Bestuursakkoord 2022/2026 - Hoofdstuk 1

We maken duidelijke keuzes om onze groeiende stad klaar te maken voor de toekomst.

Eindhoven is een stad om trots op te zijn. Die trots wordt door velen gevoeld en willen we vasthouden en doorgeven aan volgende generaties. Dat betekent dat we urgente maatschappelijke opgaven moeten aanpakken. We nemen hiervoor lokaal onze verantwoordelijkheid. Met onze keuzes bestrijden we de klimaatcrisis, maken we de lucht gezonder, onze stad groener en leefbaarder, versterken we onze welvaart en verdelen we die eerlijker.

Eindhoven is de stad waar de toekomst begint. Waar de wortels liggen van oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. Eindhoven is de stad van de Brainportsamenwerking tussen de bedrijven, kennisinstellingen, de overheden en onze inwoners. We doen het hier samen. Eindhoven is de stad die is gegroeid op de schouders van mensen uit alle windstreken. Dus moet Eindhoven ook de stad zijn van eerlijk delen, van oog en zorg voor elkaar, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren. Eindhoven moet de stad van gelijke kansen zijn, waar het succes van velen wordt gedeeld door allen. Een stad van de toekomst, waar we een nieuwe balans vinden tussen welzijn, economie en ecologie.

Onze stad zit dankzij groot economisch succes midden in een groeispurt, naar misschien wel 300.000 inwoners in 2040. Maar… bij een groeispurt hoort ook groeipijn. De woningnood is in heel Nederland groot, maar hier is die extra nijpend door de aanwas van nieuwe inwoners. Dat zet druk op onze wijken, waar de verschillen groter dreigen te worden tussen degenen die wél en niet mee profiteren van het succes van de stad. En het zet extra druk op de voorzieningen en de mobiliteit in en naar Eindhoven.

Intussen kampen we met een aantal onzekerheden. Zo heeft de coronacrisis diepe sporen nagelaten in onze samenleving. Onder andere bij jongeren, senioren, ondernemers, in het onderwijs en in de culturele sector. Het is onzeker of het virus in het najaar weer oplaait. Daar komt de Oekraïneoorlog bij. We vangen grote aantallen vluchtelingen op en weten niet hoe één en ander zich zal ontwikkelen. De energieprijzen zijn geëxplodeerd met grote effecten op (kwetsbare) inwoners, maatschappelijke organisaties én ondernemers. Dat geeft begrijpelijke onrust in de stad.

De grote opgaven en onzekerheden vragen meer dan ooit om goede samenwerking, tussen overheid, bedrijfsleven, instellingen en inwoners. We verwachten dat iedereen verantwoordelijkheid voelt en neemt voor de stad waarin we leven. Van ons als lokale overheid vragen deze tijden om hoge ambities en scherpe keuzes. Dat is dan ook de koers die de coalitie van GroenLinks, CDA, PvdA en D66 wil varen.

We gaan de komende periode werken aan een stad die stevig bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering, én die klaar is voor de weersveranderingen die daarbij horen. We vragen daarmee ook iets van onze inwoners. Tegelijk biedt het kansen om de stad groener en gezonder te maken en de openbare ruimte zo in te richten dat iedereen er graag gebruik van maakt om te spelen, te bewegen of te ontmoeten. Maar waarmee we ook de biodiversiteit in onze stad versterken, wat goed is voor mens en dier.

Als er één regio is waar bedrijven groot en klein, samen met de onderwijsinstellingen het verschil kunnen maken met creatieve technologische oplossingen voor bijvoorbeeld klimaatproblemen, dan is het Brainport Eindhoven. We blijven ons inzetten voor een innovatieve, ondernemende én sociale stad. Waar de unieke en succesvolle Brainport-economie zorgt voor vooruitgang waarvan alle Eindhovenaren meeprofiteren. Waar we zorgen voor mensen die de boot dreigen te missen. En voor degenen die onze hulp en zorg om andere redenen nodig hebben, bijvoorbeeld door een ziekte, beperking of ouderdom. We gaan voor gelijke kansen, eerlijk delen, brede welvaart, een ‘Brainport voor iedereen’. Het bedrijfsleven heeft hier ook een grote verantwoordelijkheid. We vinden dit zo’n belangrijke opgave, dat de coalitie een stadsgezant aanstelt om hier focus op te houden. Die keuze wordt verderop in het akkoord toegelicht.

Eerlijk delen gaat ook op voor de ruimte in onze stad. We gaan de komende jaren de woningbouw flink stimuleren, met grote aandacht voor betaalbaarheid en duurzaamheid. Dit doen we in de binnenstad en in de wijken, met zowel grote gebiedsontwikkelingen als ‘postzegelplannetjes’. Echter, met alleen huizen bouwen zijn we er niet. Onze bereikbaarheid staat onder druk en de luchtkwaliteit is op een aantal plekken slecht in onze stad. Om onze stad voor iedereen groen, leefbaar en bereikbaar te houden, zullen we dus anders om moeten gaan met mobiliteit en échte alternatieven voor de auto bieden.

Wijken en buurten bestaan uit meer dan huizen. Zij bestaan vooral uit mensen en voelen pas fijn als die mensen elkaar kennen, helpen en vertrouwen. Daar is een basisgevoel van veiligheid voor nodig. En het vraagt om genoeg voorzieningen in de buurt, om ontmoetingsplekken en om activiteiten. Ook voor een stevige focus op de wijkenaanpak kiest deze coalitie voor de inzet van een stadsgezant.

We gaan voor levendige wijken of beter nog: voor een levendige stad. Waar mensen zichzelf mogen zijn ongeacht afkomst, identiteit, religie of van wie je houdt. Een bruisende stad, waar je kunt winkelen, uitgaan of bewegen naar hartenlust. We gaan voor een Eindhoven waar cultuur, sport en ontspanning voor iedereen binnen handbereik zijn.

Om dit alles voor elkaar te krijgen zal de gemeentelijke organisatie moeten meegroeien met de stad en de bijbehorende ambities voor de toekomst. Naar een organisatie die een heldere koers heeft, goed samenwerkt met de stad en die haar inwoners écht hoort en helpt. Een organisatie die een stevig financieel fundament heeft om op te bouwen en oog heeft voor de financiële situatie van onze inwoners en organisaties. Zodat we onze stad telkens een beetje beter kunnen achterlaten voor volgende generaties.

Om een goede start te maken met de gehele gemeenteraad voor de opgaven waar we als stad voor staan, hebben we gekeken waar we raakvlakken hebben met de ambities van de niet-formerende partijen. We hebben met hen gesprekken gevoerd en een aantal verwijzingen naar gedeelde ambities (met toestemming) in dit akkoord opgenomen.

Onze ambities zijn uitgewerkt in concrete actiepunten, zodat de lezer van dit akkoord meteen ziet wat we gaan doen. We willen vanaf dag één stappen zetten en met verve uitvoering geven aan dit akkoord. In het laatste hoofdstuk geven we een doorkijk naar de toekomst: hoe willen we samen verdergaan na de presentatie en vaststelling van dit bestuursakkoord. We hopen in elk geval dat dit akkoord duidelijk laat zien dat we voor grote uitdagingen staan. Maar vooral dat we samen de kans hebben om het Eindhoven van vandaag en morgen mooier te maken. Voor onszelf en voor onze kinderen.

Eindhoven, 10 juni 2022
GroenLinks, CDA, PvdA, D66

 

Stel je vraag