

Waar vind ik uitleg over de rapportage?
De rapportage wordt gevuld vanuit een systeem waarin alle bodeminformatie is opgeslagen. Daardoor staan er veel vaktermen in de rapportage. We hebben geprobeerd deze termen zoveel mogelijk uit te leggen, zodat de informatie wat begrijpelijker is. Je vindt die uitleg in het document hieronder:
-
Verklarende woordenlijst bodeminformatie (61.13 KB)
Waar moet ik nog meer op letten als ik in de ondergrond werk?
Als je in de ondergrond gaat werken, moet je rekening houden met verschillende thema's. In onderstaande checklist zie je welke thema's dat zijn en welke aandachtspunten er bij ieder thema horen. Gebruik deze checklist zodat de ondergrondse aandachtspunten tijdig in beeld komen.
-
Checklist ondergrondthemas (306.72 KB)
Waar kan ik het Omgevingsprogramma Ondergrond vinden?
Het Omgevingsprogramma is een instrument uit de Omgevingswet, hieronder kun je het downloaden.
Kan ik ook specialistische bodeminformatie opvragen?
Jazeker, je kunt bij ons ook meer specialistische bodeminformatie opvragen. Heb je bijvoorbeeld een adviesbureau of kabel- en leidingbedrijf, dan is deze informatie waardevol.
Waar moet ik rekening mee houden bij grondverzet?
Grondverzet betekent het uitgraven en verplaatsen van bodem. Meld je klus, minstens 5 dagen voordat je begint, in grondverzet bij het Agentschap NL via www.meldpuntbodemkwaliteit.nl.
Houd ook rekening met de bodemkwaliteitskaart. Deze bestaat uit diverse kaarten en een rapportage over de kwaliteit van de bodem in heel Eindhoven. Ook hierin staan onze randvoorwaarden en procedures voor het gebruiken van schone of licht verontreinigde grond. De bodemkwaliteitskaart en alle documenten die hierbij van belang zijn, vind je hieronder.
-
Rapportage bodemkwaliteitskaart (16.87 MB)
-
Statistische parameters bodemkwaliteitskaart (335.82 KB)
-
Bodemfunctieklassenkaart (5.27 MB)
-
Uitschieters bodemkwaliteitskaart (158.08 KB)
-
Ontgravingskaart boven- en ondergrond (4.66 MB)
-
Stappenplan grondverzet (131.72 KB)
-
Toepassingskaart boven- en ondergrond (4.66 MB)
-
Deelgebiedenkaart (5.39 MB)
-
Aanvulling Bodemkwaliteitskaart PFAS (3.66 MB)
Check altijd of een locatie verdacht of onverdacht is op het voorkomen van verontreinigen. Een locatie is verdacht op basis van de historie van de locatie, bijvoorbeeld (voormalige) bedrijfsactiviteiten. Grond van onverdachte locaties (uitgezonderd ‘uitgesloten gebied’) binnen Eindhoven kan binnen het gebied met dezelfde verwachte ontgravingsklasse herschikt worden (zie Ontgravingskaart boven- en ondergrond). Grond van elders die toegepast wordt binnen Eindhoven (uitgezonderd ‘uitgesloten gebied’) moet voldoen aan de achtergrondwaarde (zie Toepassingskaart boven- en ondergrond).
Heb je een hulpmiddel nodig om te bepalen waarvoor je grond kunt gebruiken? Gebruik dan het Stappenplan grondverzet.
PFAS
Naast toetsing van de grond aan bovengenoemde bodemkwaliteitskaart voor de moet de grond ook getoetst worden aan de vastgestelde achtergrondwaarde voor PFAS. De gemeente heeft voor de PFAS een aparte PFAS-bodemkwaliteitskaart opgesteld. Is de locatie niet verdacht is op het voorkomen van PFAS (bijvoorbeeld door een (voormalig) metaalbedrijf of brandweer oefenplaats) en voldoet de grond aan de vastgestelde achtergrondwaarde voor PFAS kan de grond herschikt worden binnen Eindhoven. De exacte regels staan in het document Aanvulling bodemkwaliteitskaart PFAS.
Kan ik gegevens opvragen voor historisch bodemonderzoek?
Ja, dat kan. Milieuvergunningen vanaf 2001 kun je opvragen door een e-mail te sturen naar vergunningen@eindhoven.nl.
Hinderwetvergunningen en oudere milieuvergunningen kun je inzien bij het Regionaal Historisch Centrum, zie www.rhc-eindhoven.nl.
Waar vind ik meer informatie over niet gesprongen explosieven?
De gemeente Eindhoven heeft een kaart laten maken van de locaties waar mogelijk niet gesprongen explosieven uit de tweede wereld oorlog in de bodem zijn achtergebleven. De kaart is te raadplegen via de Atlas van de Eindhovense ondergrond, ga voor de kaart en informatie in het menu naar 'Gezondheid' en dan het kopje 'Veilige bodem'. Daar staat ook meer informatie over de regels rondom de niet gesprongen explosieven.
Wat zijn de regels voor bodemenergiesystemen?
Bodemenergie is een duurzame techniek om energie uit de bodem te winnen. Die energie bestaat uit de koude en warmte die van nature aanwezig zijn in de bodem en in het grondwater.
Sinds 1 juli 2013 is het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen van kracht. Deze regelt de aanleg, het gebruik en de ontmanteling van bodemenergiesystemen. Kijk voor de wet- en regelgeving op de website over bodemenergie van Rijkswaterstaat (bodemplus.nl).
Wil je een bodemenergiesysteem plaatsen? Het plaatsen van een gesloten systeem tot 70 Kw hoef je alleen te melden. Voor het plaatsen van een open systeem of gesloten systeem vanaf 70 Kw vraag je een vergunning aan. Melden of een vergunning aanvragen kan via het Omgevingsloket Online, www.omgevingsloket.nl.
Regels, richtlijnen en protocollen binnen de gemeente Eindhoven
Wij zijn voorstander van bodemenergiesystemen om het energiegebruik van panden te verduurzamen. Wel hebben we richtlijnen voor de aanleg en het gebruik ervan:
- Plaats bodemenergiesystemen niet dieper dan de maximale boordiepte weergegeven in het tabblad bodemenergie van Warmtebronnenregister Noord-Brabant - versie december 2022.
- Gebruik water om warmte en kou te transporteren bij gesloten systemen.
- Het boorwerk moet gedaan worden door een gecertificeerd boorbedrijf dat werkt volgens Protocol 2101 ‘Mechanisch Boren’, zie www.sikb.nl.
Wil je een bodemenergie systeem in het centrum van Eindhoven aanleggen? Houd dan rekening met het Masterplan Bodemenergie centrumgebied Eindhoven (meer informatie in het pdf in de alinea hieronder) en het Gebiedsgericht grondwaterbeheer.
Grondwater wegpompen
Moet er grondwater weggepompt worden, neem dan contact op met Waterschap De Dommel (www.dommel.nl). Zij beoordelen of een vergunning nodig is of dat een melding voldoende is. Wil je hierna advies over hoe en waar je het grondwater kunt lozen, mail dan naar vergunningen@eindhoven.nl.
Hou er rekening mee dat verontreinigd grondwater niet zomaar mag worden opgepompt en geloosd. Dit is namelijk een vorm van bodemsanering, waarvoor toestemming nodig is van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (odzob.nl).
Wat is het Masterplan Bodemenergie Centrumgebied?
De (toekomstige) vraag naar energie is erg hoog in het centrumgebied, daarom zijn er regels nodig zodat zoveel mogelijk initiatiefnemers er gebruik van kunnen maken. Het Masterplan Bodemenergie Centrumgebied, hieronder als pdf-bestand, is bedoeld voor iedereen (ook ontwikkelaars, gebouweigenaren en energie-exploitanten) die bodemenergie wil toepassen. De gemeente en de provincie beoordelen vergunningaanvragen voor gesloten en open bodemenergiesystemen aan de hand van de regels in dit plan.
Aanvullend aan het masterplan is de Verordening interferentiegebied bodemenergie gemeente Eindhoven 2022 met daarin de beleidsregels voor de gesloten bodemenergiesystemen uit het masterplan.
-
Masterplan Bodemenergie (16.03 MB)
Waar meld ik een bodemverontreiniging of sanering?
Je dient de meldingen in bij de Omgevingsdienst Zuid Oost Brabant. De benodigde formulieren vind je op www.odzob.nl.
Waar kan ik sonderingsgegevens opvragen?
Sonderingsgegevens zitten in het bouwdossier. Via Bouwtekening of bouwdossier opvragen of inzien kun je deze gegevens opvragen.