Wanneer heb ik een vergunning nodig?
Voor sommige bouwwerken heb je geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor een kleine dakkapel aan de achterkant van je woning. Voor een dakkapel aan de voorkant van je woning, moet je altijd een vergunning aanvragen.
Wil jij iets bouwen of verbouwen en wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket Online (OLO). Heb je een omgevingsvergunning nodig, vraag deze dan aan via hetzelfde Omgevingsloket.
Ook raden we bij bouw- of ontwikkelplannen aan om een boominspectie te laten doen op en direct om het terrein, om te kijken waar de meest waardevolle bomen staan. De resultaten daarvan gebruik je voor het schetsontwerp of het bouwplan. Daarna is een boomeffectanalyse nodig om te bepalen welke bomen gekapt moeten worden.
Wat betaal ik voor een aanvraag?
Een aanvraag kost altijd minimaal € 305,00. Ook als je geen omgevingsvergunning krijgt of als je de aanvraag zelf intrekt.
Wat je precies betaalt, is afhankelijk van hoe groot en complex je aanvraag is. Als je bij je ingediende aanvraag aanvullende gegevens moet aanleveren, brengen we daar extra kosten voor in rekening.
Een volledig overzicht van alle kosten die te maken hebben met de omgevingsvergunning vind je in hoofdstuk 3 van de legesverordening.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Ga naar het Omgevingsloket Online (OLO) en geef aan of je de aanvraag doet als particulier of als ondernemer. Het OLO stelt je vervolgens een aantal vragen, op basis waarvan een aanvraagformulier op maat ontstaat. Dit vul je in. Eventuele bijlagen voeg je toe door deze te uploaden. Benoem je bijlagen zoals beschreven in de Lijst naamgeving bijlagen. Zo kunnen we je aanvraag sneller afhandelen. En vermeld geen persoonsgegevens of andere gegevens op tekeningen of rapporten. Dit helpt ons bij het waarborgen van je privacy.
We behandelen je aanvraag alleen als deze compleet is. Is je aanvraag onvolledig, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Parkeernormen
Een nieuwe bouwontwikkeling in de stad mag niet voor (fiets)parkeeroverlast zorgen in de nabije omgeving. Dit staat in de gemeentelijke nota parkeernormen. We toetsen elke bouwaanvraag daarom op de parkeernormen die in deze nota worden genoemd. Als je in Eindhoven een ontwikkeling gaat uitvoeren, bijvoorbeeld het bouwen of renoveren van woningen of kantoren, dan moet je berekenen wat de parkeerbehoefte is. Je doet dit met de rekentool parkeernormen.
Hoe lang duurt het voor ik een beslissing krijg?
Dit hangt af van je aanvraag. Er zijn twee procedures: de reguliere en de uitgebreide.
Reguliere procedure
Meestal krijg je binnen 8 weken een beslissing op je aanvraag. Soms hebben we meer tijd nodig. In dat geval verlengen we de beslisperiode 1 keer met 6 weken. Hebben we na 14 weken nog geen beslissing genomen? Dan krijg je de vergunning automatisch. We noemen dat een vergunning van rechtswege.
Is je aanvraag niet compleet en vragen we je aanvullende gegevens op te sturen? Dan wordt de beslisperiode opgeschort.
Uitgebreide procedure
Voor meer complexe aanvragen, bijvoorbeeld als aanpassingen in het bestemmingsplan nodig zijn of milieuaspecten een rol spelen, geldt een termijn van 26 weken. Ook deze kunnen we eenmalig met 6 weken verlengen. De uitgebreide procedure kent geen fatale termijn. Dit betekent dat er niet na afloop van een bepaalde termijn automatisch een beslissing wordt genomen.
Doe je jouw aanvraag digitaal? Dan krijg je de vergunning ook digitaal toegestuurd. Doe je jouw aanvraag per post? In dat geval krijg je de vergunning ook per post.
Hoe weet ik hoe kansrijk mijn aanvraag is?
als je dat wil weten, kun je ofwel een plan laten beoordelen door Intake nieuwe bouwinitiatieven, of je doet een conceptaanvraag vergunningen. Met een conceptaanvraag heb je nog geen toestemming om je bouwplan uit te voeren. Je moet nog wel je officiële vergunningsaanvraag doen.
Parkeernormen
Een nieuwe bouwontwikkeling in de stad mag niet voor (fiets)parkeeroverlast zorgen in de nabije omgeving. Dit staat in de gemeentelijke nota parkeernormen 2019. We toetsen elke bouwaanvraag daarom op de parkeernormen die in deze nota worden genoemd. Als je in Eindhoven een ontwikkeling gaat uitvoeren, bijvoorbeeld het bouwen of renoveren van woningen of kantoren, dan moet je berekenen wat de parkeerbehoefte is. Je doet dit met de rekentool parkeernormen.
Aanvullend aan de aantallen fietsparkeerplaatsen zijn kwaliteitseisen bepaald over de inrichting van inpandige fietsenstallingen. Deze staan beschreven in de pdf die je hieronder vindt. De kwaliteitseisen zijn in april 2021 vastgesteld door het college van B & W en na de overgangstermijn van een jaar in april 2022 definitief in werking getreden.
Minimale waterberging
Bestaat je (parkeer- en/of bouw)ontwikkeling voor meer dan 50m2 uit verharding? Bereken dan de minimale waterbergingsopgave in de rekentool waterberging. In het algemeen geldt: Hoe groener je ontwerp hoe lager de benodigde waterberging. Download de resultaten van de rekentool en voeg die toe bij de vergunningaanvraag. Zo verkort je de doorlooptijd voor een vergunning.
Ik krijg geen vergunning. Wat nu?
Als je geen vergunning krijgt, mag je jouw bouwplannen niet uitvoeren. Heb je geen vergunning gekregen en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.
Hoe ontvang ik een beslissing?
Je ontvangt het besluit digitaal.