Ik wil een nieuw bedrijfsvoertuig aanschaffen; waar moet ik rekening mee houden?
Zoals je wellicht weet gelden voor vrachtwagens nu al milieuregels. De komende jaren worden de regels stapsgewijs aangescherpt. Houd er rekening mee dat je op termijn de milieuzone of de nul-emissiezone (vanaf 2025) niet meer in mag omdat jouw voertuig in een van de uitgesloten emissieklassen valt. Plan vooruit en kijk of je bij aankoop van een nieuw voertuig alvast kunt voorbereiden op de strengere eisen die straks gelden.
Nieuwe bestel- of vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten nul-emissie rijden om het stadscentrum in te mogen. Ondernemers die in een dergelijke zone moeten zijn en die nog met een bestelauto of vrachtauto op fossiele brandstof rijden, krijgen (gezien de coronacrisis) meer tijd om over te stappen. Eind 2027 eindigt de overgangsfase voor alle bestelauto’s. Eind 2029 voor vrachtwagens. Deze overgangsregeling, die landelijk is afgesproken, geldt dus voor voertuigen die vóór 2025 op kenteken zijn gezet.
Overgangsregeling vrachtauto’s
• Euro VI-vrachtwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn (bakwagens), respectievelijk maximaal 8 jaar oud zijn (trekker-opleggercombinatie) mogen tot uiterlijk 1 januari 2030 de zone in.
• Plug-in hybride vrachtauto’s hebben tijdelijk - tot 1 januari 2030 - toegang tot de nul-emissie zone voor stadslogistiek, mits zij daar aantoonbaar en handhaafbaar nul-emissie rijden.
Overgangsregeling bestelauto’s
• Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 5 hebben tot 31 december 2026 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.
• Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 6 hebben tot 31 december 2027 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.
Mijn leveranciers komen van buiten Eindhoven; wat geldt voor hen?
Voor toeleveranciers geldt hetzelfde als voor jou. De eisen worden strenger en bepaalde voertuigen voldoen straks niet meer aan de normen van de milieuzone en - straks - aan die van de nul-emissie zone. Het is belangrijk dat je jouw toeleveranciers hiervan op de hoogte brengt. Als gemeente ondernemen we hier overigens ook actie op. In de overgangsperiode van de uitbreiding van het handhavingsgebied informeren wij de chauffeurs die in de nieuwe zone rijden. Ook vragen wij de landelijke brancheverenigingen om hun leden te informeren over de veranderingen.
Goed om te weten! Ook jouw toeleverancier komt mogelijk in aanmerking voor een ontheffing. Hieronder lees je wanneer en hoe vaak dit mogelijk is.
Ik kom sporadisch in het centrum; moet ik speciaal hiervoor een schoon voertuig aanschaffen?
Eigenaren van een bestelauto, vrachtauto of autobus komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een ontheffing. Dat geldt ook voor bepaalde categorieën voertuigen waarvoor nog geen goed nul-emissie alternatief beschikbaar is. Dit is een werkbare oplossing voor wanneer je slechts af en toe in het centrum hoeft te zijn. De voorwaarden voor een ontheffing lees je hieronder.
Is er een ontheffingsregeling en hoe vraag ik deze aan?
Met de milieuzone proberen wij ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk vrachtwagens en autobussen/touringcars met tenminste emissieklasse 6 of elektrisch rijden. Heb je nog geen vrachtwagen met zo’n motor? Dan raden wij je aan er een aan te schaffen. Heb je onvoldoende financiële mogelijkheden hiervoor? Of heb je te maken met een lange levertijd van de nieuwe vrachtwagen of autobus of ben je niet vaak in de milieuzone? Vraag dan online een ontheffing aan voor de milieuzone. Meer informatie over de online aanvraag, de soorten ontheffing en de tarieven vind je op de pagina Milieuzone.
Het ontheffingenbeleid voor de nul-emissiezone vanaf 2025 wordt nog nader uitgewerkt.
Ik heb onvoldoende financiële mogelijkheden om een nieuwe bestelauto, vrachtwagen of autobus aan te schaffen; kom ik in aanmerking voor financiële ondersteuning?
Het kabinet maakt de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Ondernemers kunnen tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelauto. Er is ook een aanschafsubsidie voor zero emissie trucks.
Vrijstelling bijzondere voertuigen
Jouw voertuig is vrijgesteld als je aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
- Jouw voertuig is 40 jaar of ouder.
- Jouw voertuig heeft carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31, SB of SF en jouw voertuig is jonger dan 13 jaar.
- Je bezit een kampeerwagen met carrosseriecode SA en woont in de milieuzone. Je hebt dan alleen een vrijstelling voor de milieuzone waarin je woont.
Vrachtauto's met carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 27, 31, SB of SF vallen onder de categorie bijzondere voertuigen. Het gaat dan om:
- Kraanwagens / mobiel kraan (26 of SF).
- Hoogwerker (27).
- Betonmixer/ betonpomp (15 of 16).
- Brandweerwagen (31).
- Winkelwagen of voertuig voor detailhandel -/ expositiedoeleinden (23).
- Straatveger, straatreiniger, rioolzuiger / kolkenzuiger (19).
- Gepantserd voertuig (SB).
Vanaf 1 januari 2020 hebben deze bijzondere voertuigen* automatisch een vrijstelling. Ze hebben hiermee toegang tot de milieuzones, tot het moment dat ze 13 jaar worden, gerekend vanaf de ‘Datum Eerste Toelating’ (DET). De vrijstelling wordt gebaseerd op de carrosseriecode (en niet zoals voorheen) op de inrichtingscode van het voertuig.
* Tot 1 januari 2020 verleende RVO voor deze voertuigen nog een ontheffing op basis van de inrichtingscode van het voertuig.
Meer informatie vind je ook op opwegnaarzes.nl/bedrijven. Onder andere over handige tools zoals
Vragen of opmerkingen?
Vul dan het contactformulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.