Wat houdt de verhuur of verkoop van gemeentelijk vastgoed in?
Als gemeente mogen we ons vastgoed niet meer 1 op 1 verhuren of verkopen. We moeten hiervoor een inhoudelijke en beleidsmatige onderbouwing hebben.
Een actueel overzicht van publicaties van voorgenomen verhuur of verkoop van gemeentelijk vastgoed vind je op overheid.nl.
Hoe huur ik een ruimte voor een maatschappelijke activiteit voor langere tijd?
In bijzondere gevallen verhuren wij maatschappelijk vastgoed. Heb jij een activiteit met een maatschappelijke functie, die je graag gedurende de hele week voor een langere periode wilt huisvesten? Dan kom je hiervoor misschien in aanmerking. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden.
Voorwaarden
- De betreffende activiteit:
- behoort tot de wettelijke zorgplicht van de gemeente Eindhoven, en/of
- levert een aanzienlijke bijdrage aan de sociale, sportieve, culturele of economische beleidsdoelstellingen van de gemeente Eindhoven, en/of
- heeft een subsidierelatie met de gemeente Eindhoven.
- De activiteit is maatschappelijke van aard. Dat wil zeggen dat het een groot maatschappelijk belang heeft op sociaal gebied, economisch, sportief en/of cultureel gebied.
- De activiteit is geen religieuze of politieke bijeenkomst.
- Voor de activiteit is geld beschikbaar om de kosten, zoals huur en het energiegebruik te betalen.
Voldoet jouw activiteit aan al onze 4 verplichte voorwaarden? Vul dan het digitaal formulier huisvestingsverzoek in.
Wij beoordelen jouw aanvraag bij de Maatschappelijke Vastgoed Tafel die eens per maand bijeenkomt. Daarna zullen we je berichten over de uitkomst.
Als we tussentijds vragen hebben, dan hoor je eerder van ons. Je krijgt altijd een terugkoppeling, zowel bij een positief als negatief besluit.
Bij een positieve beoordeling bespreken we samen welke ruimte beschikbaar is. De faciliteiten en huurtarieven verschillen per locatie.
Hoe huur ik een ruimte als creatief of artistiek ondernemer?
In het Atelierbeleid is opgenomen dat de gemeente samen met partners in de stad creatieve werkruimten wil realiseren, het liefst voor alle creatieve makers, in welke fase van hun carrière dan ook. In ‘de markt’ wordt dat goed opgepakt door bijvoorbeeld Sectie-C, Plan-B, Microlab, Microstad, Spoor-K en het TAC. De gemeente zelf wil die marktpartijen niet in de weg zitten en richt zich vanuit het Atelierbeleid in eerste instantie op creatieve starters.
De gemeente wil de creatieve makers in de stad behouden en de ontwikkeling van professioneel creatief talent stimuleren. Na september 2025 gaan we van start met de verhuur van het eerste ateliergebouw aan de Ruysdaelbaan 106. De locatie Ruysdaelbaan heeft ongeveer 50 ruimtes beschikbaar, variërend van 6 m2 tot 100 m2, tegen een betaalbare huurprijs. Begin volgend jaar 2026 verwachten we het tweede ateliergebouw aan de Heezerweg 347 te kunnen verhuren. Hierin bevinden zich ongeveer 30 ruimtes. We verhuren de ateliergebouwen voor 70% aan starters en 30% aan gevestigden voor creatieve makers. Dit zijn onder andere kunstenaars, vormgevers, designers, architecten en schrijvers.
Aan de verhuur van een ruimte in de ateliergebouwen zijn specifieke voorwaarden verbonden waaraan je moet voldoen. Er verschijnt een inschrijfformulier op de website zodra we van start gaan met de verhuur van onze ateliergebouwen. Daarin staan dan alle criteria en voorwaarden vermeld. Als je op zoek bent naar goedkope, tijdelijke creatieve werkruimte, kun je terecht bij VPS Eindhoven. Zij beheren ons leegstaand vastgoed tot aan moment van verkoop, herinzet of herontwikkeling.
Er bestaat ook de mogelijkheid om betaalbare kantoorruimte/coachruimte of vergaderruimte te huren in bedrijfsverzamelgebouw De Stek. Meer informatie hierover vind je op de-stek-eindhoven.nl.
Heb je nog vragen? Mail dan naar maatschappelijkvastgoed@eindhoven.nl. Wij helpen je graag bij het vinden van goede huisvesting in de stad om jouw activiteiten verder te ontplooien.
Hoe huur ik een ruimte voor sportactiviteiten?
Heb je een ruimte nodig om te kunnen sporten? Kijk dan op de website eindhovensport.nl. Hier kun je ook ruimtes huren als je in een meer sportieve omgeving wilt vergaderen.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Heb je een vraag over verkoop of verhuur van gemeentelijk vastgoed?
Een actueel overzicht van publicaties van voorgenomen verhuur of verkoop van gemeentelijk vastgoed vind je op overheid.nl.
Heb je een andere vraag voor de afdeling Vastgoed?
Bel dan met ons via (040) 238 83 90 of via (040) 238 54 13. Bij geen gehoor kun je bellen naar het centrale telefoonnummer 14 040. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Je kunt ook een mail sturen naar maatschappelijkvastgoed@eindhoven.nl.
Verkoop van percelen grond naast uw woning of pand
Voor vragen over een eventuele mogelijkheid van verkoop van percelen grond naast uw pand of woning kun je contact opnemen met de afdeling grond via telefoonnummer: (040) 238 53 27. Bij geen gehoor kun je bellen naar het centrale telefoonnummer 14 040.
Onderhoudsklachten gemeentelijke verhuurpanden
Huur je een pand via de afdeling vastgoed? Onderhoudsklachten aan gemeentelijke verhuurpanden kun je melden bij onze Servicedesk Vastgoed via email: vastgoedservice@eindhoven.nl of via (040) 238 2999.
Klachten kun je per telefoon, mail en ook via de Buiten Beter App melden (categorie 3 overig). Ook buiten kantoortijden en in het weekend is het telefoonnummer (040) 238 2999 bereikbaar en word je doorgeschakeld naar een noodnummer. Dit noodnummer is alleen voor spoedgevallen bereikbaar.