Ik moet inburgeren. Hoe gaat dat?
Als je verplicht bent om in te burgeren, krijg je een brief van de organisatie DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). In de brief staat welk examen je moet halen en waar je lessen kunt volgen. Op de website www.inburgeren.nl vind je informatie in verschillende talen. Bijvoorbeeld over welke examens je moet halen en hoe je een lening kunt krijgen om de examens te betalen. Maar ook hoe je uitstel kunt krijgen als je meer tijd nodig hebt.
Op de website www.ikwilinburgeren.nl zie je welke scholen er in Eindhoven zijn en hoe goed die scholen zijn (hoe veel sterren). Zo kun je goed beslissen waar je les wil volgen. Heb je een klacht over de school waar je de inburgering volgt? Stuur dan een e-mail naar klachten@ikwilinburgeren.nl.
Als je je inburgering niet haalt dan kun je bijvoorbeeld geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een Nederlands paspoort aanvragen.
Wat betekent de participatieverklaring?
Om officieel te kunnen inburgeren, moet je een participatieverklaring ondertekenen. Dit doe je nadat je een aantal verplichte workshops hebt gevolgd. De gemeente nodigt je daar voor uit. Misschien heb je al een brief hierover gekregen van DUO. De uitnodiging van de gemeente komt dan wat later. De workshops zijn in verschillende talen. We proberen te zorgen voor een workshop in een taal die je goed spreekt. Ook zorgen we ervoor dat iedereen de workshops binnen 1 jaar kan volgen.
Ik wil de Nederlandse taal leren, waar kan ik terecht?
In Eindhoven zijn verschillende mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Voor vragen over taal kun je terecht bij het DigiTaalPunt. Dit is een netwerk van bijna alle plekken waar je taal kunt leren in de stad. Deze mensen kunnen je ook helpen bij het vinden van een plek om de taal te leren die goed bij jou past.
Ik ben vergunninghouder, waar vind ik informatie?
Wonen
Heb je je als vluchteling met een verblijfsvergunning (vergunninghouder) niet kunnen voorbereiden op de komst naar Nederland? De gemeente Eindhoven wijst je dan een woning toe.
Ondersteuning bij het leven in Eindhoven (maatschappelijke begeleiding)
De organisatie VluchtelingenWerk biedt ondersteuning (maatschappelijke begeleiding). Bijvoorbeeld met geldzaken zoals het betalen van de huur. In Eindhoven helpt VluchtelingenWerk je de eerste 9 maanden als je vragen hebt over wonen, het aanmelden voor inburgering, het aanmelden voor een zorgverzekering en het vinden van een huisarts. Ze leren je ook hoe je later dit zelf kunt regelen en hoe je een goed netwerk opbouwt in de stad.
VluchtelingenWerk neemt contact met jou op voor eerste gesprek. Meer informatie vind je op de website: vluchtelingenwerk.nl.
Als je vragen hebt over je verblijfsvergunning of andere zaken kun je terecht op het spreekuur van VluchtelingenWerk:
- op maandag van 13:00 tot 15:30 uur
- op donderdag van 9:30 tot 12:00 uur (voor vluchtelingen).
Werk zoeken
Op dit moment krijg je waarschijnlijk een uitkering van de gemeente. Hier zijn regels aan verbonden, bijvoorbeeld dat je werk moet zoeken. We helpen je graag met het zoeken naar werk of het versterken van je vaardigheden. Ook denken we graag met je mee over mogelijkheden voor een opleiding. Je kunt je aanmelden voor ons werkproject door een e-mail te sturen naar vergunninghouders@eindhoven.nl. Schrijf in de e-mail dat je graag wil werken. Wij nodigen je dan uit voor een gesprek.
Ik ben een inwoner van de Europese Unie (EU). Waar vind ik informatie?
Inwoners uit de EU mogen vrij reizen binnen de Europese Unie. Als EU-migrant hoef je daarom niet verplicht in te burgeren.
Kom je uit de Europese Unie en wil je werken en wonen in Nederland? Dan is deze brochure op rijksoverheid.nl iets voor jou! De brochure bevat informatie om je op weg te helpen in de Nederlandse samenleving. Wat moet je regelen? En welke rechten heb je? Denk hierbij aan informatie over wonen, werken, belastingen, inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), gezondheidszorg en instroom in scholen. Naast een Nederlandse versie is de brochure ook beschikbaar in verschillende andere Europese talen.
Ik ben een 'gewone' migrant/gezinsmigrant, waar vind ik informatie?
Als reguliere migranten/gezinsmigrant heb je je kunnen voorbereiden op je komst naar Nederland. Toch kan het zijn dat je nog vragen hebt over verblijf, werk, taal of andere zaken waar je op deze website geen antwoord vindt.
Met vragen over sociaal maatschappelijke onderwerpen als werken en taal kun je terecht bij WIJeindhoven, mail hiervoor naar info@wijeindhoven.nl. Voor juridisch en verblijfsrechtelijk advies kun je een afspraak maken met Vreemdelingen Informatie Punt (VIP). Bel naar telefoonnummer +316 1264 6027 of mail naar vip@vluchtelingenwerk.nl.
Waar vind ik informatie over leven in Eindhoven?
Veel algemene informatie (voor niet-Nederlanders) vind je terug op de website van het Holland Expat Center.
Verhuizen in Eindhoven
Als je wilt verhuizen in Eindhoven, dan moet je dat zelf verder regelen. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij een woningcorporatie of een huis zoeken via Wooniezie (www.wooniezie.nl). De wachttijd voor een woning is vaak erg lang, meestal meerdere jaren.
Reizen
Om met de bus of trein (het openbaar vervoer) te kunnen reizen, heb je een OV-chipkaart nodig. Meer informatie vind je op www.ovchipkaart.nl. Wil je weten hoe laat de bus vertrekt en bij welke bushalte je moet zijn? Kijk dan op www.hermes.nl (voor Eindhoven en omgeving) of op 9292.nl (voor heel Nederland). Voor reizen met de trein kijk je op www.ns.nl.
Sport en cultuur en andere activiteiten
Er zijn in Eindhoven veel organisaties die activiteiten organiseren voor inwoners, in de buurt of op het gebied van sport of cultuur. Wil je weten wat er in Eindhoven te doen is, kijk dan op thisiseindhoven.com of eindhovensport.nl. Ook vind je veel info op de Steunwijzer.
Gezondheid en zorg
Ga bij problemen met je gezondheid eerst naar je huisarts. Die kan je adviseren over jouw situatie en kan bepalen welke medicijnen je nodig hebt. De dokter kan je ook doorsturen naar een specialist in het ziekenhuis als dit nodig is. Je huisarts is in het algemeen bereikbaar tijdens kantooruren.
Heb je geen verblijfsrecht en heb je toch medische hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Vluchtelingen in de Knel op telefoonnummer 040 - 256 9517.
Spoedpost en spoedeisende hulp
Heb je dringend medische hulp nodig in de avond of in het weekend? Bel dan de spoedpost via telefoonnummer 0900 - 8861 (€ 0,10 per minuut).
Bij levensbedreigende situaties bel je telefoonnummer 112. Dit is voor spoedeisende hulp van politie, brandweer of ambulance.
Meer informatie over gezondheid
- Allerlei informatie over gezondheid is te vinden op de website van GGD Brabant-Zuidoost (www.ggdbzo.nl).
- Informatie over de zorgverzekering en hoe je een passende zorgverzekering kiest, vind je op www.pharos.nl.
- Nuttige informatie over opvoeding en opgroeien in Nederland, vind je op www.facebook.com/OpgroeienInNederland.
- Op Facebook is er ook een informatiepagina over gezondheid speciaal voor Syriërs (www.facebook.com/syriersgezond) en voor Eritreeërs (www.facebook.com/eritreeersgezond).
Hoe bereidt Eindhoven zich voor op de nieuwe Inburgeringswet?
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Het doel van deze wet is dat alle nieuwkomers met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk Nederlands leren spreken en schrijven op het voor hen hoogst haalbare niveau. Ook is het doel dat zij zo snel mogelijk - liefst betaald - werk krijgen, om zo volwaardig mee te kunnen doen in Nederland.
Nieuwsbrief
Via een nieuwsbrief informeren we partners, betrokkenen en geïnteresseerden over de ontwikkelingen en hoe we ons voorbereiden op de nieuwe wet.
Bekijk de nieuwsbrief Juni 2020 online
Bekijk de nieuwsbrief Oktober 2020 online
Bekijk de nieuwsbrief December 2020 online
Schrijf je in voor de nieuwsbrief