Belangrijke voorwaarden om digitaal geboorteaangifte te kunnen doen:
- Tenminste een van beide ouders heeft de Nederlandse nationaliteit.
- Ondertekende geboorteverklaring verloskundige of arts (download hier de verklaring om af te drukken).
- Indien van toepassing akte van erkenning kind, wanneer de ouders niet met elkaar gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Of in geval van duo-moederschap.
- Beide ouders moeten op hetzelfde adres in Nederland wonen.
- Als moeder alleenstaand is kan zij aangifte doen.
- Beschikking hebben over DigiD.
Wie doet de geboorteaangifte?
De vader of moeder of meemoeder (ouder volgens de wet) van het kind doet aangifte van de geboorte bij de gemeente waar het kind is geboren. Woon je in Eindhoven maar is je kind in een andere gemeente geboren (bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Veldhoven of Geldrop)? Dan doe je in die gemeente aangifte.
Uitzonderingen
- Zijn zowel de moeder, vader of meemoeder niet in staat om aangifte te doen? Dan moet iemand die bij de geboorte was dit doen. Denk aan de verloskundige, arts of kraamhulp of een familielid.
- Als ook de hierboven genoemde personen niet kunnen, dan moet de eigenaar van de woning waar het kind is geboren aangifte doen. Of het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek waar het kind is geboren.
- Is er echt niemand die de aangifte mag of kan doen? Dan doet de burgemeester of een door hem of haar aangewezen ambtenaar dit.
Waarom moet ik aangifte doen?
Bij de geboorteaangifte van je kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van je kind. In de akte staan alle gegevens van het kind.
Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent of deze gegevens kloppen. Schrijffouten in de akte kunnen we verbeteren als hiervoor voldoende bewijs is, bijvoorbeeld een geboortekaartje.
Bij de aangifte registreren we je kind ook in de Basisregistratie personen (BRP) en krijgt hij of zij een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer ontvang je ná de geboorteaangifte per post.
Wanneer geef ik de geboorte van mijn kind aan?
Dat hangt af van de dag waarop je kindje is geboren. Regel is dat je binnen 3 (werk)dagen ná de geboortedag aangifte doet.
De laatste dag van de week waarop je jouw kind kan aangeven bij de gemeente zie je hieronder.
Geboortedag | Laatste aangiftedag |
---|---|
Maandag | Donderdag |
Dinsdag | Vrijdag |
Woensdag | Maandag |
Donderdag | Maandag |
Vrijdag | Dinsdag |
Zaterdag | Dinsdag |
Zondag | Woensdag |
Kan ik ook persoonlijk geboorteaangifte doen?
Ja, dat kan. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 040.
Hebben jullie allebei geen Nederlandse nationaliteit? Maak dan een afspraak voor geboorte aangifte voor ouders met een andere nationaliteit en kom langs op het Inwonersplein.
Wat heb ik nodig voor de geboorteaangifte?
Je neemt het volgende mee:
- een geldig identiteitsbewijs van de aangever;
- het geboortebericht van het ziekenhuis (alleen als je dat hebt gekregen);
- als het kindje de achternaam van de moeder krijgt: een kopie van de akte van naamkeuze;
- ben je als ouders niet getrouwd en is het kind al voor de geboorte erkend: een kopie van de erkenningsakte;
- trouw- of partnerschapsboekje (indien gewenst).
De geboorteaangifte is gratis.
Moet ik aangifte doen als mijn kindje levenloos wordt geboren?
Als je kindje dood wordt geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet je wel aangifte doen. De akte wordt dan in het overlijdensregister opgenomen. Ook als je kindje overlijdt binnen de aangiftetermijn van 3 dagen, moet je aangifte doen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.
Als je kindje dood wordt geboren na een zwangerschap van minder dan 24 weken ben je niet verplicht om aangifte te komen doen maar mag dat wel. De akte wordt dan eveneens in het overlijdensregister opgenomen. Ook kun je ervoor kiezen om je levenloos geboren kindje te laten registreren bij jou gegevens in de basisregistratie personen.
De aangifte doe je persoonlijk aan de balie bij het Inwonersplein. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 040
Wat moeten we doen als ons kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft?
Heeft het kindje bij de geboorte niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je na de inschrijving in de BRP een verblijfsvergunning aanvragen. Dat kan online via de IND.
Ik en mijn partner zijn duo-moeder. Wat betekent dit voor ons?
Lees meer over duo-moeders en het ouderschap op rijksoverheid.nl.
Waar vind ik meer informatie over de geboorteaangifte?
Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.