Wil je alle resultaten weten? Bekijk de resultaten onder ‘Wat willen Eindhovenaren voor het stadsbos en de Wielewaal?’.
Wat willen Eindhovenaren voor het stadsbos en de Wielewaal?
Om te komen tot een visie voert de gemeente al vanaf het voorjaar van 2022 gesprekken met bewoners, partijen uit het gebied, belangenorganisaties en bedrijven. We vragen hen niet alleen naar mening en ideeën, maar ook naar wat zij zelf zouden willen en kunnen toevoegen aan het stadsbos.
De belangrijkste resultaten? Geef de natuur (planten, bomen en dieren) volop de ruimte en maak het toegankelijk om te wandelen en er iets te eten of drinken. De Wielewaal wordt vooral gezien als een bos dat deels of helemaal open is voor bezoekers en waar het Philips erfgoed zichtbaar blijft.
Stadsbosdagen
De ontwikkelingsvisie wordt opgesteld door de landschapsarchitecten van bureau Zus, in opdracht van de gemeente. Bureau Zus organiseert daarvoor Stadsbosdagen, zij nodigen allerlei partijen uit om hieraan deel te nemen. Denk bijvoorbeeld aan belangenorganisaties, ondernemers, bezoekers, bewoners uit het stadsbos en inwoners van Eindhoven. Bekijk het verslagen van de stadsbosdagen onder 'Resultaten'.
Stadsbosdoolhof en online enquête
Van 2 tot en met 18 december hebben meer dan tweeduizend inwoners, bezoekers en betrokkenen hun mening gegeven over de toekomst van het stadsbos en de Wielewaal. Dit kon via het Stadsbosdoolhof op verschillende plekken in de stad en de online enquête. Bekijk de resultaten van de online enquête en het Stadsbosdoolhof onder het kopje ‘Resultaten’.
Je ideeën delen
Tot en met 31 december 2022 kon je delen wat je zelf wilt en kunt bijdragen aan het stadsbos en de Wielewaal via een online formulier op deze webpagina. Ook kon je bij het Stadsbosdoolhof losse ideeën en meningen delen over het gebied. Bekijk al deze ideeën onder ‘Resultaten ’.
Onderzoeken
Tegelijkertijd lopen er allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld naar de natuur in het stadsbos en Landgoed De Wielewaal. Bekijk de presentatie van het onderzoek naar flora en fauna op de Wielewaal.
Resultaten
-
-
-
Verslag Stadsbosdag 26 januari (642.02 KB)
-
Ideeën via Stadsbosdoolhof (239.85 KB)
-
Ideeën via website (241.78 KB)
-
Het verhaal van de Wielewaal
In de 19e eeuw was De Wielewaal nog een grote natte heide met vennen. Aan het eind van die eeuw werden er bomen aangeplant voor de houtkap. Rondom de bomen werden greppels gegraven, zodat het water weg kon stromen en het gebied kon opdrogen. In 1912 kocht Anton Philips het gebied, hij gebruikte het als buitenhuis.
Tussen 1912 en 1920 werden er verschillende tuinen aangelegd door de beroemde tuinarchitect D.F. Tersteeg. Een van die tuinen is het Pinetum, een naaldbomentuin.
In die periode is voor Anton Philips een buitenhuis gebouwd, gemaakt van eikenbalken aan een ven. In 1934 bouwt Frits Philips (de zoon van Anton) een schitterend landhuis.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd De Wielewaal gebombardeerd. Een aantal kraters is nog zichtbaar. Na het overlijden van Frits Philips in 2005 verkopen de familieleden het landgoed in 2007 aan een ondernemer, die het landhuis verbouwt. Een deel van het landhuis blijft in originele staat, waaronder ‘het herenkamertje’ van Frits Philips.
Sinds 2016 stond het landgoed te koop. In het voorjaar van 2022 heeft de gemeente Eindhoven het aangekocht, met als doel het geleidelijk aan (gedeeltelijk) open te stellen voor publiek.
De Wielewaal is een uniek groen gebied voor Eindhoven. Er zijn vijvers en er staan grote oude bomen, bijzondere varens, azalea's en rododendrons. Er leven ook veel dieren zoals reeën, steenmarters, vossen, fazanten en ijsvogels.
De Wielewaal: onderdeel van het stadsbos
De Wielewaal is een onderdeel van een veel groter groen gebied, een stadsbos dat ligt tussen de Boschdijk, het Beatrixkanaal, de Anthony Fokkerweg en de Elburglaan.
Het stadsbos grenst aan het Van Gogh Nationaal Park i.o. Geleidelijk openstellen van het landgoed betekent meer groen om van te genieten. Dat is nodig, ook met het oog op de toekomst.
De stad - het centrum van de Brainport regio - groeit hard en er komen steeds meer mensen wonen, werken en verblijven. Het openbaar groen en de natuur biedt hen een extra plek om te recreëren, bewegen en ontspannen.
Een ontwikkelingsvisie voor stadsbos en Wielewaal
De Wielewaal wordt op zijn vroegst vanaf halverwege 2025 (gedeeltelijk) opengesteld. De tijd tot openstelling wordt onder meer benut om plannen te maken voor het hele stadsbos. Deze plannen worden opgeschreven in een ontwikkelingsvisie.
De visie beschrijft wat de wensen en ambities zijn voor het stadsbos, inclusief de Wielewaal. Daarnaast komt er een plan over hoe we het beheer, onderhoud en beveiliging van de Wielewaal gaan regelen en betalen.
De ontwikkelingsvisie wordt opgesteld door de landschapsarchitecten van bureau Zus, in opdracht van de gemeente. Zij doen dit na gesprekken met allerlei organisaties in de stad, bezoekers, bewoners en inwoners. Daarna wordt het in de tweede helft van 2023 ter inzage gelegd en iedereen kan daarop reageren. Vervolgens wordt de ontwikkelingsvisie voorgelegd aan de raad. Dit is eind 2023.
Wat is er al afgesproken over het stadsbos en Landgoed De Wielewaal (kaders voor de samenspraak)?
Met de gemeenteraad is afgesproken om het stadsbos verder te ontwikkelen tot het derde grote landschapspark van Eindhoven, dat in stappen (deels) wordt opengesteld voor het publiek. De andere twee landschapsparken zijn Genneperparken en de Karpen.
Daarnaast heeft de raad (onder meer) besloten om de volgende eisen en wensen mee te geven bij de gesprekken die we voeren over de ontwikkelingsvisie. Wij noemen deze wensen en eisen ‘kaders voor de samenspraak’:
- De natuur op de Wielewaal moet worden behouden en versterkt. Zo ontstaat er meer variatie in de natuur. En het bos moet verlevendigd worden;
- Het aanwezige erfgoed (zoals gebouwen en tuinen) moet worden beschermd;
- Het moet er veilig zijn, bijvoorbeeld het voorkomen van brand, vervuiling en kraken;
- Het onderhoud en beheer moet op lange termijn betaalbaar zijn;
- De Wielewaal moet een plek zijn om te leren van de natuur;
- Het verbinden van (natuur)gebieden;
- Geen woningbouw. Wel kan bekeken worden welke functies er in de huidige bebouwing mogelijk zijn;
- Maak verbindingen met omliggende gebieden zoals Van Gogh Nationaal Park i.o., bijvoorbeeld met activiteiten maar ook verbindingen zoals wandel- en fietspaden.
Bovenstaande ‘kaders voor de samenspraak’ zijn afgesproken in de gemeenteraad van 21 september 2022. Je vindt alle kaders, meer informatie en stukken en een video van de vergadering op deze pagina. Het betreft agendapunt 7.1, dit start in de video bij 42.05.
Wat doet de gemeente met alle opgehaalde meningen en ideeën?
Alle ontvangen meningen en ideeën worden verzameld. Bekijk de resultaten onder ‘Wat willen Eindhovenaren voor het stadsbos en de Wielewaal?’. Tegelijkertijd lopen er allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld naar de natuur in het stadsbos en Landgoed De Wielewaal.
Landschapsarchitectenbureau ZUS verwerkt waar mogelijk de meningen en ideeën in de ontwikkelingsvisie. Zij gaan daarvoor in gesprek met partners in de stad, zoals ondernemers uit het gebied en belangenorganisaties. En ze toetsen de meningen en ideeën aan de kaders die met de gemeenteraad zijn afgesproken voor het opstellen van de visie.
De concept ontwikkelingsvisie wordt ter inzage gelegd, iedereen kan reageren. De raad stelt de visie eind 2023 vast.
Meer informatie en aanmelden nieuwsbrief
Wil je dat we je op de hoogte houden over de ontwikkelingsvisie voor het Stadsbos en de Wielewaal? Stuur dan een mail naar wielewaal@eindhoven.nl. Wij houden je dan op de hoogte via een digitale nieuwsbrief.
Heb je een vraag? Mail naar wielewaal@eindhoven.nl.
Nieuwsbrief stadsbos en de Wielewaal - februari 2023
