Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de mogelijke nieuwe voorziening aan de Mathildelaan. Wil je meer weten over de maatschappelijke opvang als geheel of over het beleid van de gemeente? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Vragen en antwoorden
Wat gaat er veranderen?
Wat gaat er precies veranderen in het pand aan de Mathildelaan 2a?
In het pand aan de Mathildelaan 2a is al 25 jaar een opvang voor dak- en thuislozen gevestigd. Tot en met 2020 was het een nachtopvang waar mensen in grote slaapzalen lagen. Sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2021 is het een tijdelijke 24-uursopvang voor ongeveer 36 dak- en thuislozen. Het college heeft nu besloten dat het pand gebruikt mag blijven worden voor maatschappelijke opvang. Wel verandert het naar een voorziening voor tijdelijk wonen. Daarvoor moet het pand verbouwd worden naar zelfstandige woonunits voor maximaal 18 daklozen met zwaardere problemen. Zij worden begeleid naar een zo zelfstandig mogelijk leven.
Wil je meer weten over de opvang van dak- en thuislozen? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Wat is tijdelijk wonen en waarom kiest de gemeente daarvoor?
We willen graag dat mensen, die om wat voor reden dan ook zonder huis komen te zitten, zo snel mogelijk de regie over hun leven terugkrijgen. Het doel is dat deze mensen weer een passende, stabiele woonplek krijgen en hun problemen aangepakt worden. In de ideale situatie is dat meteen een vaste woonruimte met begeleiding op maat, maar door de woningnood is dat heel lastig. Op een locatie voor tijdelijk wonen woont een bewoner al zelfstandig, maar is er ook hulp en begeleiding. De begeleiding voor de doelgroep van Mathildelaan 2a is intensief en langdurig. Doorstroom naar een permanente woonruimte is afhankelijk van de omstandigheden en beschikbaarheid van ruimte.
Wil je meer weten over het beleid van de gemeente om dak- en thuislozen op te vangen? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Wie komen er wonen?
Wie zijn de dak- en thuislozen die op Mathildelaan 2a gaan wonen?
De toekomstige bewoners van Mathildelaan 2a zijn mensen die dak- of thuisloos zijn en zwaardere problemen op verschillende leefgebieden hebben. We spreken ook wel over categorie C dak- en thuislozen. Ze hebben ondersteuning nodig om hun leven weer op de rit te krijgen. Een belangrijke stap hierbij is een woonplek waarbij ze de kans krijgen om hun leven zo zelfstandig mogelijk te leiden, terwijl ze toch geholpen worden bij hun problemen. Wonen en leven in een zo normaal mogelijke situatie ondersteunt hen bij het werken aan hun herstel.
Wat wordt bedoeld met dak- en thuislozen in categorie C?
Mensen kunnen om meerdere redenen dak- of thuisloos worden. Bijvoorbeeld omdat zij geen huisvesting kunnen vinden na een scheiding of omdat er sprake is van schulden. In sommige gevallen is er sprake van verslavingsproblematiek of mentale klachten. Ook zijn er dak- en thuislozen die al een langere tijd op straat wonen en pas sinds kort gebruik maken van een opvanglocatie. In Eindhoven gebruiken we een indeling in drie categorieën, namelijk A, B en C. Dakloze mensen met zwaardere problematiek vallen in doelgroep C. Zij hebben meerdere problemen (zoals verslaving, schulden, mentale problemen) waardoor hun situatie complex is geworden. Begeleiding voor deze doelgroep is vaak intensief en langdurig.
Hoe groot is de groep daklozen categorie C?
De groep bestaat op dit moment uit ongeveer 70 tot 80 personen. Maximaal 18 hiervan zouden op de locatie aan de Mathildelaan 2a komen.
Waarom zijn deze mensen dak- of thuisloos geworden?
Om uiteenlopende redenen. Elk verhaal is uniek en het kan iedereen overkomen. Vaak zien we een opeenstapeling van problemen zoals financiële problemen, relatieproblemen, verlies van werk, uitstroom uit een instelling of verslaving.
Wil je meer weten over deze doelgroep? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Waarom blijft de locatie Mathildelaan open?
Waarom blijft de locatie aan de Mathildelaan toch open? Er is eerder juist gezegd dat de opvang dicht zou gaan.
Dat klopt. In 2014 heeft de gemeenteraad al een eerste keer besloten om de locatie Mathildelaan te sluiten, omdat het niet voldeed aan de normen van die tijd. Vervolgens ontstond er de landelijke “bed-bad-brooddiscussie” en - op grond van het akkoord dat het kabinet met de grote steden heeft afgesloten - is in Eindhoven toen besloten de opvang op de Mathildelaan 2a toch open te houden.
In 2019 heeft de gemeenteraad opnieuw besloten om de functie van nachtopvang hier in 2020 af te bouwen. Dit besluit is weer herzien, omdat er door het uitbreken van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 een vraag naar extra 24-uursopvangcapaciteit ontstond. Daarom is in 2020 besloten om de locatie aan de Mathildelaan 2a toch open te houden en de opvang uit te breiden tot een 24-uursopvang. Hierdoor was er gelegenheid voor de dak- en thuislozen om ook overdag binnen te verblijven. Rekening houdend met de benodigde afstand bood de Mathildelaan plek aan zesendertig personen. Het was een noodvoorziening met een aanbod van bed, brood en bad.
Op dit moment is er maar één plek voor tijdelijk wonen in de stad voor de categorie C. Dit is aan de Vestdijk. Daar is ruimte voor negen personen die niet volledig zelfstandig wonen, omdat de wc, badkamer en eet- en woonkamer gedeeld worden. Er is daarom dringend behoefte aan volledige zelfstandige woonruimtes voor de doelgroep C. Het is echter heel lastig om daar geschikte locaties voor te vinden. Daarom heeft het college besloten de voorziening aan de Mathildelaan 2a te willen veranderen in een voorziening voor tijdelijk wonen.
Is al bekend waar de huidige bewoners naartoe gaan verhuizen?
Dat wordt de komende tijd bepaald. De gemeente heeft met Springplank, de uitvoerende partij, afgesproken dat de huidige bewoners allemaal een andere plek hebben voordat een eventuele verbouwing start.
Praktische informatie
Wanneer gaat de locatie open?
Dat weten we nog niet. We voeren op dit moment gesprekken met verschillende partijen over onder andere het bouwplan. Als alles goed verloopt, kunnen we in 2024 starten met de verbouwing.
Wie is er verantwoordelijk voor het beheer van en de begeleiding op de locatie?
Springplank040 is nu beheerder van de 24-uursopvang en blijft dat ook bij een nieuwe situatie van tijdelijk wonen.
De opvang heeft beveiliging. Gaat deze verdwijnen bij een nieuwe voorziening tijdelijk wonen?
Nee, Springplank040 wil ook bij een nieuwe voorziening tijdelijk wonen beveiliging inzetten.
Hoe gaat de locatie er straks uit te zien?
We werken nog aan een bouwplan. Het is de bedoeling dat er meerdere zelfstandige woonunits komen en een kantoorruimte.
Voor hoeveel bewoners is er plaats in het pand?
Er is straks plaats voor maximaal 18 bewoners. De bedoeling is dat elke bewoner beschikt over een zelfstandige woonruimte. Springplank wil graag voor het tijdelijk wonen binnen de categorie C vrouwen en mannen gescheiden van elkaar huisvesten. Het plan van Springplank is dan om Mathildelaan 2a beschikbaar te stellen aan mannen uit de doelgroep categorie C en locatie Vestdijk voor vrouwen.
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit van het college?
Tegen het besluit van het college dat deze opvang mag veranderen naar een voorziening voor tijdelijk wonen voor maximaal 18 mensen uit deze doelgroep staat geen bezwaar of beroep open. Voor de verbouwing van het pand moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Als die vergunning is verleend, is het mogelijk daar bezwaar tegen te maken. Op het moment dat de omgevingsvergunning is verleend, delen we dat onder andere op deze pagina.
Waar kan de doelgroep categorie C na de verbouwing aan de Mathildelaan terecht voor opvang?
Het is de bedoeling dat een deel van de huidige bewoners met (zwaardere) problematiek ook na de verbouwing weer een nieuwe plek gaat krijgen aan de Mathildelaan. Omdat het aantal woonplekken aan de Mathildelaan door de verbouwing halveert, zijn er ook daklozen categorie C die een andere plek krijgen. Zij kunnen voor dag- en nachtopvang terecht bij de 24-uursopvang Opstart040 van Springplank040 aan de Bellefroidlaan.
Waar kunnen omwonenden terecht met vragen of opmerkingen over de locatie?
Als je vragen of klachten hebt, kun je altijd terecht bij Springplank040, de organisatie die de maatschappelijke opvang uitvoert. Neem contact met Springplank040 via 040-3041373 of mail naar info@springplank.org of klachten@springplank.org.
Veiligheid en leefbaarheid in de buurt
Wat betekent het tijdelijk wonen voor de buurt? Verwachten jullie in de nieuwe situatie overlast rondom de locatie aan de Mathildelaan?
De verwachting is dat de overlast minder wordt in de directe omgeving van Mathildelaan 2a. Hier zijn een aantal redenen voor. Het aantal bewoners neemt af van zesendertig naar maximaal achttien. Daarnaast veranderen de woon- en leefomstandigheden voor deze doelgroep. Van gemeenschappelijke voorzieningen en slaapzalen naar helemaal zelfstandig wonen. Dat geeft rust en draagt bij aan stabiliteit. Verder zorgt een verandering van opvang naar zelfstandig wonen voor veel minder wisselingen van bewoners. We verwachten daardoor een rustigere woonomgeving met minder wrijving tussen bewoners.
Welke maatregelen nemen de gemeente Eindhoven en Springplank040 om overlast van Mathildelaan 2a te voorkomen?
We beginnen bij de bewoners zelf. Die worden allemaal individueel begeleid door een persoonlijk begeleider. Deze zijn regelmatig aanwezig op locatie. Er is een huismeester aanwezig voor onderhoud en toezicht op het netjes houden van het pand. Ook wordt er net als nu beveiliging ingezet. Zijn er toch klachten of meldingen dan gaat Springplank040 daaropaf. Springplank zet daar de surveillancedienst van de beveiliging voor in of het outreachend team.
Verbouwing
Wanneer begint de verbouwing?
Er is nog geen datum bepaald. We voeren op dit moment gesprekken met verschillende partijen over het bouwplan en de financiering. Zodra er duidelijkheid is over een datum volgt meer informatie.
Documenten
-
-
Veiligheidsanalyse Mathildelaan 2a (669.28 KB)
-
-
-
Leefbaarheidsadvies Mathildelaan 2a (22.96 KB)