgroep?
We weten niet wat precies de sociale achtergrond is van mensen. Wat we wel weten is dat een deel van de mensen wel gebruik mag maken van de reguliere opvang, maar dit niet wil (ongeveer 25%). Een ander heel klein deel betreft vluchtelingen die zonder recht op verblijf wel in Eindhoven verblijven (ongeveer 5%). Het grootste deel bestaat uit mensen uit andere Europese landen die dakloos zijn en geen recht hebben op de reguliere opvang (ongeveer 70%). We grijpen de winternoodopvang aan om deze groepen (en mensen) beter te leren kennen en hen indien mogelijk perspectief te bieden.
Komen er ook (ongedocumenteerde) vluchtelingen naar de winternoodopvang?
Dat is mogelijk, maar is niet de grootste doelgroep van de winternoodopvang. Van de mensen die gebruikmaken van de winternoodopvang, zou een deel ook gebruik mogen maken van de reguliere opvang, maar willen dit niet (ongeveer 25%). Een ander klein deel zijn vluchtelingen die zonder recht op verblijf wel in Eindhoven verblijven (ongeveer 5%). Het grootste deel bestaat uit mensen uit andere Europese landen die dakloos zijn en geen recht hebben op de reguliere opvang (ongeveer 70%). |
Waar verblijft deze doelgroep normaal en welke overlast veroorzaken zij?
Dit verschilt per persoon. Een deel verblijft nu overdag en ’s nachts op straat, een aantal maakt overdag (zo nu en dan) gebruik van de inloopvoorzieningen (bijvoorbeeld voor koffie, een douche en een maaltijd). Niet iedereen van deze groep zorgt voor overlast.
De meeste meldingen die in voorgaande jaren bij de winternoodopvang gedaan zijn, gingen over mensen die rondhingen in de buurt, zich ophielden in portieken of hun behoeften deden op openbare plekken. Uit ervaring en gesprekken met voormalige dakloze mensen kunnen wij ‘hangplekken’ herkennen en hier op tijd actie op ondernemen. De mobiele surveillancewagen van Springplank bezoekt samen met de straatwerkers (wij noemen dit outreachend werk) meerdere keren per dag deze plekken. Daarnaast gelden er voorwaarden voor alle dakloze mensen die gebruik willen maken van bij de opvang. Als iemand niet voldoet aan de voorwaarden - zo moet iemand bijvoorbeeld aanspreekbaar zijn - dan wordt de toegang tot de winternoodopvang ontzegd. De ervaring leert dat de doelgroep al snel op de hoogte is van de regels en zich daarna niet meer bij de winternoodopvanglocatie meldt als ze niet welkom zijn. Uiteraard monitoren we hier intensief op.
Daarnaast is onze ervaring van vorig jaar dat het erg meeviel met de overlast. Is die overlast er toch? Dan wordt zo snel mogelijk actie ondernomen. Daarover worden ook afspraken gemaakt in het beheerplan met de beheergroep. Indien er meer overlast blijkt te zijn dan verwacht, kijken we ook naar andere maatregelen.
Is de doelgroep van de opvang al bekend bij de gemeente?
De meeste dakloze mensen die gebruik (willen) maken van de winternoodopvang zijn in beeld. Deze mensen komen we nu bijvoorbeeld ook in de stad tegen.
Hoe groot is de kans dat de daklozen overdag in Zeelst (in parkjes of speeltuinen) of Veldhoven City gaan hangen?
Dat lijkt niet heel waarschijnlijk. We weten vanuit onze ervaringen van vorig jaren, dat de dak- en thuisloze mensen overdag naar het centrum van Eindhoven teruggaan, waar hun sociale netwerk en de inloopvoorzieningen zijn. Springplank en de gemeente houden dit uiteraard wel goed in de gaten. Als blijkt dat zij toch richting de woonwijken dan nemen wij gepaste maatregelen. Daarover wordt ook gesproken in de beheergroep, waar ook politie en handhaving bij betrokken zijn. Wij identificeren ‘hangplekken’. De mobiele surveillancewagen van Springplank bezoekt samen met de straatwerkers (wij noemen dit outreachend werk) meerdere keren per dag deze plekken.
De locatie
Waar zat de winternoodopvang in andere jaren?
Vorig jaar was de winternoodopvang aan de Kanaaldijk-Zuid, het jaar daarvoor in het Klokgebouw.
Is de locatie van de noodopvang elk jaar hetzelfde?
Nee. Tot er een vaste locatie gevonden is, bekijkt het bestuur van de gemeente Eindhoven elk jaar op welke plek de winternoodopvang gevestigd wordt. Daarbij wordt een weloverwogen keuze gemaakt. Zo wordt er gekeken onder andere naar de spreiding van dit soort maatschappelijke opvanglocaties in onze stad. Als dat mogelijk is willen we de opvang meerdere jaren op één locatie. Deze locatie op het bedrijventerrein Trade Forum blijft in ieder geval één jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar. Mocht de gemeente dit besluiten dan laten we dit op tijd weten aan inwoners en andere belanghebbenden.
Is het de bedoeling dat er een permanente locatie voor de winteropvang komt?
Ja, de gemeente wil graag een permanente locatie voor de winteropvang. Deze locatie is aangewezen voor de winteropvang van 2022-2023. De bedoeling is om dit te verlengen met twee winters (2023-2024 en 2024-2025). Mocht de gemeente dit besluiten dan laten we dat op tijd weten aan inwoners en andere belanghebbenden.
Wat zijn de eisen bij het kiezen van de locatie?
Dit proces rondom het kiezen van de locatie is niet openbaar. Dit houdt in dat wij jou als bewoner niet de volledige inhoud van de beoordelingseisen kunnen geven. Maar we kunnen wel een algemeen beeld schetsen.
Net als de afgelopen twee jaar was het lastig om een geschikte plek te vinden. Een voor iedereen perfecte locatie voor de winternoodopvang bestaat helaas niet. Bij de keuze moeten we rekening houden met allerlei ontwikkelingen en belangen. Het terrein achter de P+R Meerhoven aan de Noord-Brabantlaan bleek na onderzoek het meest geschikt. Hierbij kijken we onder meer naar de beschikbare ruimte, het beschikbaar zijn van de locatie, de bereikbaarheid vanaf het centrum van de stad en het omgevingsbeeld in combinatie met een veiligheidsanalyse. Dit alles leidde tot de keuze voor de locatie Trade Forum.
De opvang ligt 4 kilometer van het centrum. Wat maakt deze locatie 'goed bereikbaar'?
Goed bereikbaar betekent dat de locatie voor de doelgroepen via voetpaden te bereiken is. Het is dit jaar voor het eerst dat de winternoodopvang wat verder weg ligt. We verwachten dat dit geen probleem gaat zijn voor de gebruikers van de winternoodopvang. Of dit in de praktijk ook zo uitpakt, gaan we zeker de eerste tijd in de gaten houden. Er is momenteel geen vervoer geregeld om de daklozen van en naar de opvang te brengen. Wel informeren we de gebruikers over de route naar de winternoodopvang. Deze route ligt buiten de woonwijken.
Waar blijven mensen die te vroeg of te laat zijn om te worden toegelaten?
Daklozen zijn niet verplicht zich aan te melden voor de winternoodopvang, maar ze moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals aanspreekbaar zijn. Als iemand zich te vroeg meldt, moet deze persoon wachten totdat de winternoodopvang opengaat. Als iemand zich te laat meldt, bekijken we per geval wat de beste oplossing is.
Bij daklozen die geen toegang krijgen tot de opvang of daar niet willen overnachten, zien we over het algemeen dat zij teruggaan naar het centrum van Eindhoven en/of naar hun oorspronkelijke slaapplek. De ervaring leert dat deze doelgroep al snel op de hoogte is van de regels en zich daarna niet meer bij de winternoodopvanglocatie meldt als ze niet welkom zijn. In deze eerste periode houden we uiteraard extra goed in de gaten wat deze daklozen doen nadat zij weggestuurd zijn en waar ze naartoe gaan.
Praktische informatie
Hoeveel mensen kunnen gebruikmaken van de opvanglocatie?
Er is plek voor maximaal 70 bedden. Uit ervaring blijkt dat op de meeste nachten niet alle bedden in gebruik zijn.
Wat voor voorzieningen zijn er in de noodopvang?
Daklozen kunnen hier terecht voor een bed, douche en eenvoudige maaltijd. Ook zijn er regelmatig mensen van de gemeente en andere organisaties aanwezig die deze groep kunnen begeleiden naar langdurige opvang of hun land van herkomst.
Wanneer is de winternoodopvang open?
Als het ’s nachts 0 graden of kouder is, of aanvoelt, opent de gemeente pas de winternoodopvang. Dat is op vrijdag 18 november. De opvang is open tussen 16.00 en 8.00 uur open. Overdag is de voorziening gesloten.
Wanneer sluit de winternoodopvang weer?
De winternoodopvang is geopend totdat de gevoelstemperatuur ’s nachts niet meer onder het vriespunt is. De meeste jaren was de opvanglocatie voor 1 april gesloten.
Veiligheid en leefbaarheid
Is er beheer en begeleiding aanwezig?
Ja, er zijn altijd mensen van een maatschappelijke organisatie aanwezig. Beveiligers assisteren om ervoor te zorgen dat de opvang goed verloopt. Daarnaast bezoeken medewerkers van het Regieteam van de gemeente en Barka regelmatig de winternoodopvang. Zij kunnen daklozen helpen bij het zoeken naar een plek in de reguliere opvang of terugkeer naar het land van herkomst.
Komt er camerabewaking te hangen op bepaalde punten?
Uit ervaring van voorgaande jaren weten we dat statische camerabewaking minder goed werkt dan dynamische beveiliging door een surveillancedienst die de dak- en thuislozen actief aanspreekt. Dat is ook de reden dat we de laatste ingesteld hebben. Ook wordt in samenwerking met omwonenden gekeken naar technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren. |
Wat wordt er gedaan om de opvang goed te laten verlopen?
Buiten de begeleiding en beveiliging op de locatie, rijdt er dagelijks een mobiele surveillancewagen rond. Daarnaast zijn de handhavers van de gemeente en de politie ook actiever in de omgeving.
Komen er tussenevaluaties om te analyseren hoe het gaat?
Ja, die komen er zeker. We gaan werken met een beheergroep. Op basis van de behoefte van de beheergroep komt deze zeer regelmatig bij elkaar en wordt er een beheerplan opgesteld. Daarin zijn afspraken vastgelegd om te zorgen dat de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving gewaarborgd worden. Er worden bijeenkomsten georganiseerd om stil te staan bij eventuele overlast en bij te sturen waar nodig. |
Wat staat er in de leefbaarheids- en veiligheidsanalyse?
Deze informatie is niet openbaar. In overleg met de beheergroep brengen we in beeld waar aandachtspunten voor omwonenden zitten. Samen leggen we vast hoe we hiermee omgaan. Tijdens de winternoodopvang komt de beheergroep regelmatig bij elkaar en bespreken we of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Komt er een bus om de daklozen overdag naar het centrum te begeleiden?
Wij verwachten dat de dak- en thuislozen de weg naar de opvang vinden op basis van de maatregelen en ondersteuning die is gefaciliteerd. Mocht dat onvoldoende zijn, dan wordt er bijgestuurd.
Hoe zit het met corona?
Op dit moment is de winternoodopvang alleen open tijdens de avond en nacht (tussen 16.00 en 09.00 uur). Dit kan veranderen als er sprake is van een stijging in coronagevallen en/of een lockdown. De gemeente Eindhoven houdt het verloop van de besmettingen in de gaten en neemt maatregelen als dit nodig is.
Communicatie
Hoe zijn de omwonenden geïnformeerd?
- Over de komst van de winternoodopvang zijn omwonenden en bedrijven in de buurt geïnformeerd met een brief van de gemeente Eindhoven of Veldhoven.
- Daarnaast is er een inloopavond geweest op woensdag 19 oktober.
- Ook kunnen omwonenden deelnemen aan een speciale beheergroep, bestaande uit de gemeente Eindhoven, gemeente Veldhoven, de maatschappelijke opvangorganisatie, omwonenden, ondernemers, politie en handhaving. Deze beheergroep maakt afspraken om de winteropvang in goede banen te leiden.
- Op 10 november is de eerste nieuwsbrief verstuurd, met informatie over de inloopavond, de bouw van de opvang en de beheergroep.
- In de week van 21 november wordt er een flyer met praktische informatie bezorgd bij de omliggende buurten.
Staat je vraag er niet bij?
Mail je vraag naar: maatschappelijkeopvang@eindhoven.nl. Je ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie.
Het besluit
Waarom start de gemeente de noodopvang zonder vergunning?
Gezien de korte termijn waarbinnen de locatie geschikt moet worden gemaakt voor de winternoodopvang is het niet mogelijk om via een reguliere procedure een omgevingsvergunning aan te vragen. Het college kan, door gebruik te maken van de discretionaire bevoegdheid, vooruitlopende op een te verlenen omgevingsvergunning besluiten niet handhavend op te treden tegen gebruik in strijd met het bestemmingsplan en plaatsen van bebouwing.
In samenspraak met de ketenpartners zijn we in de eerste helft van 2022 gestart met het zoeken naar locaties voor maatschappelijke opvang. Het aanwijzen van locaties voor maatschappelijke opvang in de stad is altijd complex en maatschappelijk gevoelig. De complexiteit voor het vinden van een nieuwe locatie werd vergroot door de, in de tijd variërende, coronamaatregelen die de Rijksoverheid stelt, zoals het hanteren van de 1,5 meter afstand-regel en de brede zoektocht binnen Eindhoven naar locaties voor bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen en andere kwetsbare groepen. Dit heeft grote impact op de omvang en functionaliteit van het te zoeken locatie. Hierbij komt dat de eisen van de Rijksoverheid veelal op korte termijn bekend worden gemaakt. Dit resulteerde in een uitdaging die breder en groter is dan de gemeente Eindhoven eerder heeft gekend.
We hebben de afweging zorgvuldig willen doen. In de zoektocht naar locaties zijn daarom diverse zeer uiteenlopende criteria gesteld. Tot deze criteria behoren onder andere:
- Een goede spreiding van locaties van Maatschappelijke Opvang (MO) (met meewegen van de zwaarte van de op te vangen doelgroep)
- Voorkomen van het verder belasten van kwetsbare wijken
- Het goed bereikbaar en vindbaar zijn van het centrum (ter voorkoming van aanlooproutes door woonwijken of bedrijventerreinen)
Deze criteria maakten dat er veel locaties zijn onderzocht maar na ambtelijke - en bestuurlijke - afweging ook weer afvielen, terwijl de tijd drong.
De meest optimale locatie die uiteindelijk uit deze zoektocht naar voren kwam, is het Trade Forum in Eindhoven. Deze locatie kwam het beste naar voren uit de veiligheids- en leefbaarheidsscan. Nadeel van deze locatie is dat het langer duurt voordat hij gereed is voor gebruik (er moet een tijdelijke constructie geplaatst en nutsvoorzieningen geregeld worden), en duurder is. Toch heeft het college voor deze locatie gekozen, en daarmee voor de betere beheersbaarheid, boven locaties die sneller beschikbaar waren en goedkoper te realiseren maar waarvan de locatie minder gunstig was (nabijheid kwetsbare woonwijk).
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit?
Om op het terrein een winternoodopvang te plaatsen, is een omgevingsvergunning nodig. Hierover is binnenkort meer te lezen op deze pagina. Dan maken we ook bekend op welk moment bezwaar en beroep mogelijk zijn.
Hoelang blijft de winternoodopvang op deze locatie?
Het voornemen is om de opvang behalve deze winter ook de twee winters daarna (2023-2024 en 2024-2025) op deze locatie te verzorgen. Hier wordt volgend jaar (vóór het zomerreces) een besluit over genomen door het college van B&W. Zo wordt er onder andere gekeken naar de tijdelijke woningen die op het terrein gepland zijn. De bouwplannen voor deze woningen zijn op dit moment onvoldoende concreet om met 100% zekerheid te kunnen bepalen of de woningen en de winternoodopvang samen op het terrein passen.
Wat wordt er met de voorziening in de zomermaanden gedaan als het langer blijft staan?
Wanneer de winternoodopvang ingezet kan worden in de volgende twee winters, wordt ook overwogen om de opvanglocatie in de zomer een rol te geven. De druk op de woningmarkt is namelijk groot. Er zijn tal van mensen voor wie, al dan niet tijdelijk, met spoed onderdak nodig is. Dit kunnen Oekraïners zijn, maar ook statushouders of vluchtelingen van wie nog niet bekend is of zij een status krijgen. Of studenten die tijdens de introductieweek een plek zoeken om te slapen. Naast de gebruikers van de winternoodopvang, zijn er ook andere dak- en thuisloze mensen voor wie onderdak nodig is, bijvoorbeeld na een scheiding.
Maar op dit moment is nog niet duidelijk of de winternoodopvang op deze locatie blijft en zo ja, of de voorziening ook in de zomermaanden van 2023 en 2024 gebruikt gaat worden en zo ja, door wie. We weten dus nog niet of en hoe de voorziening in de zomer gebruikt gaat worden. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat uiteraard weten.
Hoe en wanneer wordt daar een beslissing over genomen?
Het doel is om voor de zomer van 2023 een beslissing te nemen of we de locatie langer willen gebruiken. . Als de gemeente dit besluit, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten. In dat geval informeren we je ook over eventuele vergunningen die daarvoor nodig zijn. Het is vervelend dat we op dit moment hierover nog geen duidelijkheid kunnen geven, maar we willen wel eerlijk zijn over onze voornemens.