Wijkinfo over noodopvang asielzoekers Kanaaldijk-Zuid
Wijkinfo noodopvang asielzoekers Kanaaldijk-Zuid
Beste bewoners en ondernemers in de omgeving van de noodopvang, Opnieuw moet ik een klemmend beroep doen op uw flexibiliteit, begrip en medemenselijkheid. U heeft ongetwijfeld in de media gezien onder welke erbarmelijke omstandigheden de vluchtelingen en asielzoekers in Ter Apel momenteel worden opgevangen. Het is daar overvol. Die omstandigheden zijn een welvarend land als Nederland onwaardig. De staatssecretaris heeft de burgemeesters opgeroepen om alles in het werk te stellen om opvangplekken in hun gemeente te creëren. Zo ook in Eindhoven.
We hebben ons uiterste best gedaan om een locatie te vinden waar we heel snel ongeveer 100 mensen kunnen opvangen. Omdat we op dit moment ook honderden vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bieden, is er eigenlijk nog maar één plek waar dit kan. Dat is de voormalige winternoodopvang aan de Kanaaldijk-Zuid bij u in de buurt. Als college van burgemeester en wethouders hebben we daarom besloten om deze locatie tijdelijk voor deze mensen in nood in te zetten. Ik begrijp dat dit voor u een onverwacht en misschien ook ongewenst besluit is. En ook dat u daarover wellicht bezorgd, ongerust of teleurgesteld bent. Vandaar mijn beroep op uw begrip en medemenselijkheid.
De opvang aan de Kanaaldijk-Zuid is echt bedoeld als een tijdelijke (nood)oplossing. We starten daarom meteen met een traject om te komen ton tot een meer permanente (1 tot 2 jaar) locatie. Zodra die oplossing is gevonden, worden de units verplaatst van de Kanaaldijk-Zuid naar de andere locatie.
Waarschijnlijk zullen vanaf eind deze week ongeveer 100 mensen die nu nog in Ter Apel zijn, in Eindhoven arriveren. Of dit gezinnen, mannen, vrouwen en/of alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn, weten we nu nog niet. Ook is hun land van herkomst nog onbekend. Op vragen hierover en andere praktische vragen kunnen we nu nog geen antwoord geven.
Vrijdagmiddag 22 april heb ik samen met wethouder Steenbakkers vertegenwoordigers van buurtverenigingen Irisbuurt en Cingelshouck en bedrijvencontact De Kade geïnformeerd. Door de tijdsdruk op dit besluit en de snelheid van de (digitale) media heeft de informatie in deze brief u zeer waarschijnlijk eerder bereikt dan deze brief zelf. Mijn excuses daarvoor.
Half mei ontvangt u een uitnodiging voor een bijeenkomst begin juni. Dan kunnen we, samen met het COA, uw vragen beantwoorden en de eerste ervaringen bespreken. Op www.eindhoven.nl/noodopvang vindt u in de loop van de komende weken de antwoorden op veelgestelde vragen.
Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst? Dan kunt u bellen met de gemeente Eindhoven via het telefoonnummer 14040.
Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden? Dan kan dat bij het COA. Wacht daar nog even mee totdat de locatie in gebruik is en de rust onder de bewoners is weergekeerd. We kunnen u daarover meer vertellen tijdens de bijeenkomst begin juni.
John J.A. Jorritsma,
burgemeester Eindhoven
Vragen en antwoorden over noodopvang
Wie is verantwoordelijk voor deze noodopvang?
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor deze locatie. Het COA werkt nauw samen met de gemeente Eindhoven.
Waarom komen de asielzoekers naar Eindhoven?
Je hebt ongetwijfeld in de media gezien onder welke erbarmelijke omstandigheden vluchtelingen en asielzoekers momenteel in Ter Apel worden opgevangen. Het is daar overvol. Die omstandigheden zijn een welvarend land als Nederland onwaardig.
De staatssecretaris heeft de burgemeesters opgeroepen om alles in het werk te stellen om opvangplekken in hun gemeente te creëren. Zo ook in Eindhoven.
Hoeveel asielzoekers komen er?
Eindhoven gaat 100 asielzoekers uit Ter Apel opvangen.
Wanneer komen de asielzoekers?
Waarschijnlijk in de laatste week van april (2022).
Waar komen ze vandaan?
Hun land van herkomst is ons nog niet bekend (24-04-2022)
Zijn het gezinnen, mannen, vrouwen, kinderen?
Of het gezinnen, mannen, vrouwen en/of alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn, weten we nog niet (24-04-2022).
Hoe lang blijft de noodopvang?
De opvang aan de Kanaaldijk-Zuid is bedoeld als een tijdelijke (nood)oplossing. We starten daarom meteen met een traject om te komen tot een meer permanente (1 tot 2 jaar) locatie. Zodra die oplossing is gevonden, worden de units verplaatst van de Kanaaldijk-Zuid naar de andere locatie. De gemeente schat in hiervoor 5 tot 8 maanden de tijd nodig te hebben.
Wat kan ik doen om te helpen?
Wilt u zich als vrijwilliger aanmelden? Dan kan dat bij het COA. Wacht daar nog even mee totdat de locatie in gebruik is en de rust onder de bewoners is weergekeerd. We kunnen u daarover meer vertellen tijdens de bijeenkomst begin juni.
Hoe worden de omwonenden, bewoners en ondernemers geïnformeerd?
De burgemeester heeft op vrijdagmiddag 22 april samen met wethouder Steenbakkers de vertegenwoordigers van buurtverenigingen Irisbuurt en Cingelshouck en bedrijvencontact De Kade geïnformeerd.
Ook zijn de omwonenden geïnformeerd via een wijkinfo die maandag 25 april is verspreid. De tekst van de wijkinfo vind je bovenaan deze pagina.
Begin juni wordt er een bijeenkomst georganiseerd in de buurt. De gemeente en het COA bespreken dan met de buurt de eerste ervaringen en beantwoorden vragen.
Waar kan ik terecht met vragen?
Het besluit om asielzoekers op te vangen, heeft de gemeente heel recent genomen. Er is op dit moment (24-04-2022) nog niet heel veel bekend, anders dan dat de 100 mensen eind deze week komen. Elke keer als er meer concreet duidelijk wordt, vullen we deze pagina's aan. Heb je vragen die niet kunnen wachten tot de informatiebijeenkomst in juni? Dan kun je bellen met de gemeente Eindhoven via het telefoonnummer 14040.