Indienen burgermotie en burgerinitiatief

Met een burgermotie en een burgerinitiatief kun je als inwoner zelf een onderwerp op de agenda zetten van de gemeenteraad. Maar er zit een verschil tussen deze twee mogelijkheden.

Burgermotie: de raad doet een uitspraak

Met een burgermotie (oproep of verzoek) vraag je een uitspraak (oordeel, wens of verzoek) van de gemeenteraad over jouw motie. Als je burgermotie voldoet aan de voorwaarden zet je hiermee je onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. In de meningsvormende vergadering bespreekt de raad de burgermotie en neemt vervolgens een besluit wat er verder met de motie gaat gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de raad de wethouder oproept om te onderzoeken of het mogelijk is om je motie uit te voeren. Of hij vraagt een uitspraak van de wethouder over je onderwerp.

Burgerinitiatief: de raad neemt een besluit

Met een burgerinitiatief dien je een compleet voorstel in bij de gemeenteraad. Als je burgerinitiatief voldoet aan de voorwaarden neemt de gemeenteraad altijd een besluit hierover in de raadsvergadering. Dan stemt de raad over je initiatief en bij een meerderheid van de stemmen wordt deze ook echt aangenomen.

Stel je vraag