Trouwen in het buitenland

Als jullie in het buitenland willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan, dan hebben jullie meestal een Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) nodig om aan te tonen dat jullie ongehuwd zijn. Soms hebben jullie ook een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De buitenlandse instantie waar jullie willen trouwen of een partnerschap willen sluiten, kan vertellen welke documenten jullie nodig hebben.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document waarin staat dat jullie volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Om te kunnen bepalen of jullie volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen, overleggen jullie de gegevens van jullie allebei. We geven de verklaring ook alleen op jullie allebei af.

De verklaring kost € 25,10. Jullie hebben deze alleen nodig als de buitenlandse instantie er speciaal om vraagt. Jullie kunnen de verklaring alleen in Eindhoven aanvragen als jullie de Nederlandse nationaliteit hebben en als Eindhoven jullie laatste woonplaats in Nederland was. 

Bij een aanvraag moeten jullie allebei altijd onderstaande documenten overleggen:

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart (of kopie bij aanvraag via de post) van jou en je partner.
  • Een kopie van het betalingsbewijs (bankafschrift).

Afhankelijk van jullie situatie, kan het daarnaast zo zijn dat jullie allebei ook nog andere documenten moeten overleggen. Welke dat zijn, kun je lezen onder het kopje ‘Wat als deze gegevens niet in de Basisregistratie personen staan?’ Ook tijdens het invullen van het digitale formulier wordt aangegeven of aanvullende documenten nodig zijn.