Speeches en publicaties Jeroen Dijsselbloem

Hieronder staan de meest recente publicaties en toespraken van burgemeester Jeroen Dijsselbloem.

18 september 2023 - speech herdenking bevrijding van Eindhoven

Bienvenue à tous! Welcome everyone, both people living in Eindhoven and people from elsewhere, perhaps from abroad. Goedenavond en welkom allemaal! Vandaag herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Eindhoven.

Een van de beroemdste films over die Tweede Wereldoorlog is The Longest Day. Hij gaat over de invasie van de Geallieerden in Normandië op 6 juni 1944. Velen van u hebben hem wel eens gezien, en herinneren zich de scène met de soldaat die twee uur lang met zijn parachute aan de kerktoren van het dorpje Sainte-Mère-Église blijft hangen voordat hij door de Duitsers wordt gevangengenomen.

U hebt de film misschien in kleur gezien, maar de originele film is in zwart wit – en dat geldt niet alleen voor de beelden. Het verhaal zelf is in zekere zin ook zwart wit. In de meeste oorlogsfilms is het verschil tussen goed en kwaad haarscherp. In De Tweede Wereldoorlog zelf ook trouwens. Je stond aan de goede kant, óf je was een verrader, een NSB’er, een nazi. Daar zat niets tussenin. Zwart wit zijn ook vaak onze eigen opvattingen over de oorlog.

Sommige mensen denken precies te weten wat zij zouden hebben gedaan als ze hadden geleefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Ík zou bij het verzet zijn gegaan!’, hoor je mensen soms vol overtuiging zeggen. Is dat zo, vraag ik me dan af? Zou ik zèlf mijn moed hebben verzameld en me hebben aangesloten bij de ondergrondse? Of zou ik alles op alles hebben gezet om mijn gezin te beschermen en veilig door de oorlog te komen? Ik weet het oprecht niet. Zo stellig als mensen kunnen zijn over hun eigen optreden in tijden van oorlog, zo stellig zijn sommigen ook over de verantwoordelijkheid van onze Duitse oosterburen destijds.

Maar het trauma van de Eerste Wereldoorlog, de wurgende herstelbetalingen én de diepe en lange economische crisis in Duitsland hadden een voedingsbodem voor het nationaalsocialisme gecreëerd. En ondertussen bestookten de Nazi’s de Duitse bevolking voortdurend met simpele, zwart-wit boodschappen om de haat aan te wakkeren en het geweld goed te praten.

Ze gooiden zelfs nieuwe media in de strijd, zoals de indrukwekkende filmbeelden van Leni Riefenstahl. De cynische Rijksminister voor Propaganda Goebbels beweerde eens: ‘Als een leugen maar groot genoeg is en eindeloos wordt herhaald, wordt hij uiteindelijk geloofd.’ En ja, dat is effectief. Ook nu nog. Ook nu, zien we effecten van extremistische propaganda. Denk aan gemanipuleerde foto’s en filmpjes op internet, de zogenaamde deepfakes, de trollen op Facebook en alle influencers die zonder enige kennis of opleiding van alles beweren, of complottheorieën verspreiden.

Als je voortdurend leugens te horen krijgt, kun je dan nog vasthouden aan dat wat volgens jou waar is? Vanavond staan we hier weer met elkaar bij ons Oorlogsmonument, met daaromheen het gedenkteken ‘Herinner u de namen’, een mooi initiatief uit 2013 om alle oorlogsslachtoffers uit en in Eindhoven een blijvende plek in ons midden te geven.

Over dit namenmonument is in het afgelopen jaar het nodige te doen geweest. Op de plaquettes stonden aanvankelijk de namen van 1.097 mensen uit of in Eindhoven die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Uit recent onderzoek bleek later dat 22 mensen ten onrechte vermeld waren, bijvoorbeeld omdat ze NSB’er of SS’er waren. Ze waren overduidelijk fout en hun namen zijn van het monument geschrapt. Zo’n beslissing is niet makkelijk, want een situatie is zelden helemaal zwart of wit. Tussen ‘helemaal goed’ en ‘hartstikke fout’ zit vaak een groot, grijs gebied.

Ik geef twee voorbeelden. Eén van de namen die op de plaquette staat, is die van Norbert Franz Ernst Stäb, geboren op 9 maart 1925 in het Duitse Gronau, niet ver van Enschede. Norbert woonde op de Olmenlaan 15 hier in Eindhoven, pal tegenover de ingang van Strijp S. Iedere dag zag hij vanuit de woonkamer hoe honderden arbeiders de portiersloge passeerden, op weg naar hun werk in de Philips-fabrieken, en weer naar huis. Toen Norbert op 23 maart 1945 overleed in de buurt van Duisburg, was hij in dienst van de Duitse Wehrmacht… Wat doet de naam van een Duitse soldaat op onze plaquettes?

Norbert was in 1929 op vierjarige leeftijd samen met zijn ouders in Eindhoven komen wonen. Zijn vader had hier werk gevonden. Net als zijn ouders was Norbert een zogenaamde Rijksduitser, waardoor hij onder de Duitse dienstplicht viel. Toen Norbert amper achttien jaar oud was, werd hij opgeroepen om voor Duitsland zijn dienstplicht te vervullen, ook al woonde hij al veertien jaar in Nederland en was hij een gewone Eindhovense jongen.

Ja, Norbert Stäb werd een Duitse militair, maar hoeveel keus had hij? Als hij dienst had geweigerd zou hij zijn gefusilleerd. Na de oorlog is grondig onderzoek gedaan naar Norberts vader. Dat onderzoek pleitte hem – en daarmee de hele familie – volledig vrij van nazisympathieën en van iedere andere verdenking. Vader Stäb was anti-nationaalsocialistisch en weigerde, hoewel er zware druk op hem was uitgeoefend, zijn kinderen in te schrijven bij Nazi-verenigingen. Bovendien heeft hij tijdens de oorlog onderduikers financieel gesteund. Zijn zoon Norbert was geen dader, maar slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog, en daarom staat zijn naam op de plaquettes. De zaken zijn niet altijd zwart wit…

Het tweede voorbeeld betreft een Eindhovense politieagent. Deze agent had een hartgrondige hekel aan Joodse mensen en hielp tijdens de oorlog mee bij het oppakken en afvoeren van Joden. Daar is hij na de oorlog voor veroordeeld. Maar hij had ook een andere kant. Als hij hoorde dat een verzetsman zou worden opgepakt, dan waarschuwde hij hem, zodat die verzetsstrijder zich tijdig uit de voeten kon maken. Deze agent deed zowel foute als goede dingen.

Zaken zijn lang niet altijd zwart wit … Voor alle duidelijkheid: zijn naam staat NIET op de plaquettes. Tegenover de 22 namen die van het monument zijn verwijderd staan 160 nieuwe namen die aan het monument zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld die van Hélène en Jozef Meinhardt, de kinderen van Josef Meinhardt en Maria Meinhardt-Steinbach.

Hélène is twee jaar oud als ze in Auschwitz overlijdt als gevolg van een gruwelijk medisch experiment. Jozef wordt geboren in Auschwitz – zijn moeder was hoogzwanger van hem toen ze werd opgepakt – en overlijdt vijf dagen na zijn zusje, slechts anderhalve maand oud, eveneens aan een medisch experiment. Beiden zijn toegevoegd aan het monument.

Hun ouders, Josef en Maria Meinhardt-Steinbach, verliezen twee kinderen in concentratiekamp Auschwitz, maar overleven de oorlog en krijgen later nog elf kinderen en talloze kleinkinderen. Onder de 160 toegevoegde namen bevinden zich ook mensen die de bevrijding nog hebben meegemaakt.

Dat zit zo. Na de oorlog kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang. Mensen die de werk- of de concentratiekampen hadden overleefd, werden op de trein, de bus, het vliegtuig of de vrachtwagen naar huis gezet. Ook toen was er grote behoefte aan noodopvanglocaties.

De grootste opvanglocatie van ons land was het Veemgebouw, hier in Eindhoven, op Strijp-S, een fabrieksterrein van Philips. 23 mensen overleden daar alsnog aan ontbering of ziekte. Ze hadden de bevrijding meegemaakt en toch overleefden ze de oorlog niet…

Onder de 160 toegevoegde namen bevinden zich ook verzetsstrijders, en onderduikers, zoals Eva Blom. De Joodse Eva was afkomstig uit Amsterdam. Ze zat met haar man Herman ondergedoken op de Margrietstraat 52 in Stratum. Eva en haar man werden opgepakt door de politieagent waar ik zojuist over vertelde, de man die goede én slechte dingen deed…Tijdens haar arrestatie vergiftigde ze zichzelf, waarna ze overleed. Haar man werd op transport gesteld naar kamp Sobibor en werd direct na aankomst daar vermoord.

Beste mensen, Nabestaanden van sommige van de 160 toegevoegde slachtoffers zijn vandaag hier aanwezig. Ik hoop dat zij troost putten uit het feit dat we de naam van hun dierbare hebben toegevoegd en het geleden leed erkennen.

‘Is de lijst met namen nu definitief?’ vraagt u zich misschien af. Het eerlijke antwoord is: waarschijnlijk niet. De komende jaren worden namelijk diverse archieven vrijgegeven die nu nog op slot zitten. Uit die gegevens zal mogelijk blijken dat er nog namen ontbreken.

Daarom gaan we vanaf nu iedere vijf jaar na of de lijst moet worden aangepast. Het gedegen onderzoek dat is gedaan door de Stichting 18 September heeft veel informatie opgeleverd. Op de site van de stichting vindt u talloze indrukwekkende verhalen over wat gewone en toch bijzondere Eindhovenaren tijdens de oorlog overkwam.

De website is een indrukwekkend monument en als stad zijn we de Stichting 18 September bijzonder erkentelijk voor hun werk om de geschiedenis in leven te houden en de slachtoffers blijvend te eren.

Beste mensen, Ik denk dat er meerdere boodschappen schuilen in de zoektocht naar de namen van de Eindhovense oorlogsslachtoffers, en wel deze: Ten eerste: een oordeel is gauw geveld, maar met een snel oordeel doen we de ander tekort, bijvoorbeeld als we een mening vormen zonder alle feiten te kennen. De wereld is niet zwart wit, maar complex en vol nuance.

Ten tweede: wie de wereld wil verbeteren kan het beste bij zichzelf beginnen. Waar kunnen u en ik beter kijken en luisteren voordat we een ander op zijn tekortkomingen wijzen?

En ten derde: ons beeld van goed en kwaad verandert in de loop der jaren. Onze opvattingen veranderen en dat vraagt van ons dat we kritisch naar onszelf durven blijven kijken. Laten we de argumenten van de ander steeds serieus blijven nemen, en zo de nuance steeds weer omarmen.

Tot slot, beste mensen: van de Tweede Wereldoorlog maar ook de oorlog in Oekraïne kunnen we veel leren. We zouden dom zijn als we dat niet zouden doen.

Daarom zal de gemeente Eindhoven zich blijven inzetten om de oorlog te herdenken en onze slachtoffers en bevrijders te herdenken en te eren. Daar mag u mij aan houden. En als u het wilt, zet ik het voor u op papier. Zwart op wit. Dank u wel.

Foto's herdenking bevrijding: Bert Jansen

Foto's installatie: Gijs Kooijmans