

Wat staat er in het groenbeleidsplan?
Het groenbeleidsplan vertelt het verhaal van hoe Eindhoven is ontstaan, wat de waarde is van groen en welke ambitie we met groen in Eindhoven hebben. Het plan is rijkelijk geïllustreerd met kaarten die de ontwikkeling van de stad tonen, maar ook met foto’s die bewijzen dat een stad die vooroploopt in technologie heel groen kan zijn.
-
Groenbeleidsplan (18.17 MB)
Wat is groencompensatie?
In maart 2018 is de Regeling Groencompensatiefonds vastgesteld. Door de regeling zijn er nu heldere uitgangspunten hoe de stad kan groeien met behoud van groen.
Bij projecten zoeken we de beste oplossing met behoud van groen, maar soms kan het niet anders. De regeling beschrijft precies wat er dan moet gebeuren om het verlies van groen te compenseren.
Het liefst compenseren we op dezelfde plek, en als dat niet kan doen we dat op een andere plek. Compenseren kan ook door groen aan te brengen op daken of gevels. Stel dat ook dit niet mogelijk is, dan moet de ontwikkelaar een financiële bijdrage storten in het Groencompensatiefonds. Dit fonds wordt onder meer gebruikt voor de vergroening van het centrum en andere minder groene gebieden in de stad. Ook kan dit geld worden gebruikt om de biodiversiteit en klimaatbestendigheid te verbeteren.
Meer informatie in de beleidsregel groencompensatie.
Welke planten en dieren vind ik bij mij in de buurt?
Op de kansenkaart biodiversiteit vind je informatie over planten en dieren bij jou in de buurt. Je krijgt bovendien tips hoe jij de verscheidenheid in planten en dieren kunt verhogen. Handig als je bezig bent met een project in je tuin, op school of in de bouw.
Ik wil meer groen in de buurt, hoe pak ik dat aan?
Meer groen in de buurt
Wil je meer groen op straat bij jou in de buurt? Dan kun je daar op verschillende manieren zelf mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een geveltuintje of het beplanten van een boomspiegel. Meer informatie hierover vind je bij Adopteer een Straat en Operatie Steenbreek (via eindhovenduurzaam.nl.
Hoe onderhoudt de gemeente het gras in de stad?
In Eindhoven maken we een onderscheid tussen ‘kort gras of gazon’ en ‘bloemrijk gras’. Kort gras zie je bijvoorbeeld in parken waar wordt gesport en gespeeld en op picknickplekken. Ook vind je kort gras in bermen waar goed zicht voor het verkeer nodig is.
Bloemrijk gras is langer gras dat je vooral vind in bermen, langs oevers van water, op plekken in parken waar niet wordt gespeeld en in het buitengebied. Lang gras trekt allerlei insecten, vlinders, bijen, vogels en bodemdiertjes aan. Ook is bloemrijk gras gunstig voor de bomen. De boom profiteert van een luchtige en voedselrijke bodem. De oppervlakkige wortels raken bovendien minder beschadigd door de maaimachines.
Maaien
Kort gras wordt in de zomer regelmatig gemaaid. Met de aannemer spreken we af hoeveel centimeter het gras maximaal mag zijn. Het aantal keer dat hij maait, hangt dus af van hoe snel het gras groeit. Bloemrijk gras wordt gemiddeld 1 of 2 keer per jaar gemaaid. Daarbij houden we goed in de gaten dat het gras niet te hoog wordt in verband met de veiligheid voor het verkeer. Bloemrijk gras levert dus niet alleen een grotere biodiversiteit (soortenrijkdom) maar vaak ook een kostenbesparing op.
Waar vind ik informatie over parken in Eindhoven?
Eindhoven telt een aantal grote en kleine parken. Ieder met een eigen historie, ieder met een eigen gezicht. Meer informatie over de diverse parken in de stad vind je op de toeristische website thisiseindhoven.nl.
Waar kan ik terecht bij conflicten met de gemeente over groen?
Bij conflicten tussen de gemeente en belanghebbenden zoals omwonenden, instellingen en bedrijven, heeft het Trefpunt Groen een rol als bemiddelaar. Het trefpunt geeft - in nauwe samenwerking met groepen en individuen - gevraagd en ongevraagd advies over natuur, milieu, ecologie, duurzaamheid en cultuurhistorie.
Meer informatie vind je op www.trefpuntgroeneindhoven.nl