Waarom bouwt de gemeente een opvanglocatie voor zwerfdieren?
De opvang van zwerfdieren is een wettelijke gemeentelijke taak. De 14 betrokken gemeenten hebben hiervoor op dit moment allemaal een contract met de Dierenbescherming. Door de opvang zelf te realiseren en het gebouw te verhuren, verwachten de gemeenten meer grip te krijgen op de kosten en kwaliteit van de taak opvang zwerfdieren. Daarom realiseren de gemeenten samen een nieuw gebouw.
Hoe gaat de opvang voor zwerfdieren eruit zien?
De gezamenlijke gemeenten willen een duurzaam/circulair dierenopvangcentrum realiseren Het ontwerp bestaat uit 4 gebouwen:
- Hoofdgebouw met entree voor publiek, kantoren, dierenkliniek en opvang diverse dieren.
- Ambulance gebouw met de meldkamer, eerste opvang dieren die met de ambulance binnenkomen en in het wild levende dieren.
- Apart gebouw voor de opvang van honden.
- Klein stalgebouwtje voor de opvang van hobbydieren.
Naast de gebouwen is er ruimte voor parkeerplaatsen personeel/vrijwilligers, ambulances en bezoekers. Voor het personeel/vrijwilligers dat met de fiets komt is er een fietsenstalling.
Voor de honden is er een klein en groot uitlaatveld. Deze speelvelden liggen aan de achterzijde van het gebouw, uit het zicht van de andere honden en de omgeving. Dat is beter voor de honden en beperkt eventuele (geluids)overlast. De twee buitenruimten worden gebruikt om individueel te trainen met honden.
Wat is de planning?
Op 2 november is de 1e paal geboord van Regionale Opvang voor Zwerfdieren. We verwachten dat het gebouw in oktober 2021 klaar is.
Waar vind ik meer informatie?
Met vragen over dit project kun je terecht bij de projectmanager René Bartels via r.bartels@eindhoven.nl.