
onderscheidingen 2020
Guido Dierick (3 november 2020)
Burgemeester John Jorritsma reikte op dinsdag 3 november 2020 een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Guido Dierick (Officier in de Orde van Oranje Nassau).
Verdiensten
Guido Dierick is vanaf 2013 CEO Netherlands bij NXP Semiconductors N.V. (voorheen Philips) en vanaf 1982 werkzaam in diverse juridische functies bij Philips/NXP Semiconductors.
Als Executive Vice-President, General Counsel & Secretaris van de Board of Directors raakte hij betrokken bij de ontvlechting van de semiconductorsdivisie uit het Philips-concern. Hij was verantwoordelijk voor de juridische begeleiding van tal van fusies en overnames. Bij de beursgang van NXP in 2010 gaf hij leiding aan de wereldwijd opererende juridische afdeling en de octrooiafdeling van NXP en was hij betrokken bij talloze transacties, octrooiaanvragen en juridische geschilpunten.
Als lid van het Executive Management Team was hij intensief betrokken bij het vorm geven en uitvoeren van de wereldwijde strategie van de NXP groep. Hij maakte deel uit van diverse commissies en bepaalde mede op welke terreinen en op welke wijze geïnvesteerd of gedesinvesteerd werd.
Als directeur heeft hij de onderneming na de verzelfstandiging vanuit Philips mede opgebouwd en leidde hij vele succesvolle overnames.
Voorts neemt hij deel aan een veelheid van activiteiten in Nederland, waaronder: het overleg van Captains of lndustry met burgemeester en wethouders Eindhoven, het onderhouden van de handelsbetrekkingen van NXP te Den Haag en hij neemt deel aan het Bestuurlijk trio (Minister, Gedeputeerde, CEO) voor Brabant van het Beter Benutten programma.
Daarnaast is hij vele jaren actief in tal van bestuursfuncties, zoals o.a.:
Van 2005 – 2012 : bestuurslid van Stichting Algemeen Bijzonder Voortgezet Onderwijs Eindhoven
Van 2006 – heden: bestuursvoorzitter van Stichting Constant van Renessefonds
2012 – heden : secretaris van de Penning voor de Vrede van Nijmegen
2013 – heden : voorzitter van de Raad van Toezicht van Vitalis Woonzorg Groep
2015 – heden : lid van de Raad van Commissarissen van Muziekgebouw Eindhoven
2015 – heden : bestuurslid c.q. voorzitter van de Eindhovense Golf Club

Tiny Vos en Robert Rikken (3 oktober 2020)
Locoburgemeester Stijn Steenbakkers reikte op zaterdag 3 oktober 2020 een koninklijke onderscheiding uit aan de heren M.A.T.M. Vos (Tiny; Lid in de Orde van Oranje Nassau) en R.H.G. Rikken (Robert; Lid in de Orde van Oranje Nassau).
De heer Vos is vanaf 1972 actief bij voetbalvereniging RKVV (Rooms-Katholieke Voetbal Vereniging) Tongelre (650 leden). In de loop der jaren heeft hij diverse functies vervuld, zoals o.a. vice-voorzitter/bestuurslid (bestuursperiode 1972-1980). Ook was hij verantwoordelijk voor de sponsorgelden en sponsorborden en fungeerde als elftalleider en grensrechter. Momenteel regelt hij de inkoop en het voorraadbeheer van de kantine en fungeert hij als klusjesman.
De heer Rikken is vanaf 1990 vrijwilliger bij voetbalvereniging RKVV Tongelre (650 leden). Hij heeft daar diverse functies vervuld zoals jeugdcoördinator, trainer, elftalleider en wedstrijd-leider. Vanaf 2006 is hij secretaris/bestuurslid. Na een woelige periode realiseerde hij een stabiel bestuur waardoor de vereniging kon blijven voortbestaan. Tevens werft hij vrijwilligers, ondersteunt hij de kantinewerkzaamheden en is terreinknecht.

Academisch Genootschap (3 september 2020)
Op donderdag 3 september reikte locoburgemeester Monique List de Koninklijke Erepenning en de daarbij behorende oorkonde uit aan het Academisch Genootschap.
Het Academisch Genootschap is verbonden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en is ontstaan op 17 maart 1945. De reden van het ontstaan was een gemis aan cultureel en wetenschappelijk leven in deze regio door hoger opgeleiden. Na oprichting werden er lezingen gehouden, muziek- en toneelavonden georganiseerd en tal van andere culturele, intellectuele en sociale activiteiten. Dit werd later o.a. uitgebreid met cabaret, filosofiegroepen, bridge, excursies, tentoonstellingen en veel meer.
In de begintijd was het lidmaatschap voorbehouden aan personen met een academische opleiding maar deze voorwaarde werd in 1969 losgelaten.
In 1953 betrok het Academisch Genootschap een villa aan de Parklaan in Eindhoven als sociëteit. Het is nog steeds een hele actieve vereniging met ruim twintig activiteitencommissies.
Ook kent het AG om de vier jaar, met behulp van een professionele jury, een kunstprijs toe aan een jonge, beeldende kunstenaar uit de regio.

Piet Batenburg (3 september 2020)
Namens de burgemeester van Oisterwijk reikte burgemeester John Jorritsma op donderdag 3 september 2020 een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit aan Piet Batenburg.
De heer Batenburg is sinds 2008 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis. Onder zijn leiding ontwikkelde dit regionale ziekenhuis zich tot een topklinische instelling met een verzorgingsgebied voor heel Zuid-Nederland. Momenteel beschikt de zorginstelling over 23 van de 25 topklinische functies en is daarmee vergelijkbaar met een universitair medisch centrum. Er zijn momenteel twaalf hoogleraren werkzaam. Verder wordt er veel onderzoek verricht dat tot gezaghebbende wetenschappelijke publicaties leidt.
De heer Batenburg sloot een academisch bondgenootschap met het Maastricht Universitair Medisch Centrum hetgeen bijdroeg aan de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zette hij zich in voor de samenwerking met de Faculteit BioMedische Technologie van de TU/e. Zo versterkte hij de rol van medische technologie in de gezondheidszorg. Tenslotte leidde hij de succesvolle renovatie van het ziekenhuis en de vorming van het Hart- & Vaatcentrum. Naast zijn hoofdfunctie bekleedde hij tal van bestuursfuncties en zette hij zich in voor diverse maatschappelijke nevenactiviteiten die ten goede zijn gekomen aan de samenleving.

Welmoet Otten-Voerhuis (15 juni 2020)
Locoburgemeester Marcel Oosterveer reikte op maandag 15 juni een koninklijke onderscheiding uit aan Welmoet Otten-Voerhuis (Lid in de Orde van Oranje Nassau).
Verdiensten
Mevrouw Otten-Voerhuis was in de periode 1991-2005 vrijwilliger bij de Eindhovense Lawn Tennis Vereniging, waar zij fungeerde als wedstrijdleider en gastvrouw. Ook begeleidde zij de scheidsrechters en was ze contactpersoon voor de KNLTB. Daarnaast fungeerde zij als lid van de technische commissie en was ze mede verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het technische beleid en de begeleiding van de professionele trainers.
Van 2005-2009 was Mevrouw Otten-Voerhuis vrijwilliger bij het Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant.
Vanaf 2009 tot heden is ze vrijwilliger bij -en sinds 2013 secretaris/bestuurslid- de Eindhovensche Golf. Ze was daar van 2009-2013 lid van de technische commissie. Momenteel fungeert ze als intermediair tussen de ruim 20 (leden)commissies, de 120 vrijwilligers, de professionele staf en het bestuur. Daarnaast onderhoudt Mevrouw Otten-Voerhuis alle externe contacten.
Vanaf 2015 is zij mantelzorger/ondersteuner voor haar ouders.
lintjesregen 2020
In verband met de maatregelen tegen het coronavirus zag de jaarlijkse lintjesregen rondom Koningsdag er dit keer anders uit dan normaal. Dit jaar kregen 14 Eindhovenaren te horen dat zij door de Koning zijn benoemd in een ridderorde. Ze kregen een telefoontje van burgemeester John Jorritsma en ze werden met een boeket bloemen in het zonnetje gezet. De uitreiking van de onderscheidingen volgt op een later moment.
Hieronder vind je een overzicht van de Eindhovenaren die tijdens deze lintjesregen zijn onderscheiden.
Mevrouw M. (Melahat) Atmaca-Capoglu, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Atmaca-Capaglu is vanaf 1986 voorzitter van Stichting Nese Divers te Eindhoven. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van de emancipatorische bewustwording, economische zelfstandigheid en volwaardige deelname aan de samenleving door Turkse en etnische doelgroepen in hun sociale omgeving te Eindhoven. Zij geeft assertiviteits- en empowerment-trainingen en organiseert en voert projecten uit aangaande de thema's eerwraak, homoseksualiteit binnen de Islam en het sportmaatjesproject. Noemenswaardig is de wijze waarop ze homoseksualiteit binnen de Islamitische gemeenschappen van Eindhoven op de agenda heeft gezet. Hier hebben veel Turkse vrouwen en jongeren aan deelgenomen maar ook een beperkte groep mannen en twee groepen Marokkaanse huisvrouwen. Dit laatste was ongekend. Vanuit de belevingswereld van de deelnemers is het gelukt om constructieve gesprekken te voeren en voorlichting te geven.
Vanaf 1987 is zij vrijwilliger bij en bestuurslid (2003-heden) van Stichting Inspraak Orgaan Turken (IOT) in Nederland. Deze stichting heeft als doel alle opvattingen, stromingen en belangen van de Turkse gemeenschap in Nederland te behartigen. Ze zet zich in voor de verbetering van hun maatschappelijke positie in Nederland d.m.v. overleg zoals bedoeld wordt in de Wet Overleg Minderhedenbeleid, alsmede overleg met bestuurlijke organen en politieke en maatschappelijke organisaties in de Nederlandse samenleving. Zij vervulde een leidende rol bij de vormgeving en uitvoering van projecten op het terrein van de emancipatie. Dat geldt onder meer voor het kaderprogramma eer-gerelateerd geweld, waarmee in een tiental grote gemeenten een ketenaanpak tot stand is gebracht om eerwraak te voorkomen. Andere projecten waarin zij een belangrijke rol heeft vervuld, hadden betrekking op huwelijksdwang, seksueel geweld en de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. In de loop der tijd is zij uitgegroeid tot een vertrouwenspersoon voor de gehele Turkse gemeenschap in het zuiden van Nederland. Zij behoort tot de meest ervaren trainers van het IOT. Daarnaast toetste zij, ter wille van het overleg met de regering in het kader van het Landelijk Overleg Minderhedenbeleid, alle beleidsvoornemens nauwkeurig op hun effecten voor de positie van vrouwen uit migrantenkringen.
Vanaf 1993 is zij bestuurslid (1993-2014) en voorzitter (2014-heden) van de Turkse vrouwenvereniging in Nederland (HTKB). Deze vereniging zet zich in voor de positieverbetering dan wel emancipatiebevordering van Turkse vrouwen/meisjes in de Nederlandse samenleving d.m.v. trajectbegeleiding, scholing, arbeid, cursussen en activiteiten voor de regio Eindhoven e.o. Ook hier geeft zij diverse trainingen/cursussen om deze doelen in praktijk te brengen.

De heer A.W.M. (Ad) van Best, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Best is vanaf 1985 vrijwilliger in de wijk Gerardusbuurt waar hij zich inzet voor het behoud van het groen, de (verkeers)veiligheid, de realisatie van het Buurthuis ‘’De Zuidwester’’ en het behoud van de Sint Jozefschool. Vanaf 2016 is hij penningmeester van de buurtvereniging Gerardus Plein Plus.
Vanaf 1997 is hij vrijwilliger bij, secretaris (2006-2011), penningmeester (2011-2018) en voorzitter (2018-heden) van de Scouting Stratum te Eindhoven (150 leden). Hij beheert sinds 2001 het archief. Ook ondersteunde hij de nieuwbouwcommissie en zette hij zich in voor het creëren van een geluidswal in verband met de aanleg van een nieuwe snelweg. Als penningmeester zorgde hij ervoor dat de vereniging financieel weer gezond werd en schuldenvrij is. Daarnaast organiseert hij mede diverse activiteiten, zoals de nieuwjaarstocht, maar ook de rouwplechtigheden voor overleden leden. Voorts schreef hij het boek 'Padvinderij in Stratum sinds 1911'. Naast zijn activiteiten voor de scouting zet hij zich in voor de Oudstam voor de oud-leiders d.m.v. het organiseren van de maandelijkse bijeenkomst en het jaarlijkse uitstapje.
Vanaf 2007 is hij penningmeester van het Stratums Dwaaltheater waar hij zorg draagt voor de financiële haalbaarheid van de producties.
Van 2012-2017 was hij penningmeester van de Stichting Herbestemming Gerarduskerk.
Vanaf 2014 is hij penningmeester van de volleybalvereniging ‘’De Bende van Stratum’’ waar hij de jaarlijkse kascontrole uitvoert en de incidentele buitentoernooien mede organiseert.

De heer P.J.M. (Paul) Dinjens, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Dinjens is vanaf 1981 vrijwilliger bij c.q. bestuurslid van Instituut Voor Natuureducatie (IVN) Nuenen (circa 350 leden). In de jaren tachtig heeft hij gedurende twee zittingsperioden (statutair maximale termijn) het voorzitterschap van het IVN Nuenen bekleed. Tevens is hij vertegenwoordiger in de landelijke verenigingsraad, lid van de werkgroep die (natuur)cursussen organiseerde, organisator van de tweejarige natuurgidsenopleiding (NGO) in Nuenen, lid van de vogelwerkgroep, organisator van ten minste 10 vogelweekenden op de Waddeneilanden, lid van de Knotgroep Nuenen, lid van de Kerngroep Knotten, waarin beleid en beslissingen voorbereid worden en redacteur van het lokale blad “Schrijverke”, waarbij door hem tevens de rol van coördinator van de distributie wordt vervuld.
Daarnaast is hij vanaf 1994 vrijwilliger bij, thans 6 jaar voorzitter van (sinds 2005 stichting) Missie Ontwikkeling Vrede Eindhoven. Na projecten in onder meer Indonesië en India is de aandacht vanaf halverwege jaren ‘90 verlegd naar Afrika. Doel is om elk jaar 20 meisjes in Kenia de schoolbanken in te helpen en er is een ontwikkeling gaande hen ook aan werk te helpen. Inmiddels zijn er ruim 350 meisjes geslaagd. Ook verzorgt hij de updates van de website.
Vanaf 2003 is hij vrijwilliger en docent bij SeniorWeb Nuenen, een stichting bedoeld om 50-plussers d.m.v. cursussen, workshops en een helpdesk wegwijs te maken met computers en tablets. SeniorWeb Nuenen heeft 30 actieve vrijwilligers waarvan 10 docenten, die in 2018-2019 aan ca. 200 cursisten les hebben gegeven. Op de vrije inloop komen wekelijks ongeveer 10 bezoekers. De heer Dinjens heeft als docent Windows grote aantallen senioren vertrouwd gemaakt op de computer. Hij heeft gedurende al die jaren meerdere dagdelen per week les gegeven.

De heer mr. J.W.B. (Jan-Willem) Geurts, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Geurts was van 2001 tot 2006 vrijwilliger bij de Stichting Dierenambulance Eindhoven. Hij was hoofdchauffeur op de ambulance en begeleider van vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Vanaf 2003 is hij adviseur van het zorgkantoor Verpleegservice Verbaandert waar hij optreedt als juridisch adviseur. Ook wordt hij veel gevraagd als bewindvoerder ten behoeve van cliënten die door ingewikkelde regelgeving vast komen te zitten.
Vanaf 2009 is hij mentor bij een rechtbank waar hij gedurende 24/7 de begeleiding verzorgt van een jongvolwassen man met een verstandelijke beperking en een dwangstoornis. Zo verlicht hij de zorg van de ouders o.a. door meermaals per week telefonisch contact te hebben en de man gerust te stellen. Ook begeleidt hij hem bij sportactiviteiten. Daarnaast is hij mentor van een tweede cliënt, tevens jeugdvriend, ter aanvulling van de reguliere zorg die onvoldoende in staat is om deze man te helpen.
Vanaf 2011 is hij voorzitter van de Stichting Sports for Children. Deze stichting zet zich in voor de inzameling, restauratie en verspreiding van oude sporttoestellen en -materiaal ten behoeve van onderwijsinstellingen in arme regio's. Betrokkene stuurt de vrijwilligers (al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt) aan en zet zich in voor de PR en de fondsenwerving. Daarnaast maakte de organisatie onder zijn leiding een professionaliseringsslag en werd de omzet van de webshop en de productlijn vergroot. Hij organiseerde evenementen en legt contacten met bedrijven. Gesteld wordt dat inmiddels 200.000 kinderen wereldwijd profiteren van de inzet van de stichting op het terrein van sportief bewegen, persoonlijke ontwikkeling en traumaverwerking. Inmiddels hebben bekende Nederlandse sporters zoals Epke Zonderland en Sanne Wevers als ambassadeur hun naam aan de stichting verbonden. Samen met de bekende voetballende broers Van de Kerkhof nam hij een carnavalslied op waarvan de opbrengsten á € 12.000,- ten goede kwamen aan de stichting alsmede de PR via het televisieprogramma Voetbal Inside. Ten behoeve van minderbedeelde kinderen in Nederland worden lesprogramma’s geschreven en sportevenementen georganiseerd.
Vanaf 2013 is hij mede-initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Jewel Kids. Betrokkene organiseert activiteiten en vakanties voor kinderen en jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Verder zette hij de organisatie op en zette zich in voor een meerjarenplanning. Daarnaast verzorgt hij de individuele begeleiding van drie cliënten o.a. bij sportactiviteiten en bij het verzorgen van maaltijden.
Vanaf 2014 is hij vrijwilliger bij de Trudo Weekendschool. Betrokkene was gastdocent en gaf video- en schilderlessen aan kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond. Het gezamenlijk schilderij dat voortkwam uit de schilderlessen is een jaar tentoongesteld geweest aan de buitenzijde van het voormalige Philipsgebouw ‘Strijp S’.

De heer C.J.P. (Kees) van den Heuvel, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van den Heuvel is vanaf 1993 vrijwilliger bij het buurtcentrum 't Oude Raadhuis te Eindhoven waar hij taallessen organiseert voor mensen met een migratieachtergrond. Hij mobiliseert de vrijwilligers en geeft hen sturing. Daarnaast fungeert hij als leraar, verzorgt hij de administratie en levert hij hand-en-spandiensten.
Van 2011 tot 2019 was hij tevens vrijwilliger bij de GGZ Eindhoven waar hij fungeerde als uitstapjesbegeleider van de psycho-geriatrische cliënten.

De de heer D.S. (Su) Hoang, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Hoang is vrijwilliger bij de St. Lambertuskerk, onderdeel van de St. Joris Parochie, waar hij fungeert als koster, collectant en acoliet. Voorts leidt hij nieuwe misdienaars op en faciliteert hij het gebruik van de kerk en het wijkcentrum door andere geloofsgemeenschappen. Daarnaast initieert hij inzamelacties voor een school in Noord-Vietnam. Ten slotte assisteert hij bij speciale missen zoals uitvaarten en huwelijken.

De de heer B. (Ben) ter Horst, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ter Horst is vanaf 1971 vrijwilliger bij de Johanneskerk, onderdeel van de Protestantse gemeente waar hij penningmeester is van het wijkfonds, klusjesman en coördinator. Daarnaast zet hij zich in voor de kinderdienst en maakt hij deel uit van de wijkraad van kerkrentmeesters. In die hoedanigheid verzorgt hij het beheer van het gebouw, de sleutels, het toezicht, het alarm en het onderhoud. Voorts zet hij zich in voor het begeleiden van uitvaarten. Ook maakt hij deel uit van de tuingroep.
Van 2014 - 2018 heeft hij zich ingezet voor de verbouwing van de Johanneskerk.
Vanaf 2006 is hij vrijwilliger bij het Máxima Medisch Centrum waar hij als gastheer optreedt voor de patiënten en hen begeleidt naar afspraken.
Tevens is hij vanaf 2006 vrijwilliger bij het Alzheimer Café waar hij fungeert als begeleider, gesprekspartner, barman en chauffeur.

Mevrouw M.H. (Riet) Lesterhuis-Knabben, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Lesterhuis-Knabben is vanaf 1978 vrijwilliger bij de Eindhovense Reddingsbrigade (ca. 450 leden). Zij fungeert o.a. als hulpouder bij diverse jeugdkampen en zij was lid van de wedstrijd- en evenementencommissie. Sinds 2000 is zij verantwoordelijk voor de servicebalie in het zwembad De Tongelreep.
Vanaf 1993 is zij vrijwilliger bij en bestuurslid (1995-1996) en secretaris (1996-heden) van het Accordeon- en Snarenorkest Da Capo '85 (27 leden). Betrokkene was lid van de activiteitencommissie (1993-1994). Sinds 1996 is zij mede verantwoordelijk voor het verenigingsbeleid en verricht zij diverse organisatorische activiteiten.
Vanaf 2005 is zij ook vrijwilliger bij Wijkcentrum 't Oude Raadhuis waar ze fungeert als barmedewerker tijdens diverse activiteiten en evenementen. Daarnaast verricht ze diverse schoonmaakwerkzaamheden.
Vanaf 2014 ondersteunt zij ouderen in de buurt en draagt ze zorg voor huishoudelijke werkzaamheden en gaat ze mee naar dokters- en ziekenhuisbezoeken.

De heer H.A. (Henk) Loos, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Loos is vanaf 1995 penningmeester van Stichting Calcutta Rescue Nederland. Deze stichting ondersteunt Calcutta Rescue India (West-Bengalen) bij het werk voor kansarme mensen op gebied van gezondheidszorg, onderwijs en verbetering van de levensstandaard.
Hij schrijft daarnaast de nieuwsbrieven voor de donateurs en onderhoudt intensief contact met Calcutta Rescue in India. Hij is de afgelopen jaren diverse malen afgereisd naar Calcutta om het managementteam van Calcutta Rescue in India bij te staan en te onderwijzen over hun werk en hoe zij ook lokaal fondsen kunnen werven. Dit doet hij als vrijwilliger en geheel op eigen kosten. Hij houdt zich tevens ieder jaar bezig met het voorbereiden en uitvoeren van Internationale Meetings in diverse landen in Europa en in Calcutta. Buiten het penningmeesterschap houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van de website. Gesteld wordt dat zijn kennis van de organisatie in India groot is, wat maakt dat hij al jarenlang niet alleen een gewaardeerd bestuurslid binnen de Nederlandse supportgroep is, maar ook bij de andere internationale supportgroepen. Hij organiseerde een ''buurtcamping'' op het Gerardusplein om zo de aandacht te vestigen op het feit dat er mensen op de wereld zijn die geen permanent dak boven hun hoofd hebben. Gesteld wordt dat de heer Loos, gedurende 25 jaar dat hij vrijwilliger is, duizenden levens heeft gered en honderden straat- of sloppenkinderen geholpen heeft aan onderwijs.
Vanaf 2015 is hij tevens penningmeester van de Raad van Toezicht van Stichting Pertoeti, een initiatief dat door ouders in 2004 is opgericht om zorg te bieden aan mensen met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. De heer Loos heeft zich, naast het toezicht houden op de financiële gang van zaken, bezig gehouden met risico-analyse, veiligheidsvraagstukken en huisvesting

De heer C.L. (Kees) Planken, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Planken is vanaf 1990 vrijwilliger bij het Instituut Voor Natuureducatie (IVN), afdeling Nuenen (350 leden) in de functie van coördinator publieksactiviteiten. Hij organiseert lezingen, wandelingen en externe activiteiten. Ook is hij actief als natuurgids en coördineert hij thans de inzet van deze gidsen o.a. ten behoeve van de Stichting Brabants Landschap. Verder is hij lid van de lokale knotgroep alsmede sinds 2015 lid van de regionale Kerngroep Knotten waar hij optreedt als ARBO-coördinator. Bij de regionale afdeling is hij tevens lid van de werkgroep Public Relations. In 2009 was hij initiatiefnemer van de groep 'Samen De Natuur In' (SDNI) ten behoeve van maandelijkse excursies voor mensen met een beperking.
Vanaf 1993 is hij vrijwilliger bij en secretaris (1999-2007) van de Vereniging Nederland China (VNC; 1.000 leden). De heer Planken is sinds 1995 secretaris van de Kring Zuid en later mede-organisator van landelijke evenementen. Ook begeleidde hij Chinese delegaties bij bezoeken aan Nederland.
Vanaf 2016 is hij tevens vrijwilliger bij de Stichting Groendomein Wasven. Deze stichting beheert het cultuur- en natuurhistorisch groen in het Eindhovense stadsdeel Tongelre, in het bijzonder rondom de historische 'langgevelboerderij' die dienst doet als multifunctionele accommodatie. De locatie wordt o.a. gebruikt voor Stichting Wasvenzorg (dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking). Hier is hij o.a. actief bij de begeleiding van de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking voor natuurbelevenissen.

De heer L.A.H. (Bertus) van Waardenburg, Lid in de Orde van Oanje-Nassau
De heer Van Waardenburg is vanaf 2000 vrijwilliger c.q. bestuurslid bij de Stichting Trefpunt Groen Eindhoven. Dit is een overkoepelend orgaan waarin alle honderd milieugroepen bij zijn aangesloten. Hij organiseerde mede de cursussen en de congressen. Thans organiseert hij mede de lezingen.
Daarnaast is hij vanaf 2000 vrijwilliger bij de Stichting Belastingwinkel Eindhoven waar hij cliënten helpt bij het invullen van hun belastingaangifte.
Van 2002 tot 2017 was hij bestuurslid van de Vereniging Werkgroep voor Natuurbehoud en Milieubeheer Eindhoven e.o. De heer Van Waardenburg maakte ook deel uit van de werkgroepen Meerhoven, Blixembosch Buiten en HOV2 Eindhoven. Daarnaast fungeerde hij als contactpersoon met de Stichting Trefpunt Groen Eindhoven.
Van 2003 tot 2015 was hij bestuurslid van de Stichting Wereldwinkel Eindhoven.

Mevrouw T. (Toos) Wierema-Ballings, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Wierema-Ballings is vanaf 1999 vrijwilliger bij de Parochie Sint Joris te Eindhoven waar zij fungeert als koster en de was verzorgt. Daarnaast draagt zij zorg voor het openen van de kapellen alwaar zij tevens bijzondere vieringen coördineert. Tevens zet zij zich in als lector in bij diverse vieringen, o.a. de Heilige mis en schenkt zij de koffie. Voorts verzorgt zij het kosterwerk voor het woonzorgcentrum de Wilgenhof te Eindhoven, dat onderdeel is van de zorgorganisatie Vitalis.

De heer dr.ir. P.F.F. (Pieter) Wijn, Officier in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wijn was tot aan zijn pensionering (2015) klinisch fysicus bij het MMC en daarnaast van 1991 tot 2016 hoogleraar Klinische Fysica aan de TU/e.
In 1980 zette hij met een hoogleraar van de Radboud Universiteit een klinisch-vasculair laboratorium op. Hiermee werd hij de eerste klinisch fysicus in Nederland speciaal voor vaatonderzoek ten behoeve van de afdelingen thorax-, hart- en vaatchirurgie van het ziekenhuis. Hij stond aan de basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken en ondersteunde de onderzoekers en promovendi. Hierbij vormde hij de brug tussen de klinische en exacte wetenschap en maakte deze laatste vorm van wetenschap toegankelijk voor medici. Gesteld wordt dat door hem het vakgebied 'Klinische Fysica' ontstond.
In de periode 1991 tot 2016 was hij daarnaast hoogleraar Klinische Fysica aan de TU/e. Dit is een formalisering van de samenwerking tussen het SJZ/MMC en de TU/e. Als zodanig was hij verantwoordelijk voor opleiding van veel klinische fysici in Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Klinisch Fysica (NVKF) vroeg hem in deze periode ook om een opleidingsplan te ontwikkelen voor de nieuwe beroepsgroep. Dit resulteerde in een volwaardige vierjarige postdoctorale opleiding, het 'Eindhoven Model', aan de TU/e opgerichte School of Medical Physics and Engeneering (SMPE/e). Hij leverde een essentiële bijdrage aan de plaats van de klinisch fysicus binnen zorginstellingen alsmede aan de verhouding tussen klinische fysici, medisch specialisten en onafhankelijke wetenschappers binnen de medische zorg. De door hem opgeleide specialisten vormen een brug tussen medisch specialisten en wetenschappers. Hij gaf hiervoor veel presentaties en lezingen op internationaal toonaangevende congressen. Ook begeleidde hij elf promovendi waarvan de laatste in 2019.
Vanaf 1974 was hij vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Klinisch Fysica (NVKF). Dit is de beroepsvereniging van klinische fysici die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Hij heeft zich sinds zijn toetreden als lid (een jaar na de oprichting) ingezet voor de inbedding van de toepassing van medische fysica en (bio)medische technologie in de kliniek ten behoeve van diagnostiek en behandeling. Verder maakte hij zich sterk voor de officiële erkenning van de beroepsgroep als medisch specialisten en de opname in het BIG-Register. De heer Wijn is in 2016 benoemd tot erelid op grond van zijn verdiensten. Gesteld wordt dat dit uitzonderlijk is omdat de vereniging in haar 45-jarig bestaan pas vier ereleden heeft benoemd.
Tot 2018 was hij initiatiefnemer, mede-oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur (2008-2017) van de Stichting Opleiding Klinisch Fysicus (OKF). De stichting werd door het ministerie van VWS aangewezen om namens het ministerie de opleiding tot klinisch fysicus vorm te geven en de kwaliteit van de opleiding te waarborgen. Het door betrokkene ontwikkelde 'Eindhoven Model' vormt de basis van deze opleiding. Ook de in 2014 gepubliceerde Europese richtlijnen van de Europese Commissie zijn eveneens gebaseerd op het Eindhoven Model .
Van 2008 tot 2018 was hij vrijwilliger bij de European Federation of Organisations for Medical Physics (EFOMP). Dit is een Europese koepelorganisatie van klinisch fysici. De heer Wijn was afgevaardigde van de NVKF en introduceerde het 'Eindhoven Model' voor de opleiding van klinisch fysici op Europees niveau. Door de samenwerking met de voorzitter is dit model thans in heel Europa de standaard voor de opleiding van de beroepsgroep. Hij droeg bij aan de doorontwikkeling op supranationaal niveau van het door hem ontwikkelde model.

De heer J.H.A. (Jac) Willemse, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Willemse is vanaf 1993 bestuurslid bij de Stichting Jeugdwerk Stratum waar hij financiële adviezen geeft en zorg draagt voor het onderhoud van de gebouwen en de veiligheidsplannen mede opstelt.
Vanaf 1996 is hij vrijwilliger bij het gemengd koor ‘’Sparkle‘’ te Eindhoven (25 leden) waar hij de optredens organiseerde, deel nam aan de bestuursvergaderingen en de bladmuziek kopieerde. Thans ondersteunt hij bij de repetities en optredens, verzorgt de catering in de pauze en draagt zorg voor het vervoer van koorleden en dirigenten.
Vanaf 2008 is hij vrijwilliger bij het buurthuis ‘’De Boemerang’’ te Eindhoven. Hij beheert het pand, draait bardiensten, verzorgt de catering voor diverse koren en verricht hand-en-spandiensten.
Vanaf 2008 is hij tevens vrijwilliger bij Humanitas, district Zuid waar hij ondersteuning bood bij de opvoeding, echtscheiding en eenzaamheid. Thans bezoekt hij eenzame mensen en ondersteunt hij hen met hand-en-spandiensten.

onderscheidingen in 2019
Nienke Meijer (28 november 2019)
Burgemeester John Jorritsma reikte op donderdag 28 november een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw drs. Nienke Meijer (Officier in de Orde van Oranje Nassau).
Nienke Meijer is sinds 1989 werkzaam in de uitgeverijwereld en vanaf 2009 in het onderwijs. Ze was de eerste vrouwelijke directeur van een nieuwsblad in Nederland. Onder haar leiding groeide het Eindhovens Dagblad uit tot een invloedrijk medium in Eindhoven en Zuidoost-Brabant. Ze zette zich in voor de invoering van nieuwe technieken en stimuleerde daarnaast onderzoek naar vernieuwingen binnen de media en journalistiek.
In 2009 maakte zij de overstap naar het onderwijs als lid van het college van bestuur van Fontys Hogescholen, waar zij in 2013 werd benoemd tot voorzitter. Ze heeft zich ingezet voor de verbinding tussen het onderwijs, de arbeidsmarkt en maatschappelijke organisaties. Ook in het onderwijs maakte zij zich hard voor vernieuwing. In het bijzonder voor de (maatschappelijke) toegevoegde waarde van studenten/alumni. Nienke zorgde ervoor dat de bijdrage van studenten en alumni niet alleen vanuit een economisch perspectief werd bekeken. Onder haar leiding veranderde de onderwijsinstelling van een brede kwaliteitshogeschool naar een toonaangevend, innovatief kennisinstituut in Zuid-Nederland.
Ze was dé aanjager van diverse succesvolle onderwijscampagnes zoals ‘circulaire carrières in de techniek’ en het 'Brainport Talent & Skills'-akkoord. Als bestuursvoorzitter zette zij zich proactief in voor het bestrijden van het lerarentekort en de verlaging van de werkdruk in het onderwijs. Daarnaast is zij bestuurslid/voorzitter van diverse maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties. Nienke wordt ook wel omschreven als het "boegbeeld" van het hoger onderwijs.
Antoon van de Nobelen (15 november 2019)
Locoburgemeester Marcel Oosterveer reikte op vrijdag 15 november een koninklijke onderscheiding uit aan de heer A.W.H. van de Nobelen (Antoon; 77 jaar; Lid in de Orde van Oranje Nassau) tijdens de viering van zijn 60-jarig jubileum als vrijwilliger.
Antoon van de Nobelen is vanaf 1958 vrijwilliger bij het Sint Martinusgilde in Tongelre waar hij allerlei hand-en-spandiensten verricht zoals het onderhoud van de groenvoorzieningen en hulp bij verbouwingen en kluswerkzaamheden. Ook helpt hij binnen het gilde vaak mee bij de jaarlijkse viering van de patroon en bij het tweejaarlijkse koningsschieten.
Vanaf 1998 is Antoon vrijwilliger bij het parochiekerkhof en lid van de schoonmaakwerkgroep.
Van 1999 - 2014 was hij vrijwilliger van de Sint Martinus kerk in Eindhoven. Ook onderhoudt hij de groenvoorzieningen van het kerkhof.
Van 1999 - 2015 was hij vrijwilliger bij het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven waar hij allerlei hand-en-spandiensten verrichtte zoals het verzorgen van de groenvoorziening, het in orde maken van de sportvelden en de examenlokalen.
Anthonie Meijers (8 november 2019)
Locoburgemeester Stijn Steenbakkers reikte op vrijdag 8 november namens de burgemeester van Utrecht een koninklijke onderscheiding uit aan de heer prof.dr.ir. A.W.M. Meijers (Anthonie; 66 jaar; Officier in de Orde van Oranje Nassau). De uitreiking vond in Eindhoven plaats tijdens zijn afscheidssymposium op de TU/e in verband met zijn emeritaat.
Verdiensten
Als wetenschapper leverde professor Meijers een belangrijke bijdrage aan de koppeling tussen mens en techniek en ontwikkelde hij vernieuwende inzichten op het gebied van de filosofie van de technologie. Hij ontwikkelde de ACQA-methode waaraan de ingenieursopleidingen van Europese universiteiten moeten voldoen en richtte het landelijke ‘4TU.Centrum voor Ethiek en Techniek’ op, waaraan hij nog verbonden is als directeur.
Zijn betrokkenheid bij het Nationaal Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bestond onder meer uit het initiëren van het programma ‘Maatschappelijk Verantwoord Innoveren’ en de totstandkoming van het rapport ‘Kwaliteitsindicatoren in de Technische Wetenschappen’. Ook begeleidde hij promovendi, heeft hij vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en bekleedde hij vele jaren bestuurstaken.
Zo is hij onder meer secretaris bij Discipline Overleg Wijsbegeerte, voorzitter van de Nederlandse Onderzoekschool Ethiek en medeoprichter van en hoofdredacteur bij het internationale tijdschrift Philosophical Explorations.
Met zijn uitzonderlijk rijke bijdrage aan uiteenlopende activiteiten heeft hij zijn positie als hoogleraar in bijzondere mate in dienst gesteld van de
Sjef Ernes (6 november 2019)
Lococommissaris Jack van der Hoek van Noord-Holland reikte op woensdag 6 november namens de burgemeester van Eindhoven een koninklijke onderscheiding uit aan de heer J.P.P.M. Ernes (Sjef; 64 jaar; Officier in de Orde van Oranje Nassau) tijdens een symposium in RAI Congres Centrum in Amsterdam
Verdiensten
De heer Sjef Ernes is sinds 2004 medevormgever van Aqua for All en hij was tot 1 juli 2019 werkzaam als managing director. Aqua for All faciliteert duurzame toegang tot water en sanitaire voorzieningen door middel van ondersteuning van innovatieve en schaalbare oplossingen. Onder leiding van de heer Ernes wist het bedrijf uit te groeien van 2 naar 20 stafleden met een jaarlijkse omzet van 8.000.000 euro. Schatting is dat er tot op heden 5,5 miljoen mensen - hoofdzakelijk vanuit sub-Sahara Afrika - veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen hebben gekregen.
De laatste 20 jaar zijn er veel nieuwe technieken op het gebied van water en sanitatie ontwikkeld die ook voor de allerarmsten betaalbaar blijken. Met de visie van Sjef - dat training essentieel is - heeft de opbouw van de lokale capaciteit op gebied van productie, installatie, business skills en onderhoud een hoge vlucht genomen. Hij ondersteunde organisaties die op dit gebied werkzaam zijn en ging samenwerken met waterbedrijven die huishoudwaterfilters verkopen voor veilig drinkwater. Dit wordt als voorbeeld gezien en ook toegepast in andere landen.
Sjef initieerde mede het project '300in6', oftewel: '300 miljoen mensen met Household Water Treatment (HWT) in 6 jaar tijd'. Hij kwam mede op het idee om het aantal mensen dat HWT gebruikt van 150 miljoen in 2009 op te schalen naar 300 miljoen in 2015. Er is meer dan voorheen aandacht voor HWT als een zeer kosteneffectieve manier om de doelstelling “veilig drinkwater voor iedereen” te halen. Ook is het aantal fabrikanten van waterfilters sterk toegenomen.
In 2018 bedacht Sjef samen met een aantal partners Safe Water for All Malawians: een eenmalige donatie van 2 dollar per persoon waardoor toegang tot veilig drinkwater voor iedereen in Malawi gerealiseerd kan worden in 2030.
Sjef was tevens onder andere mede-initiator van de Wereld Waterdag Nederland, Wandelen voor Water (duizenden leerlingen lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzak met als doel geld in te zamelen), de Sarphati Sanitation Awards die één keer in de 2 jaar worden uitgereikt, de organisatie Safi Sana die zich richt op de waarde van afvalwater en Football for Water. Het laatstgenoemde programma is een samenwerking met de KNVB, VEI en UNICEF en werkt aan het duurzaam verbeteren van toegang tot water en sanitatie op basisscholen in Kenia, Ghana en Mozambique. Het programma is uniek door de focus op gedragsverandering van kinderen door middel van sport.
Sjef is als geen ander in staat om werelden met elkaar te verbinden: de Nederlandse watersector, het maatschappelijk middenveld, de Nederlandse overheid en de kenniswereld - en in de laatste jaren ook de financiële wereld. Daarbij heeft hij zich ontwikkeld als voorloper en influencer binnen het thema 'Water en Ontwikkelingssamenwerking' en is hij een graag geziene gast op bijeenkomsten, variërend van rotarytafels tot VN-panels. Daarbij vertoont hij steeds lef om buiten de gebaande paden te treden en waar nodig nieuwe coalities te smeden.
Tiny Haans-Coolen (2 november 2019)
Locoburgemeester Marcel Oosterveer reikte op zaterdag 2 november een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw M.C.L.J. Haans-Coolen (Tiny; 80 jaar; Lid in de Orde van Oranje Nassau).
Tiny Haans-Coolen is vanaf 1979 (al 40 jaar!) vrijwilliger bij en bestuurslid van wijkcentrum ’t Oude Raadhuis. Zij heeft de zwemgroep opgericht en maakt(e) deel uit van diverse werkgroepen, zoals de welkomstgroep, de werkgroepen leefbaarheid en avondwandelvierdaagse en de bargroep. Tiny draagt bij aan de organisatie van activiteiten van de 55+-groep en de wandel- en fietsgroep. Daarnaast organiseerde zij mede de vlooienmarkten, bevrijdingsmarkten, nieuwjaarsrecepties, speelgoedbeurzen en de 12+-disco. Bij speciale evenementen verzorgt zij de catering voor de vrijwilligers. Ook ondersteunt zij de pr-activiteiten.
Naast haar inzet voor het wijkcentrum is Tiny vele jaren lid geweest van de buurtpreventie, is zij bestuurslid van de Bond van Gepensioneerde Vervoerders van de Nederlandse Spoorwegen en ondersteunt zij ruim tien jaar haar mindervalide buurvrouw.
Raymond van de Wouw (10 oktober 2019)
Burgemeester John Jorritsma reikte donderdag 10 oktober een koninklijke onderscheiding uit aan de heer R.H.J. van de Wouw (Raymond; 55 jaar; Ridder in de Orde van Oranje Nassau). Dit gebeurde op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens het doven van het bevrijdingsvuur
Verdiensten
In het verleden heeft Raymond bij diverse organisaties (vrijwilligers)werk verricht. Zo was hij van 1980-1988 welpenleider bij de Angelo Roncalli Groep Scouting in Eindhoven en van 1993-1997 was hij bestuurslid bij de Stichting Buro voor Rechtshulp in Den Bosch, waar hij rechtshulp bood aan mensen die het zelf niet konden betalen.
Van 1995-2000 was hij voorzitter van carnavalsvereniging De Blauwbuiken en van 2000-2007 was hij oprichter en voorzitter tussentijdse opvang Basisschool De Bijenkorf.
Van 2001-2017 heeft hij diverse functies vervuld (voorzitter, scheidsrechter, lid raad van advies) bij voetbalvereniging S.V. Unitas ’59. Vanwege zijn bestuurlijke kwaliteiten werd hij daar zeer gewaardeerd en werd hij beschouwd als een echte steunpilaar. Ook wist hij de vereniging een aantal keren door moeilijke tijden heen te loodsen.
Daarnaast was hij vanaf 2003 secretaris en vanaf 2012 voorzitter van de Stichting 18 September. Deze stichting heeft als doelstelling ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie vrijheid niet als vanzelfsprekend beschouwt. Het is mede aan de inzet van de heer Van de Wouw te danken dat de verbindingen met diverse partijen in binnen- en buitenland zijn opgebouwd en geïntensiveerd.
Zijn inzet is enorm en hij heeft een zeer sterke drive om een klus te klaren. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de zoektocht naar Engelse en Amerikaanse veteranen. Het is dankzij die tomeloze inzet dat het soms lukt om een aantal van hen naar Eindhoven te halen. Ook onderhoudt hij die contacten daarna met verve. Een ander voorbeeld is de relatie met Bayeux. Ook hier heeft hij heel veel tijd in geïnvesteerd, net zoals het geval is bij de Auschwitzreizen.
In het verlengde hiervan is hij vanaf 2014 voorzitter geworden van de Gravenstichting Brabant. Deze stichting heeft als doel het digitaal verzamelen van de verhalen achter de geallieerde graven op de begraafplaats De Oude Toren in Eindhoven. Dit onderzoek is onder leiding van de heer Raymond van de Wouw uitgebreid naar een aantal middelbare scholen waar leerlingen het onderzoek doen. Bij zijn zoektocht betrekt hij ook andere organisaties zoals Struikelstenen en het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.
Corinne van den Heuvel-Tienhoven (18 augustus 2019)
Op zondag 18 augustus heeft locoburgemeester Renate Richters een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Corinne van den Heuvel-Tienhoven (55 jaar; Lid in de Orde van Oranje Nassau).
Verdiensten
Corinne van den Heuvel - Tienhoven is vanaf 2003 medeorganisator van het jaarlijkse ‘’Familiespektakel’’, een driedaags feest in het laatste weekend van de zomervakantie. Ze organiseert o.a. een kinderdisco, een pubquiz, een ''minimarathon'' voor kinderen, een zeskamp en een ''estafettemarathon'' voor volwassenen. Verder is er een feestavond, een kinderspeelgoedmarkt en een ''doe-markt''. Ze voert het secretariaat, vraagt de vergunningen aan, werft vrijwilligers en maakt de roosters. Daarnaast regelt ze de inzet voor de EHBO en de verzorging van de vrijwilligers. Ten slotte coördineert ze de schoonmaak, de catering en de beveiliging en is ze de contactpersoon voor de gemeente Eindhoven.
Naast het ''Familiespektakel'' organiseert ze ook de jaarlijkse vrijwilligersavond, bezorgt ze het wijkblad ''de Blixemflitsen’’ en is ze buurtpreventievrijwilliger.
Van 2007 – 2012 was ze secretaris van de wijkvereniging Blixembosch en vanaf 2013 is ze algemeen bestuurslid. Vanaf 2017 verzorgt ze ook de ledenadministratie en contributie-inning. Van 2016 – 2018 was ze vrijwilliger/gastvrouw bij de GGZ in Eindhoven.
Nel van Hout (30 mei 2019)
Locoburgemeester Yasin Torunoglu heeft op donderdag 30 mei een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Nel van Hout. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Verdiensten
Mevrouw Nel van Hout is sinds 1990 vrijwilligster/trainster bij PSV Handbal (200 leden). Zij heeft diverse generaties getraind en fungeert daarnaast als leidster/coach van diverse teams. Ze springt bij waar nodig en op haar eigen karakteristieke wijze weet zij de jeugd te inspireren en op te leiden.
Jan Mengelers (15 mei 2019)
Op woensdag 15 mei heeft Jan Mengelers uit de handen van burgemeester John Jorritsma een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Verdiensten
De heer Mengelers was van 2001-2005 Directeur Industrie en van 2005-2008 Algemeen Directeur Industrie en Techniek bij TNO. Van 2008–2014 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO. Hij heeft de organisatie omgevormd van vijftien autonome instituten naar een multidisciplinair samenwerkende organisatie, hetgeen van groot belang is geweest voor de verdere ontwikkeling van TNO. Ook heeft hij de nationale en internationale samenwerking geïntensiveerd. Dit deed hij door oprichting van de TO2-federatie, een nationaal samenwerkingsverband tussen diverse kennisinstellingen. Het structurele overleg tussen TNO, de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de KNAW en NWO werd eveneens door hem opgezet. In Europa wordt een dergelijk overleg binnen de kennisinfrastructuur als uniek beschouwd. Van 2011-2014 was hij, vanuit zijn functie bij TNO, voorzitter van de EARTO (European Association of Research and Technology Organisations). Als zodanig verstevigde hij de positie van toegepaste kennisinstellingen in het Europese Kaderprogramma voor onderzoek (Horizon 2020), hetgeen gelet op de conflicterende belangen van landen van verschillende organisaties een zeer complex proces was.
Sinds 2014 is hij voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. Hij zet zich in voor de versteviging en uitbreiding van de contacten met de overheid en het bedrijfsleven en het versterken van de positie van de Brainport-regio. Binnen de sterk internationaliserende universiteit bleek hij een warm pleitbezorger voor een hechte, inclusieve organisatie. De laatste jaren groeiden de studentenaantallen van de TU/e aanzienlijk. Hij bleef echter oog houden voor personeelsbeleid en de kwaliteit van het onderwijs. Het C.v.B. heeft daarom o.a. een numerus fixus ingesteld. Onder zijn voorzitterschap en in samenspraak met de staf en studenten werd in 2017/2018 een Strategie 2030 ontwikkeld. Als voorzitter zoekt hij nadrukkelijk de contacten met studenten. Hij ondersteunde enkele belangrijke studenten-initiatieven zoals de World Tour van de elektrische motorfiets STORM en de deelname van de Solar Teams aan de Solar Challenge. In 2017 zette hij zich in voor de totstandkoming van een technologieakkoord tussen industrie, vertegenwoordigd door ondernemersorganisatie FME en de technische universiteiten. Hierdoor werd een impuls gegeven aan het beschikbaar stellen van extra onderzoeksmiddelen en ook aan het delen van onderzoeksfaciliteiten. De heer Mengelers is een ambassadeur van Eindhoven als innovatieve top-technologieregio en hij zet zich in om de universiteit, het bedrijfsleven en de overheid beter te laten samenwerken.
Vanaf 2013 is hij secretaris en penningmeester van de Stichting Brainport (samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden). Samen zetten zij de lijnen uit die ertoe moeten leiden dat Brainport haar positie als top technologieregio behoudt en versterkt. De stichting bepaalt de strategie van de ontwikkelingsorganisatie Brainport Development. Het uiteindelijke doel is van Brainport een internationaal gevestigde naam te maken en de positie van de regio op het gebied van hightech uit te bouwen. De heer Mengelers heeft ervoor gezorgd dat de afdeling Automotive van TNO verplaatst werd naar Helmond. Hij zet zich met name in op het gebied van ‘’smart mobility’’ en droeg bij aan de start van het programma Brainport Smart Mobility. Vanuit dit programma worden mobiliteitsoplossingen bedacht voor de regio met het doel deze concepten te ontwikkelen en uiteindelijk wereldwijd te vermarkten. Deze oplossingen dragen ook bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stedelijke regio’s.
Vanaf 2014 is hij bestuurslid en vanaf 2017 voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).
Sinds 2015 is hij voorzitter van de Stuurgroep Strategie, Public Affairs & Governance en vanaf 2014 samenwerkingspartner van de Eindhovense stadsmarketingorganisatie EHV365.
Vanaf 2015 is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting GLOW dat jaarlijks 750.000 bezoekers trekt.
Ook is hij vanaf 2015 bestuurslid van de Stichting PSV Voetbal.