Trouwen in het buitenland

Als jullie in het buitenland willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan, dan hebben jullie meestal een Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) nodig om aan te tonen dat jullie ongehuwd zijn. Soms hebben jullie ook een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De buitenlandse instantie waar jullie willen trouwen of een partnerschap willen sluiten, kan vertellen welke documenten jullie nodig hebben.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document waarin staat dat jullie volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Om te kunnen bepalen of jullie volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen, overleggen jullie de gegevens van jullie allebei. We geven de verklaring ook alleen op jullie allebei af.

De verklaring kost € 25,10. Jullie hebben deze alleen nodig als de buitenlandse instantie er speciaal om vraagt. Jullie kunnen de verklaring alleen in Eindhoven aanvragen als jullie de Nederlandse nationaliteit hebben en als Eindhoven jullie laatste woonplaats in Nederland was. 

Daarnaast moeten jullie een aantal documenten overleggen:

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart (of kopie bij aanvraag via de post) van jou en je partner.
  • Een kopie van het betalingsbewijs (bankafschrift).