Misschien blijkt uit het gesprek met de medewerker van WIJeindhoven dat je specialistische ondersteuning nodig hebt. Dan wordt jouw vraag overgedragen aan een specialist van de gemeente. Deze gaat met jou in gesprek en bepaalt of en welke tweedelijnszorg nodig is (indicatie). Als blijkt dat je specialistische ondersteuning nodig hebt, bekijk je samen welke specifieke ondersteuning voor jou mogelijk is en hoe je dat kunt regelen. Als laatste stap bekijk je samen hoe je de ondersteuning kunt betalen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura (ZIN). Met een PGB koop je zelf jouw ondersteuning en/of hulpmiddelen in. Er wordt dan ook eerst bekeken of dat kan. Bij ZIN koopt de gemeente het voor jou in.
Wat is een Persoonsgebonden Budget (PGB)?
Als blijkt dat je specialistische ondersteuning nodig hebt en het is duidelijk wat mogelijk is voor jou, wordt er ook bekeken hoe je de ondersteuning kunt betalen. Een PGB is een geldbedrag waarmee je de ondersteuning zélf regelt en inkoopt. Met dit geld kun je zelf ondersteuning inhuren of hulpmiddelen aanschaffen. Bijvoorbeeld als je een hulp bij het huishouden of een traplift nodig hebt, of behoefte hebt aan ondersteuning bij de opvoeding. Let op: PGB vraag je niet zelf aan; de medewerker van WIJeindhoven en de gemeente bekijken de mogelijkheden en of PGB of ZIN aangevraagd kunnen worden.
Let op! Met een PGB ligt de verantwoordelijkheid op het aansturen van (de kwaliteit van de) ondersteuning volledig bij jou. Je stelt bijvoorbeeld een zorgovereenkomst op, stuurt zorgverleners aan en bewaakt de kwaliteit van de zorg. Je mag ook een bekende vragen om dit voor je te doen. Deze persoon noemen we dan je ‘vertegenwoordiger’. Hoe je iemand kunt machtigen, lees je op de website van de SVB svb.nl (vertegenwoordigen pgb-zaken). De gemeente beoordeelt in een gesprek of jij (of jouw vertegenwoordiger) in staat bent (is) om een PGB te beheren. Met andere woorden: of jij of jouw vertegenwoordiger voldoende vaardig zijn om een PGB te beheren.
Zie ook het kopje: “Hoe regel ik ondersteuning via een PGB of ZIN?”
Wat is Zorg in Natura (ZIN)?
Bij ZIN regelen wij, als gemeente, de ondersteuning voor jou. Bijvoorbeeld een hulp in het huishouden of een rolstoel. Jouw aanspreekpunt is de medewerker van WIJeindhoven (generalist). Hij of zij stemt de ondersteuning met ons af.
Hoe regel ik ondersteuning via een PGB of ZIN?
Maak een afspraak met WIJeindhoven. De contactgegevens vind je op WIJeindhoven.nl. Samen met een medewerker van WIJeindhoven bespreek je de mogelijkheden. Let op: PGB vraag je niet zelf aan bij de gemeente of WIJeindhoven. Je bekijkt eerst samen jouw situatie en welke ondersteuning je nodig hebt.
Ondersteuning via een PGB
Als je zelf jouw ondersteuning gaat inkopen met een PGB, maak je eerst een pgb-plan. Daarin beschrijf je de doelen die je eerder met de specialist hebt besproken. De ondersteuning die je inkoopt, moet ervoor zorgen dat je deze doelen bereikt. In het pgb-plan geef je aan waarom je een PGB wilt, beschrijf je de ondersteuning die je wilt inkopen en bij wie je dat inkoopt. Ook beschrijf je wat de kosten zijn en hoe en wanneer je de ondersteuning evalueert (terugblikt). Als je meerdere zorgverleners wilt gaan inkopen, kun je dat ook in je pgb-plan beschrijven. Je verstuurt vervolgens het volledig ingevulde en ondertekende pgb-plan voor de afgesproken datum aan de medewerker van de gemeente.
Vergoedingen via PGB
Heb je een PGB, dan kun je op verschillende manieren ondersteuning regelen:
- Ondersteuning door 6 of meer professionele medewerker(s) in loondienst bij een zorgverlener. De gemeente vergoedt 100% van het vergelijkbare tarief dat wordt gehanteerd bij zorg in natura.
- Ondersteuning door een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) of organisatie met 5 of minder medewerkers. De gemeente vergoedt 85% van het vergelijkbare tarief dat wordt gehanteerd bij zorg in natura.
- Ondersteuning door een persoon uit het informele netwerk . De gemeente vergoedt 50% van het vergelijkbare tarief dat wordt gehanteerd bij zorg in natura. Het uurtarief mag niet hoger zijn dan € 20,- per uur.
Zie voor meer informatie over de tarieven het kopje “Waar vind ik de PGB-tarieven?”
Kan iedereen gebruik maken van een PGB?
Het beheren van een PGB vraagt om bepaalde vaardigheden. In het gesprek met de specialist van de gemeente Eindhoven komt dit aan de orde. Deze kan de conclusie trekken dat ZIN beter bij jouw situatie past. Meer informatie over het beheren van een PGB vind je op rijksoverheid.nl. Meer informatie over de onderwerpen die hierbij aan bod komen vind je in de "Handreiking voor toetsing op (minimale) pgb-vaardigheid van VWS".
Ook op de website van Per Saldo is veel nuttige informatie te vinden.
Waar vind ik de PGB-tarieven?
Nadere Regeling Sociaal Domein. De PGB-tarieven vind je onder bijlage 3.
Ik wil mijn ondersteuning verlengen. Hoe doe ik dat?
Neem minimaal 8 weken vóór het PGB stopt contact op met je contactpersoon van WIJeindhoven om een afspraak te maken voor een nieuw gesprek. Samen met de medewerker van WIJeindhoven bekijk je wat de resultaten van de ondersteuning van de afgelopen periode zijn, of er vervolgondersteuning nodig is en hoe deze er het beste uit kan zien.
Let op! Maak je geen afspraak? Dan stopt het PGB automatisch.
Ik heb nog vragen. Waar kan ik terecht?
Voor meer informatie kun je terecht op verschillende websites:
- Over pgb: www.regelhulp.nl
- Advies van pgb-ervaringsdeskundigen: www.pgb.nl
- Budgethoudersvereniging Naar Keuze: www.naar-keuze.nl
- Meer informatie over het beheren van een PGB: www.rijksoverheid.nl.
Heb je daarna nog vragen? Bel dan met 14 040 (Inwonersplein)
Ik ontvang PGB en er wijzigt iets in mijn situatie. Wat moet ik doen?
Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of heb je minder of juist meer zorg nodig? Geef dat soort veranderingen zo snel mogelijk door aan jouw contactpersoon van WIJeindhoven. Misschien moet jouw PGB dan namelijk ook veranderen.
De volgende wijzigingen geef je eerst aan de gemeente door:
- Je wilt een andere zorgverlener
- Je wilt een andere PGB vertegenwoordiger
- Je zorgverlener blijft hetzelfde, maar je wilt een ander tarief afspreken
Je kunt de wijzigingen doorvoeren door het online formulier in te vullen of door een van de onderstaande wijzigingsformulieren te printen, in te vullen en naar ons te sturen. Het wijzigingsformulier mag verstuurd worden naar Gemeente Eindhoven: t.a.v. Servicebureau Sociaal Domein Antwoordnummer 10123, 5600 VB Eindhoven (postzegel niet nodig). Nadat wij het wijzigingsformulier hebben ontvangen, krijg je binnen 6 weken onze reactie. Als we niet akkoord zijn neemt de specialist contact met je op om mogelijke vervolgstappen te bespreken.
Let op: Je geeft de verandering pas door aan de Sociale Verzekeringsbank nadat de gemeente akkoord is gegaan met het wijzigingsverzoek. Dit kan via het wijzigingsformulier van de Sociale Verzekeringsbank.
-
Wijzigingsformulier PGB tarief (100.49 KB)
-
Wijzigingsformulier PGB vertegenwoordiger (230.8 KB)
-
Wijzigingsformulier PGB zorgverlener (165.83 KB)