Op tijd erbij
Veel mensen vinden het moeilijk om zelf geldproblemen op te lossen. Wat betaal je als eerste wel en wat betaal je (nog) niet? Vaak schamen ze zich ervoor en durven ze geen hulp te vragen. Zo kan het heel lang duren voordat betalingsachterstanden geregeld zijn. Ondertussen lopen de schulden verder op. Dat is jammer, want hoe vroeger je erbij bent, hoe gemakkelijker het is om tot een (betalings)regeling te komen.
Wat gebeurt er als ik een betalingsachterstand heb?
We hebben afspraken gemaakt met woningbouwcorporaties, Brabant Water, zorgverzekeraars en de energieleveranciers. We noemen deze organisaties de vaste-lastenpartners. Deze afspraken houden in dat je altijd hulp aangeboden krijgt als er een betalingsachterstand is. Op deze manier willen wij voorkomen dat er een incassobureau of een deurwaarder op je wordt afgestuurd.
De vaste-lasten-partners nemen altijd eerst zelf contact op met hun klanten om een betalingsregeling te treffen. Als dat niet lukt, dan kan de vaste-lasten-partner aan ons doorgeven dat iemand 1 of meerdere keren niet betaald heeft.
Wat betekent het team 'Op tijd erbij!' voor mij?
Gratis hulpaanbod
WIJeindhoven en de gemeente werken samen om mensen te helpen die geldzorgen of problemen met hun financiën hebben. Als wij van de vaste-lasten-partner door krijgen dat je 1 of meerdere keren niet hebt betaald, dan neemt het team ‘Op tijd erbij!’ (gemeente en WIJeindhoven) contact met je op. Dit gebeurt per telefoon, via een brief of met een huisbezoek. In een vrijblijvend gesprek kijken jullie samen welke hulp je nodig hebt om de betalingsachterstanden weg te werken.
Op tijd hulp accepteren betekent dat je voorkomt dat een enkele betalingsachterstand oploopt tot een enorme schuld. Daar helpt Op tijd erbij! je graag bij. Er is geen verplichting. Jij bepaalt zelf of je de aangeboden hulp wilt. De hulp kost je niets. Eigenlijk kan het je alleen maar iets opleveren.
Wat gebeurt er als ik al schulden heb?
Natuurlijk willen we met vroegsignalering schulden voorkomen. Maar zijn er al schulden? Dan is een schuldregeling mogelijk. De gemeente doet dit onder andere door collectief schulden te regelen.
Op dit moment is het namelijk zo dat iemand die een schuldregeling wil treffen, bij iedere schuldeiser een aanvraag moet doen. Dit kost veel tijd waardoor de schulden alleen maar groter kunnen worden. Met Collectief Schuldregelen kunnen we dat voorkomen. We maken van tevoren afspraken met een groot aantal schuldeisers. Daardoor kunnen we een schuldregeling sneller succesvol afronden. De tijd die we daarmee besparen, besteden we aan de begeleiding van mensen met schulden. Wij kunnen ook ondersteunen met Budgetcoaching en Budgetbeheer.
Voor meer informatie kijk op de pagina Hulp bij geldzorgen of op de website van WIJeindhoven.
Wil jij je aanmelden als signaalpartner?
De vaste-lasten partners kunnen zich aanmelden als signaalpartner en betalingsachterstanden aan ons doorgeven. Via de website NVVK kun je aangeven dat je meedoet aan de samenwerking voor Vroegsignalering. Dit zijn de afspraken vastgelegd in de overeenkomst Landelijk Convenant Vroegsignalering. Vervolgens kun je als signaalpartner de signalen van betalingsachterstanden via het systeem voor Vroegsignalering naar ons versturen. Signalen kunnen alleen via deze weg aan ons worden doorgegeven. Signalen die wij via e-mail ontvangen worden niet behandeld.