
Waarom moet ik mijn kenteken invoeren bij parkeerautomaten?
Door je kenteken in te voeren op de automaat, kunnen we aan de hand van je kenteken controleren of je betaalt voor je parkeerplaats (en daarmee recht hebt om te parkeren). Je ontvangt geen bonnetje om achter je voorruit te leggen, dus je hoeft niet meer terug te lopen naar je auto.
Hoe werkt betalen via stadsparkeren of mobiele telefoon?
Parkeren met stadsparkeren vraag je eerst aan via stadsparkeren.nl. Daar vind je ook alle informatie over waar je kunt parkeren met stadsparkeren, hoe dit werkt en welke kosten er aan verbonden zijn.
Mobiel parkeren
Voor mobiel parkeren meld je je aan bij een provider (aanbieder). De tarieven van de aanbieders verschillen. Welke aanbieder voor jou gunstig is, hangt af van jouw situatie.

Hoe werkt betalen via de mobiele telefoon?
Je meldt het bij je provider als je ergens parkeert en als je weer wegrijdt. Dit kan meestal via de app, sms of door te bellen.
Bekijk de mogelijkheden hiervoor op de website van jouw provider. Als je de auto parkeert, geef je het nummer door van de locatie. Dit nummer hangt in Eindhoven meestal aan een lantaarnpaal in de buurt van de parkeerautomaat (zie foto hierboven).
Betalen gebeurt achteraf via automatische incasso of een creditcard. Via je kenteken wordt gecontroleerd of je bent aangemeld. Betalen met je mobiele telefoon is niet mogelijk in parkeergarages, omdat je hier vaak geen bereik hebt. Bovendien betaal je hier sowieso achteraf.
Wat zijn de voordelen van betalen met mobiele telefoon?
Je parkeergeld betalen via je mobiele telefoon heeft vele voordelen:
- Je hoeft niet meer naar de parkeerautomaat te lopen
- Je hoeft niet meer van tevoren de parkeertijd in te schatten
- Je betaalt per minuut
- Je hoeft niet meer te haasten omdat de parkeertijd afloopt
- Je betaalt achteraf via automatische incasso of creditcard
- Je kunt hiermee in veel verschillende steden betalen
- Het is beschikbaar voor iedereen met een mobiele telefoon: je hoeft hier geen smartphone voor te hebben.
Wat kost betalen via mijn mobiele telefoon?
Per actie (aanmelding en afmelding) worden transactiekosten in rekening gebracht. Deze kosten verschillen per provider. Vergelijk de prijzen op de websites van de verschillende providers.
De transactiekosten zijn meestal lager dan de kosten van het te veel betalen als je de parkeertijd te lang inschat of de kosten van een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
De kosten worden achteraf in rekening gebracht. Je spreekt met je provider af hoe je deze betaalt. Of je dat bijvoorbeeld per keer of per maand doet.
Ik ben vergeten om me af te melden. Wat nu?
Heb je via stadsparkeren betaald, maar ben je vergeten om je af te melden? Je kunt dat op verschillende manieren alsnog doen. Kijk hiervoor op stadsparkeren.nl.
Het systeem meldt je altijd binnen 24 uur automatisch af. Heb je op straat geparkeerd (niet in een parkeergarage) in de periode dat betaald parkeren geldt? Dan meldt het systeem je in veel gevallen (niet altijd) om 23.59.59 u automatisch af. Voor meer informatie kun je terecht op stadsparkeren.nl.
Ben je vergeten af te melden met je mobiele telefoon? Kijk dan voor meer informatie op de website van jouw provider.