Voor welke onderwerpen kan ik een burgerinitiatiefvoorstel indienen?
Enkele voorbeelden van onderwerpen voor een burgerinitiatief:
- Een aantal mensen uit de Turkse gemeenschap verzoekt aan het gemeentebestuur om te kijken in hoeverre het mogelijk is om in Eindhoven locaties aan te wijzen waar grootschalige (Turkse) bruiloftsfeesten gehouden kunnen worden. Dergelijke locaties zijn momenteel niet echt voorhanden of beschikken niet over de juiste vergunningen.
- Een aantal hondenbezitters vraagt aan het gemeentebestuur om gebieden aan te wijzen en in te richten waar honden los mogen lopen.
Aan welke eisen moet een voorstel voor burgerinitiatief voldoen?
De belangrijkste eisen aan een burgerinitiatief zijn:
- Het burgerinitiatiefvoorstel moet duidelijk worden omschreven.
- Het burgerinitiatiefvoorstel moet worden ondersteund door minstens 250 mensen die kiesgerechtigd zijn voor de verkiezing van de gemeenteraad of twaalf jaar en ouder zijn en met uitzondering van hun leeftijd voldoen aan de vereisten voor het kiesrecht voor de leden van de gemeenteraad.
- De ondersteuners moeten hun handtekening zetten op een lijst waarop verder hun namen, adressen en geboortedata moeten worden vermeld.
- Bovenaan iedere handtekeningenlijst moet het burgerinitiatiefvoorstel zijn opgenomen (zodat de mensen weten waarvoor ze tekenen).
- In het burgerinitiatief voorstel is duidelijk opgenomen wie de initiatiefnemer(s) zijn en op welk adres en welk telefoonnummer deze te bereiken zijn.
Zijn er uitzonderingen op de mogelijkheid tot burgerinitiatief?
De belangrijkste uitzondering op de mogelijkheid om een burgerinitiatief in te dienen gaat over (voorgenomen) besluiten van de gemeente waartegen bezwaar en beroep open staan. Als bijvoorbeeld in jouw buurt een bouwvergunning wordt afgegeven voor het bouwen van een flatgebouw en je bent tegen het verlenen van deze vergunning, dan kun je hier geen burgerinitiatief over indienen. Tegen de bouwvergunning kun je immers bezwaar indienen en eventueel later beroep aantekenen bij de rechter.
Waar vind ik meer informatie?
Voor verdere informatie of vragen over het opstellen van een burgerinitiatiefvoorstel kun je contact opnemen met de raadsgriffie, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven, tel. 040-238 25 43, e-mail: griffie@eindhoven.nl. We adviseren je om voor het verzamelen van de handtekeningen altijd contact op te nemen met de griffie. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de handtekeningenlijsten niet aan de eisen voldoen en je veel werk voor niets hebt gedaan.
Je kunt het burgerinitiatief indienen door het aan de raadgriffie te sturen op bovenvermeld postadres. Je kunt het natuurlijk ook persoonlijk aanbieden aan de raadsgriffie in het Stadhuis. Wel het verzoek om dan via bovenvermeld telefoonnummer even aan te geven wanneer je wilt langskomen.
Meer informatie lees je in de verordening burgerinitiatief Eindhoven.